Hlavní obsah

Soud ukončil prověrku exsenátora Nováka. Vzorně se hlásí a pracuje ve třech firmách

Prověrka exsenátora Alexandra Nováka je hotova. Jak úřady zjistily, že se chová vzorně?Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Severočeskému podnikateli Alexandru Novákovi odsouzenému za korupci v nejbližší době návrat do vězení nehrozí.

Článek

Soud ukončil mimořádnou prověrku případu bývalého senátora Alexandra Nováka, který byl před pěti lety odsouzen za korupci a po dvou letech vězení podmínečně propuštěn.

Chomutovský soud konstatoval, že severočeský podnikatel podmínky propuštění neporušil. A tak mu brzký návrat do vězení nehrozí.

„Žádné negativní poznatky ze zpráv, které soud zatím obdržel, nevyplývají,“ řekla mluvčí chomutovského soudu Lenka Chalupová.

Soud začal Novákovo chování na svobodě prověřovat poté, co ho v prosinci 2016 zatkli na základě eurozatykače na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem němečtí policisté. České úřady ho totiž v té době chtěly stíhat kvůli machinacím s eurodotacemi na severozápadě Čech.

Seznam některé dokumenty z mimořádné prověrky získal.

Jde třeba o zprávu probačních úředníků, u nichž se Alexandr Novák hlásí každý týden. Podle tohoto dokumentu pracuje jako obchodní zástupce ve třech rodinných firmách.

Novákovi, stejně jako dalšímu obviněnému v dotační kauze Danielu Ježkovi, zakázal soud také vycestovat do zahraničí.

Novák má sice s manželkou rovněž byt v Německu, avšak policie mu pravidelně telefonuje, aby zjistila, kde je.

„Při osobním jednání uvádí, že nemá důvod vycestovat mimo hranice ČR. Veškeré záležitosti v Německu vyřizuje jeho manželka,“ uvedla probační úřednice Renata Kubátová.

V kauze rozdělování dotací na severozápadě Čech policie vedle Nováka stíhá také bývalé hejtmany nebo poslance. Podle odhadů by vyšetřování mohlo skončit během několika měsíců.

Reklama

Doporučované