Hlavní obsah

Ať už to skončí, řekl bývalý hejtman před soudem kvůli proslulé kauze

Foto: Profimedia.cz

Jiří Rozbořil, bývalý hejtman Olomouckého kraje, dnes stanul před soudem.

Reklama

aktualizováno •

Čtyři roky a čtyři měsíce. Po takové době olomoucký krajský soud začal veřejně rozplétat kauzu Vidkun. Podle žalobců v ní elitní olomoučtí policisté vynášeli informace z důležitých případů podnikatelům a vlivným politikům.

Článek

Velký policejní zátah, v němž uvázl vlivný moravský podnikatel a také tehdejší hejtman Olomouckého kraje. A také policejní špičky. To byla akce Vidkun, která plnila média před čtyřmi lety. Dnes začal olomoucký krajský soud rozplétat případ, v němž podle žalobců elitní olomoučtí policisté vynášeli informace z důležitých případů podnikatelům a vlivným politikům.

Obžalovaní jsou čtyři lidé, mezi nimi také bývalý hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) či vlivný podnikatel Ivan Kyselý, kamarád a obchodní partner exministra vnitra Ivana Langera (ODS). Také u něj policie v říjnu 2015 dělala třináctihodinovou domovní prohlídku. Nakonec jej z ničeho neobvinila.

Na úvodní jednání dorazila jen trojice obžalovaných. Podnikatel Ivan Kyselý se prostřednictvím svého obhájce omluvil ze zdravotních důvodů. „Od patnáctého února je hospitalizovaný ve Vojenské nemocnici v Olomouci. Měl opětovnou trombózu v noze po plicní embolii,“ omluvil jej obhájce.

Ještě před startem jednání s novináři krátce promluvil bývalý hejtman Rozbořil. „Jsem rád, že se kauza po tolika letech konečně dostala k soudu. Nevím, jak dopadne, ale hlavně ať skončí. Nic jsem neudělal. Dovedete si představit, jak vypadaly poslední čtyři roky. Skončil jsem v pozici hejtmana, skončila má politická kariéra,“ shrnul Rozbořil.

Krátce před tři čtvrtě na devět začal státní zástupce Miroslav Stoklásek předčítat obsáhlou obžalobu. Vyplývá z ní, že elitní policisté zneužívali utajené informace. Bývalý náměstek krajského policejního ředitelství Karel Kadlec je dále předával podnikateli Kyselému. „Náměstek dostával informace také od Generální inspekce bezpečnostních sborů, které nepotřeboval pro svou službu,“ uvedl žalobce.

Podle něj Kyselý a bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS) využívali utajené skutečnosti pro posílení svého vlivu. Na základě toho také podle obžaloby rozhodovali o obsazení důležitých vedoucích funkcí v policejních sborech. „Kadlec tak činil proto, aby nebyl ze své funkce odvolán a mohl v ní dál pokračovat,“ doplnil Stoklásek.

Kadlecovi dával potřebné informace ze „živých“ kauz další z obžalovaných, šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj.

S policejním náměstkem se podle spisu setkával také bývalý hejtman Rozbořil, který chtěl vědět, jak to vypadá s případem závodiště na Lazcích. Kriminálka tam prověřovala údajný dotační podvod. „Kadlec mu (Rozbořilovi) slíbil, že kauza bude odložena,“ četl žalobce. Tehdejší hejtman mu za to měl opatřit ekonomickou výhodu v nespecifikované výši.

Obžaloba zahrnuje podrobný popis úniku informací v jednotlivých případech.

Co je kauza Vidkun

– odstartovala ji 13. října 2015 policejní razie na několika místech Olomouce

– podle žalobců případ svědčí o korupci mezi policisty, politiky a podnikateli

– obžalovaní jsou bývalý hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (podplácení), podnikatel Ivan Kyselý (účastenství na zneužití pravomocí úřední osoby), bývalý šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj (zneužití pravomocí) a krajský policejní náměstek Karel Kadlec (zneužití pravomocí a přijetí úplatku)

Před polednem u soudu jako první z obžalovaných promluvil Karel Kadlec. Jakoukoli vinu odmítá. „Byl jsem u policie dvacet let, začal jsem od píky. Vždycky jsem jednal nestranně a nezávisle s cílem padni, komu padni. Nic z toho, o čem státní zátsupce hovořil, jsem nikdy neporušil. Žádné informace jsem nezneužil, ani nepřidával třetí osobě,“ řekl.

Podle něj v obsáhlém spisu chybí jediný konkrétní důkaz o tom, že by Kadlece někdo uplácel. Kauzu Vidkun vnímá jako komplot okolo bývalého detektiva Útvaru pro odhalení organizovaného zločinu Jiřího Komárka. Ten policejní razii v kauze Vikdun řídil. „Jeho cílem bylo přeobsadit vysoké funkce u policie, včetně policejního prezidenta a ovlivnit vývoj některých trestních řízení,“ dodal.

Potvrdil, že se s Rozbořilem i Kyselým opakovaně potkával a jednotlivé kauzy řešil. Připomněl ale, že policista může porušit mlčenlivost podle uvážení tak, aby nemařil práci kolegů. „Nikdy jsem nevyzradil nic relevantního, co by mohlo způsobit ohrožení. Všechno mělo zákonný důvod. Abych se jako policista něco dozvěděl, musím sám něco říct. Nesmím mlčet. To bych se nedozvěděl nic,“ uvedl.

S Kyselým jej pojí dlouholeté přátelství. „Jako podnikatel se pohyboval v zájmovém prostředí, které se dotýkalo mé práce. Byli a jsme kamarádi. Jsem přesvědčený, že tyto roviny lze skloubit,“ dodal.

Řekl také, že v mnoha případech předával záměrně zkreslené informace. „Policista se nevyhne tomu, aby říkal věci, které neodpovídají skutečnosti. Vytváření legend patří k práci kriminalisty a je to běžné,“ řekl.

Kauzu doprovází velký mediální zájem. Novináři se museli předem akreditovat a zaplnili téměř celou soudní síň.

Spis má přes 16 tisíc listů, soudce Martin Lýsek nařídil 21 jednání, poslední na sedmého května. Nejdříve vyslechne čtveřici obžalovaných, téměř třicítce svědků dá prostor v březnu. Další svědky navrhuje předvést obhajoba.

„Jde o rozsáhlou věc, i co se týče dokazování. Někteří svědci v přípravném řízení se vyjadřovali i několik dní,“ popsal už dříve Lýsek. Jak se píše v usnesení o zahájení trestního stíhání, tehdejší policejní náměstek Karel Kadlec pravidelně vynášel informace z devíti důležitých případů. Utajené skutečnosti z kauz olomouckého akvaparku, hokejového klubu nebo závodiště Lazce předával podnikateli Kyselému.

Kvůli závodišti čelí obžalobě také exhejtman Rozbořil. Podle kriminalistů nabídl Kadlecovi úplatek, aby zařídil konec prověřování údajného dotačního podvodu pro závodní areál. Stavba dostala 40 milionů korun z dotací, audit ministerstva financí odkryl nedostatky ve výběrovém řízení na zakázku.

Soud v kauze Vidkun

– začíná 18. února u olomouckého krajského soudu

– soudce nařídil 21 jednání až do 7. května

– vyslechnuto bude 28 svědků, další navrhuje obhajoba

– spis má 16 524 listů a přes 40 příloh

Razie policie začala 13. října 2015 na mnoha místech v Olomouci. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka a hejtmanův stranický kolega poté vybídli Rozbořila k rezignaci. Ten to odmítl a v čele kraje skončil až o rok později se závěrem hejtmanského funkčního období.

Rozbořila policisté stíhali na svobodě, Kyselý, Kadlec a Petrůj strávili tři měsíce ve vazbě. Žalobci podali obžalobu loni 1. července, stejně jako kriminalisté museli prozkoumat počítačová data i hodiny audionahrávek. Soudce Lýsek spis četl několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované