Hlavní obsah

Španělská policie dopadla „vykradače hrobů“. Sbíral předměty staré tři tisíce let

Foto: Policia Nacional Interior

Nalezné artefakty, které muži zabavila španělská policie.

Reklama

Španělská policie získala zpět starobylé artefakty, které by mohly pocházet z roku 1200 před naším letopočtem. Muž, který předměty kradl z archeologických nalezišť, totiž jejich fotografie zveřejnil na sociálních sítích.

Článek

Prsteny, mince, spony, bronzová sekera nebo kousky náhrdelníku a náramku z fénického období. Soubor předmětů, které španělští policisté zadrželi u neznámého muže, je podle historiků natolik rozmanitý, že je velmi obtížné vůbec určit celkovou hodnotu starověkých artefaktů.

Podle deníku El País má jít o předměty z období tartéské, římské, islámské a vizigótské kultury.

Muž, kterého policisté dopadli nedaleko města Villamartín, se podle deníku „plenění“ archeologických nalezišť věnuje delší dobu. Odnést si měl předměty i z turisticky oblíbené oblasti Jerez de la Frontera v Andalusii, která patří k nejvýznamějším nalezištím na Pyrenejském poloostrově.

Policisté podezřelého dopadli díky příspěvkům na sociálních sítích, kde sdílel fotografie svých úlovků.

Muž k vypátrání cenných předmětů používal hned tři detektory kovů. Mezi nejhodnotnější nalezené artefakty patří úlomky zlatých náhrdelníků nebo náramků z tartéského nebo fénického období, tedy z doby 1200 až 500 let před naším letopočtem.

Přesný počet nalezených předmětů zatím není známý, na fotografiích zveřejněných policií jsou ale vidět desítky kusů mincí, prstenů nebo trosek starověkých nekropolí, které jsou typické pro oblast města Cádiz. Obviněným je podle El País čtyřiatřicetiletý E.T.J. a nemá jít o jeho první podobný prohřešek.

V lupičově domě policisté našli také zlatý dirham, kamennou bustu ženy, bronzovou sekeru nebo bronzovou sochu lva. Velká část předmětů pochází z období římské nadvlády nad Pyrenejským poloostrovem.

„Jakmile policisté identifikovali podezřelého, zjistili, že jeho rabovací aktivity nebyly ojedinělé ani náhodné, ale probíhaly po dlouhou dobu,“ uvedla policie v prohlášení.

Podezřelý dovedl policii také na farmu poblíž Jerez de la Frontera, kde podle svých slov nalezl velkou část své kořisti. Úřady nyní zkoumají, zda muž věci pouze sbíral, nebo zda je zamýšlel dále prodávat.

Jelikož už byl muž za podobný přečin v minulosti trestán, hrozí mu odnětí svobody po dobu až tří let, trest bude záležet právě na tom, zda se policii podaří prokázat, že obviněný muž chtěl artefakty přeprodávat.

Podle odborníků sloužila většina nalezených předmětů jako doplňky pro zemřelé nebo jako pohřební oběti. Ohromující je podle archeologů a historiků především množství a časový rozsah nalezených předmětů.

„V tom nálezu je předmět snad i ze starověkého období,“ řekl deníku El País jeden z historiků.

Reklama

Související témata:

Doporučované