Hlavní obsah

Soud uložil Navalného mluvčí Jarmyšové rok a půl omezení svobody

Foto: Profimedia.cz

Snímek pořízený chvíli po skončení soudu, kdy Kira Jarmyšová oznamovala verdikt novinářům.

Reklama

Ruský soud odsoudil mluvčí opozičního politika Alexeje Navalného Kiru Jarmyšovou k 18 měsícům omezení svobody, porušila podle něj hygienické normy účastí na demonstraci za Navalného osvobození. Informovala i tom agentura TASS.

Článek

Jarmyšová se v následujícím roce a půl nesmí účastnit masových akcí a navštěvovat místa, kde se konají, či bez upozornění úřadů změnit trvalé bydliště. Bez povolení nesmí opustit Moskvu a přilehlou Moskevskou oblast a jednou za měsíc má povinnost hlásit se ke kontrole. Obžaloba žádala dva roky omezení svobody.

Už na začátku srpna vyměřil týž soud téměř totožný trest také Ljubov Sobolové, která je blízkou spolupracovnicí Navalného. Stejně jako Jarmyšová se provinění dopustila účastí na nepovolené demonstraci za osvobození opozičního předáka, který je ve vazbě od 17. ledna.

Rok odnětí svobody s roční podmínkou si tento měsíc vysloužil za porušení hygienických opatření účastí na protestu i Navalného bratr Oleg. Stejnému obvinění čelí i Marija Aljochinová z punkové a feministické skupiny Pussy Riot a další opoziční aktivisté.

Reklama

Související témata:

Doporučované