Hlavní obsah

SPD chce místopředsedu Sněmovny. Vítězné strany se na to netváří

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

Formující se opozice usiluje o posty místopředsedů Poslanecké sněmovny. Zatímco ANO má funkci více méně jistou, SPD o ni ještě musí zabojovat.

Článek

Hnutí SPD, které ve volbách získalo 20 poslanců, požaduje post místopředsedy Poslanecké sněmovny. Jistý ho však nemá. Pokud budou z vedení Sněmovny vyšachováni, chtějí na „reagovat“. Jak, to neuvedli.

Poslanci SPD, kterých je oproti předchozímu volebnímu období o dva méně, si dnes zvolili své vedení. Šéfem poslaneckého klubu se opět stal Radim Fiala, místopředsedou pak Radek Rozvoral.

Koho z klubu by chtěli nominovat do vedení Poslanecké sněmovny, v SPD zatím neuvedli. Pravděpodobně by místopředsedou měl být opět předseda hnutí Tomio Okamura, který tuto funkci zastával už v předchozí Sněmovně. „Ještě jsme o tom nediskutovali,“ uvedl.

Post místopředsedy Sněmovny si SPD nárokuje vzhledem k velikosti svého klubu. „Chceme poměrné zastoupení na základě výsledků voleb. Hnutí, které má 20 poslanců a volilo ho přes půl milionu občanů, by ve vedení Sněmovny mělo mít své zastoupení,“ vysvětlil Fiala.

Zda jejich přání strany z vítězného bloku vyhoví, však není úplně jisté. Proti je třeba předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Nemůžete od nás očekávat, že bychom kdokoliv z nás v tomto období volili kohokoliv z této strany do nejvyšších ústavních funkcí v této zemi,“ řekla za klub TOP 09.

Staronový předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura už volil diplomatičtější slova. „Mohou tam být i nemusí. Záleží na tom, kolik funkcionářů bude. Nemyslím, že by se měl zvyšovat počet místopředsedů,“ uvedl a dodal, že se však počet může snížit.

Neuvěřitelná arogance

„Jsme nepříjemně překvapeni, že takzvané demokratické strany začaly diskutovat o tom, že víc než půl milionu hlasů voličů SPD chtějí tímto způsobem hodit do koše. To je neuvěřitelná arogance,“ řekl k tomu Tomio Okamura.

Věří prý, že jde jen o mediální proklamace a při jednáních mezi kluby se vše vyřeší a vítězné strany svá prohlášení zmírní.

„Jestli to ty slavné takzvaně demokratické strany udělají, budeme na to samozřejmě reagovat,“ dodal Fiala. Jak konkrétně, neuvedl.

SPD zároveň bude požadovat předsedy dvou výborů. O jaké z nich půjde, jsou připraveni jednat. Mezi priority patří školství, zahraničí, obrana, bezpečnost či hospodářství. „Naše ideální představa je ta, abychom mohli pracovat ve vedení výborů, které nejvíce kopírují náš politický program. Budeme čekat na to, s jakou nabídkou formující se většina přijde,“ vysvětlil Okamura.

Reklama

Doporučované