Hlavní obsah

Soudce v kauze Opencard manipuloval s důkazy, hrozí mu trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Pamatujete si ještě na pražskou Opencard?

Reklama

Předseda pražského městského soudu Libor Vávra podal kárnou žalobu na soudce Alexandra Sotoláře kvůli jeho postupu v kauze Opencard. Vadí mu to, že nerespektoval názor nadřízeného soudu nebo dezinterpretoval některé důkazy. Informaci přinesla Česká televize a server Česká justice.

Článek

Vrchní soud odebral Sotolářovi případ v létě kvůli nerespektování předchozích pokynů odvolacího senátu. Soudce v kauze dvakrát uznal exprimátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další radní vinnými z porušování povinností při správě majetku, vrchní soud oba jeho rozsudky ale zrušil.

Případ se týká kontraktů s tehdejším vlastníkem práv k zamýšlené multifunkční kartě Opencard, firmou Haguess. Pražští radní je v dubnu 2012 jednomyslně schválili poté, co jim je doporučila hodnotící komise. Podle státního zástupce tím Haguess neoprávněně zvýhodnili.

Obžalovaní vinu odmítají. Poukazují na to, že projekt Opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS) a že kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám nemohli postupovat jinak.

Podle informací České justice je v kárné žalobě Sotolářovi vytýkáno, že coby předseda senátu zasahoval do některých částí protokolů z hlavního líčení a upravoval je tak, že neodpovídala průběhu hlavního líčení, a způsobil tak mimo jiné několikaměsíční průtahy. Na to upozornili ve svém odvolání sami obžalovaní a opakovaně to konstatoval i VS, když rušil rozhodnutí Sotolářova senátu.

Jako kárné opatření je navržena podle serveru ztráta funkce předsedy senátu.

Reklama

Doporučované