Hlavní obsah

Spekulanti s byty neplatí za služby. Ostatním obyvatelům hrozí, že je kvůli tomu odpojí

Novela nepomohla. Lidem v Jirkově stále hrozí, že je odpojí od tepla kvůli spekulantům.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Velmi rychle přišli spekulanti na to, jak obejít loňskou novelu, která měla situaci vyřešit. Nájemcům zakazují říkat svá skutečná jména.

Článek

Stačí velmi málo, aby lidem hrozilo, že je odstřihnou od tepla a energií. Ukazuje to případ bytového domu v Jirkově. Družstvo je neustále před krachem.

Spekulanti nakupují byty a ty pronajímají sociálně slabším. Neplatí ale odvody. A na to doplácejí i ostatní obyvatelé sdružení do společenství vlastníků jednotek (SVJ).

Nic nezmohla ani loňská novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. Ta přišla s možností, že část sociálních dávek bude úřad práce posílat rovnou na zaplacení služeb na účet SVJ. Spekulanti ale hned našli kličku.

„Majitelé zakazují svým nájemcům, aby s kýmkoliv komunikovali a sdělovali svá jména,“ říká Dana Jurštaková, místostarostka Jirkova, jež se problémem dlouhodobě zabývá.

Takto jednoduše lze obejít novelu, na kterou obyvatelé nejen v Jirkově dlouze čekali. Bez skutečných jmen nelze na úřadech práce zajistit, aby peníze přeposílali.

O problémech ví i Ministerstvo práce a sociálních věcí, které novelu předkládalo. Mluvčí doporučuje, aby se ostatní obyvatelé zkoušeli skutečné jméno dozvědět.

„Pro úplnost je třeba podotknout, že danou úpravu nelze v žádném případě považovat za systémové řešení výše uvedeného fenoménu,“ říká mluvčí ministerstva Petr Sulek s tím, že je třeba udělat další změny v občanském právu.

Reklama

Související témata:

Doporučované