Hlavní obsah

Soulu došla trpělivost. Varoval KLDR, aby již neporušovala podmínky příměří

KLDR v demilitarizovaném pásmu opakovaně porušila podmínky příměří.Video: AP

 

Reklama

KLDR nesmí znovu v demilitarizované zóně porušit podmínky příměří, jako se tomu stalo při nedávném útěku severokorejského vojáka do Jižní Koreje. V pondělí to prohlásil jihokorejský ministr obrany Song Jong-mu s tím, že Severokorejci porušili během incidentu ujednání o klidu zbraní třikrát.

Článek

„Střelba na osobu utíkající do Jižní Koreje, to je porušení dohody o příměří,“ řekl Song. „Překročení demarkační linie je porušení. Nošení automatických pušek v demilitarizované zóně, to je další porušení,“ doplnil. „Severní Korea by měla být informována, že toto se již nesmí opakovat,“ upozornil.

O porušení příměří ze strany KLDR v souvislosti s případem severokorejského dezertéra již minulý týden informovalo Velitelství OSN v Soulu (UNC), které dohlíží na dodržování klidu zbraní mezi oběma znepřátelenými státy na Korejském poloostrově. UNC se zmínilo o střelbě přes hranice a o krátkém překročení hraniční linie severokorejským vojákem, který svého prchajícího druha pronásledoval.

Jižní a Severní Korea jsou dodnes ve válečném stavu. Válka ze začátku 50. let byla ukončena pouze příměřím podepsaným roku 1953, mírová dohoda ovšem podepsána nikdy nebyla.

Zdravotní stav severokorejského vojáka, jenž utrpěl nejméně pět střelných zranění a který byl v přímém ohrožení života, se výrazně zlepšil. Jeho ošetřující lékař před několika dny řekl, že Severokorejec z lůžka rád sleduje americké seriály, trápí ho ale noční můry o tom, že bude vrácen zpět do vlasti.

Zběhlý voják byl nehledě na střelná zranění v bídném stavu, což poukazuje na problémy s výživou a hygienou v desítky let izolované KLDR. Ve střevech měl muž podle lékařů velké množství parazitů, navíc u něj vyšetření odhalilo tuberkulózu či žloutenku typu B.

Severní Korea se na základě útěku zběhlého vojáka rozhodla posílit tu část hranice, kde unikl. Americký velvyslanec v Jižní Koreji Marc Knapper sdílel na Twitteru obrázky skupiny dělníků, kteří kopali hluboké zákopy.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap s odvoláním na nejmenovaný armádní zdroj dnes uvedla, že od dramatického útěku z 13. listopadu Jihokorejci vysílají z amplionů příběh Severokorejce, který zběhl a zotavuje se v jihokorejské nemocnici. Tlampače byly údajně instalovány na více než desítce míst poblíž hranice oddělující oba korejské státy. Jihokorejské ministerstvo obrany odmítlo tyto informace potvrdit.

KLDR o útěku vojáka nepřinesla žádné zprávy. Incident je velkou nepříjemností pro Pchjongjang, jenž tvrdí, že Severokorejci, kteří se ocitnou v Jižní Koreji, neutekli z vlastní vůle a přesvědčení, ale byli jihokorejskou stranou uneseni anebo k útěku přesvědčeni.

Reklama

Doporučované