Hlavní obsah

Speciální příbor pomáhá postiženým. K sehnání je už i v Česku

Foto: liftware.com

Speciální příbor, který pomáhá lidem s třesem v rukou.

Reklama

Vzít si příbor a v klidu se najíst – úkon, který je pro mnohé lidi samozřejmostí. Pro lidi trpící například Parkinsonovou nebo Huntingtonovou chorobou to však tak jednoduché není. Třes rukou je omezuje především při jídle, na což reagovali tvůrci speciálního příboru.

Článek

Lidé, kteří trpí Parkinsonovou chorobou nebo mají problém s tremorem (třesem, pozn. red.), už nemusejí mít s jezením polévky a dalších tekutých jídel problém.

Příbor Liftware, který se na trhu začal objevovat od roku 2013, používá technologii podobnou optickému stabilizátoru obrazu, který je součástí například telefonů, fotoaparátů a kamer. Pacienti, kteří trpí tremorem, tak mají možnost si vychutnat své jídlo jako každý jiný člověk.

Problému s tremorem využil vědec a inženýr americké společnosti Lift Lab Designs Anupan Pathak. Vytvořil příbor, který pomocí vstřebávání vibrací umožní pacientům se znovu v klidu najíst.

Příbor se skládá ze dvou částí. První je držadlo s adaptérem a elektronickou soustavou s citlivými senzory. Druhou část tvoří nástavec na lžíci nebo vidličku. Podle Liftware se ukazuje až 70procentní účinnost při kompenzaci třesu. Používání je jednoduché. Příbor ihned začne pracovat, a uživatel si tak může klidně dopřát potravu bez vylití nebo rozsypání.

Startup Liftware se v roce 2014 přesunul do vlastnictví Google (do výzkumné skupiny Google Life Sciences) a díky tomuto spojenectví se cena příboru snížila na 195 dolarů, což je v přepočtu asi 4290 korun. K sehnání je už i v Česku a jsou k dispozici dvě verze. Podrobněji v tomto textu.

• Autorem článku je Petr Kylián z Vyšší odborné školy publicistiky. Je součástí projektu Student ́s life, který studenti připravují pro Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované