Hlavní obsah

SpaceX chce v roce 2024 poslat na Mars loď s posádkou

Americký byznysmen Elon Musk chce v roce 2022 na Mars poslat infrastrukturu, o dva roky později už loď s posádkou

 

Reklama

První lodě na Mars chce SpaceX vypravit v roce 2022.

Článek

Technologický gigant oznámil, že jeho raketová společnost SpaceX plánuje v roce 2022 vyslat na Mars minimálně dvě nákladní lodě. Měly by tam dopravit infrastrukturu k zajištění energie, těžby a podpory života pro budoucí lety s posádkou.

Podnikatel Elon Musk informaci oznámil v pátek během Mezinárodního astronautického kongresu v Austrálii. Kosmické lodě s posádkou by měly odletět v roce 2024, dodal.

Se společností SpaceX přišel na způsob, jak nákladné mise financovat. Předpokládá, že společnost získá dostatek prostředků k cestě na Mars ze současného byznysu vysílání satelitů a údržby Mezinárodní vesmírné stanice.

Aby byl tento plán reálný, musí SpaceX vyvinout vesmírnou loď. Se stavbou se podle Muska má začít v polovině příštího roku.

SpaceX není jedinou společností zajímající se o rudou planetu. Své plány na konferenci oznámil také Lockheed Martin. Na Marsu by rád postavil „base camp”, mobilní vesmírnou stanici, kterou vyvíjí pro NASA. Systém by měl být kompatibilní s lodí Orion pro mise do hlubokého vesmíru. Stanici chce společnost vybudovat na Marsu do deseti let.

Reklama

Doporučované