Hlavní obsah

Soud zablokoval Trumpovu snahu zrušit ochranu mladých imigrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z demonstrací za podporu programu DACA před budovou Nejvyššího soudu Spojených států amerických.

Reklama

Americký Nejvyšší soud se dnes postavil snaze prezidenta Donalda Trumpa ukončit právní ochranu pro více než půl milionu mladistvých imigrantů před deportací, informovala o tom agentura AP.

Článek

Vzhledem k protiimigrační rétorice Trumpovy první kampaně z roku 2016 a imigračním omezením, která prezident zavedl od nástupu do úřadu, je podle AP pravděpodobné, že se otázka mladistvých imigrantů nyní stane jedním z významných témat jeho letošní kampaně.

Administrativa prezidenta Trumpa v roce 2017 oznámila, že hodlá zrušit program DACA. Opatření, které zavedl v roce 2012 Trumpův předchůdce Barack Obama, chrání před deportací statisíce přistěhovalců, již nelegálně vstoupili do Spojených států jako děti. Podle současného šéfa Bílého domu je ale neústavní.

Soudci Nejvyššího soudu dnes potvrdili rozhodnutí nižší instance pěti ku čtyřem hlasům, čímž rozhodli, že Trumpův krok v roce 2017 byl nelegální.

Rozhodnutí nejvyššího soudu znamená, že zhruba 649 000 přistěhovalců, většinou mladých dospělých narozených v Mexiku a dalších latinskoamerických zemích, kteří jsou nyní součástí programu DACA, bude nadále chráněno před deportací. Zároveň mohou získat obnovitelné dvouleté pracovní povolení.

Rozhodnutí soudu nicméně podle Reuters nebrání Trumpovi, aby se znovu pokusil program smést ze stolu. Pravděpodobně se ale jeho vládě nepodaří program DACA ukončit před prezidentskými volbami, jež budou 3. listopadu.

Reklama

Doporučované