Hlavní obsah

SPD vypustila z názvu jméno Okamury a posiluje své ambice

SPD posiluje své ambice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Z názvu strany SPD Tomio Okamury zmizí jméno jejího předsedy. Pražská konference hnutí odhalila další politické plány pro příští roky.

Článek

Evropské volby ukázaly, že hnutí Svoboda a přímá demokracie má v české politice pevné místo a má pevné voličské jádro. Na sobotní celostátní konferenci SPD v Praze to řekl předseda hnutí Tomio Okamura. V projevu zdůraznil vlastenectví, přihlásil se například k historikovi Františku Palackému a prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi. Okamura naopak odmítl globalizaci a evropskou integraci.

„Jsme lidové hnutí, nejsme elitářský klub,“ řekl Okamura, jenž se postavil proti politické korektnosti a „diktátu menšin“ a liberalismus označil za cestu do otroctví. Volal po přeměně Evropské unie ve společenství národních států, jinak by podle něho mělo Česko z Unie odejít. „Být vlastencem vyžaduje především odvahu,“ poznamenal Okamura.

Vládní ambice

Špičky SPD zopakovaly na konferenci nabídku podpory vlády odborníků, kterou by sestavilo hnutí ANO a která by prosazovala i program jejich hnutí. Opoziční SPD útočí zejména na menší koaliční ČSSD, která by nyní mohla kvůli situaci kolem výměny ministra kultury z vlády odejít.

Nynější kabinet ANO a sociálních demokratů musí podle místopředsedy hnutí Radima Fialy padnout. Zdůraznil ale také, že SPD není záloha premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše.

„Naše politika je stále stejná, chceme prosadit náš program,“ řekl Okamura. Hnutí podle něho nepovažovalo a nepovažuje za vhodné vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem, zároveň ale respektuje výsledek voleb. „Nabízíme podporu vládě odborníků sestavenou vítězem voleb, protože bez 78 poslanců hnutí ANO nelze ve Sněmovně v tomto volebním období nic prosadit,“ sdělil Okamura.

Na konferenci straníci SPD hovořili také o regionální politice. Hnutí by chtělo v krajských volbách příští rok uspět tak, aby bylo ve vedení alespoň tří regionů. SPD je nyní v koalici s KSČM a ČSSD v Ústeckém kraji. Hnutí tam kandidovalo společně se Stranou práv občanů.

„Ambice je posunout se dále, abychom byli ve vedení aspoň jednoho, dvou dalších krajů,“ řekl Okamura. Obecným cílem je podle něho uspět ve všech 13 krajích, v nichž se budou volby konat.

Kritika NATO

Na konferenci v Praze zněla také kritika zahraničních misí české armády i Severoatlantické aliance. Mluvilo se rovněž například o demonstracích mladých lidí za zastavení klimatické změny, podle člena předsednictva hnutí Jaroslava Holíka jsou tito lidé zneužíváni pro politické cíle.

Holík hovořil o „okázalých demonstracích“ mladých proti uhelným a jaderným elektrárnám a proti spalovacím motorům. Účastníky označil za ekologické revolucionáře. „Jsou to převážně aktivity podporované Piráty. Já osobně to považuji za zneužití mládeže pro mocenské cíle,“ řekl.

Do zahraničních armádních misí, hlavně té v Afghánistánu, se opřel člen předsednictva Radovan Vích. Tuto misi pokládá za ostudnou. „Zemřelo zde v bojových akcích dosud 14 našich vojáků za cizí zájmy a výsledek je ten, že Spojené státy po 17 letech jednají s Tálibánem o odchodu svých vojsk,“ řekl Vích.

Změna názvu

Po sobotní konferenci chce hnutí SPD také změnit název, vypadne z něj jméno zakladatele a předsedy Okamury. Hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura bylo registrováno před čtyřmi lety. Tehdy podle Okamury nebylo známou značkou, proto další zakladatelé Okamuru požádali o to, aby bylo v názvu jeho jméno. Následně hnutí uspělo v krajských, sněmovních a letos i v evropských volbách.

„Za čtyři roky práce jsme se stali dostatečně známým subjektem, který má jasné pevné místo na české politické scéně,“ uvedl Okamura. Název hnutí podle něho není třeba dále personifikovat. Bude se jmenovat Svoboda a přímá demokracie se zkratkou SPD. Okamura novinářům řekl, že o úpravu sám požádal a delegáti hnutí návrh jednomyslně podpořili.

Reklama

Doporučované