Hlavní obsah

Soutěž vín zkouší nový systém hodnocení, má být objektivnější

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Nový systém hodnocení, který má přinést větší vyváženost v hodnocení komisí při posuzování vzorků vín, v těchto dnech zkoušejí pořadatelé soutěže Top 77 vín.

Článek

U jeho zrodu přitom stála opatření proti šíření koronaviru. „Měli jsme termín stanovený na polovinu června. Pokud by stále platila přísná omezení, nemohli bychom hodnotit pomocí nějakých dvanácti komisí, jak jsme byli zvyklí. I proto jsme stanovili, že komise budou pouze dvě,“ uvedl ředitel soutěže Dan Mádr.

Celkem 14 oprávněných hodnotitelů z řad someliérů, vinařů, ale i vysokoškolských učitelů nebo soudců se střídá ve dvou komisích, které své hodnocení soutěžních vzorků ladí na vzorcích společných.

„Zatímco ale při běžné soutěži je jeden vzorek nula, kde si komise nastaví svá kritéria a pak už pokračuje každá po své ose, naši hodnotitelé mají v průběhu dne celkem šest společných vzorků, u kterých mohou svůj pohled sladit,“ uvedl enolog Pavel Pavloušek, který je předsedou jedné ze dvou hodnotících komisí.

Top 77 vín se letos účastní rekordní počet vzorků, hodnotitelé jich posuzují 916, hodnocení trvá od pondělí do pátku.

„Na soutěžích není problém při výběru šampiona, ale stává se, že některá vína, ač jsou si kvalitou blízká, mají od komisí výrazně jiné hodnocení a liší se třeba o deset bodů. Náš systém by tomu měl zabránit,“ uvedl Dan Mádr.

Po prvním dni hodnocení se zdá, že nový systém bude fungovat tak, jak pořadatelé zamýšleli. Pokud se osvědčí i v dalších dnech, pravděpodobně u něj zůstanou i při dalších ročnících soutěže. Top 77 vín se letos koná po dvaadvacáté. Do hodnotitelských komisí dlouho neměli přístup vinaři, kteří měli v soutěži přihlášené vzorky. V posledních letech ale při hodnocení komise využívají počítače Národního vinařského centra, což podle pořadatelů objektivitě hodnocení velmi prospělo, proto už vinařům přístup do komisí umožňují.

Slavnostní vyhlášení výsledků je naplánované na začátek září.

Reklama

Doporučované