Hlavní obsah

Soutěž na noviny v metru byla zrušena, ve hře je Babišův střet zájmů

Společnost Mafra z Babišových fondů rozdává svůj deník Metro v pražské podzemce od roku 2008.

Reklama

Koalice na pražském magistrátu prosazovala, aby městský dopravní podnik vyloučil ze soutěže vydavatele deníku Metro, který patří do koncernu Agrofert.

Článek

Dopravní podnik hlavního města Prahy zrušil zakázku na pronájem míst pro distribuci novin v metru. Seznam Zprávám to řekl mluvčí podniku Daniel Šabík.

„Tendr vypíšeme znovu, jakmile bude připravena zadávací dokumentace,“ řekl Šabík.

Zakázka vyvolala zájem kvůli očekávání, jak Dopravní podnik posoudí střet zájmů u uchazeče ze skupiny Agrofert. Společnost Mafra, která od roku 2008 rozdává v podzemní dráze deník Metro, spadá pod svěřenské fondy premiéra Andreje Babiše.

Politici z pražské koalice v uplynulých měsících vyzývali vedení Dopravního podniku, aby firmu Mafra ze soutěže vyloučili.

„Vyřazení médií skupiny Agrofert ze zakázky vyžaduje zákon i základní politická slušnost,“ prohlásil na konci června náměstek primátora a radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Ten je zároveň šéfem dozorčí rady Dopravního podniku.

Už v květnu napsal pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vedení Dopravního podniku dopis, ve kterém podle Deníku N poukazoval na zjištění auditorů Evropské komise. Podle nich může Babiš ovládat své firmy bez ohledu na jejich převedení pod svěřenské fondy, tím pádem by se tyto společnosti neměly účastnit veřejných zakázek a dostávat dotace.

Mluvčí Dopravního podniku však vysloveně nepotvrdil, že na zrušení zakázky měl vliv právě střet zájmů. Podle něj se tak stalo „bez udání důvodu“, jak to předpisy umožňují.

Zakázka, kterou Dopravní podnik vyhlásil koncem dubna, počítala s pětiletou smlouvou, její hodnota byla vyčíslena na 450 miliónů korun. Nabídky měli uchazeči podávat do 21. května. Jednou z podmínek byla zajištěná inzerce pro Dopravní podnik. Vybraná firma měla s distribucí novin začít už v červenci.

Uchazeči o zakázku museli vyplnit také čestné prohlášení, podle kterého vyhovují omezením podle zákona o střetu zájmů.

Reklama

Doporučované