Hlavní obsah

SpaceX ukázala nové záběry startu rakety Falcon Heavy. Včetně zřícení stupně do Atlantiku

SpaceX zveřejnila nové záběry startu Falcon Heavy (video: Reuters).Video: Jolana Humpálová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Centrálnímu nosiči došlo palivo, zbylé dva vzletové stupně bezpečně přistály v areálu SpaceX na Floridě.

Článek

Podle plánu se nejdříve od nosiče oddělily pomocné vzletové stupně, takzvané boostery, které takřka současně dosedly na přistávací plochu ve vesmírném středisku na Floridě. O něco později se odpojil i první stupeň centrální části, jenž měl přistát na plošině v Atlantiku. Podle majitele SpaceX Elona Muska ale při návratu tohoto stupně došlo palivo, které bylo nezbytné pro zpomalení a řízené dosednutí. Dodal, že stupeň narazil na hladinu oceánu zhruba sto metrů od plošiny rychlostí asi 500 kilometrů v hodině.

Dvě z devíti motorových trysek spolu s několika částmi raketového stupně byly při nárazu vymrštěny na palubu plošiny. „Vypadá to, že to bude pozoruhodná nahrávka, pokud tedy kamery rovněž nevybuchly,“ dodal Musk k neúspěšnému přistání.

Stav obou boosterů byl naopak podle Muska v pořádku, takže by mohly být znovu použity. To se ale pravděpodobně nestane, neboť šlo o starší verze, které již společnost SpaceX nahradila novými. Navíc je již jednou v roce 2016 použila. Sledovat simultánní přistávání stupňů na Mysu Canaveral bylo podle Muska asi nejvíce vzrušující věcí, jakou kdy viděl.

Musk před startem na začátku února opakovaně varoval, že testovací let se nemusí podařit. Také tehdy řekl, že úspěchem by bylo i to, kdyby raketa Falcon Heavy vybuchla dostatečně vysoko, aby nezničila startovací plochu.

Reklama

Související témata:

Doporučované