Hlavní obsah

Spekulanti s byty po sobě na severu nechali dluhy. A umně se jich zbavili

Záhady Josefa Klímy: Spekulanti s byty po sobě na severu nechali spálenou zemi. Milionových dluhů se elegantně zbaví v insolvenci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zhruba před deseti lety se stalo podnikatelským hitem skupování bytů v severních Čechách a jejich následné pronajímání rodinám ze sociálně slabších vrstev, kterým na bydlení přispívá stát.

Článek

Chomutov, Jirkov, Děčín, Most – tam všude byly k mání levné byty, na kterých se dalo hodně vydělat.

„Začali se sem stěhovat lidi z Prahy, z Kladna, z Ostravy, prostě z celé České republiky. A já osobně si jako předseda SVJ myslím, že byli těmi podnikateli s byty speciálně vytipováváni právě proto, aby mohli obdržet veškeré doplatky a příplatky na bydlení,“ říká Radek Laňka, předseda Společenství vlastníků jednotek (SVJ) v Chomutově.

Podle něj tito podnikatelé navíc nasadili nově příchozím nájemníkům přemrštěné nájmy, kdy třeba za byt 1+1 začínal nájem na desíti tisících. Byty byly dost často v dezolátním stavu a v zájmu podnikatelů prý bylo do nich nastěhovat co nejvíce lidí, aby příspěvky od státu byly co nejvyšší. Běžné tak podle Laňky bylo, že byt 1+1 obývalo třeba až 7 lidí, byt 2+1 i 10 lidí.

„Zvýšila se tady hlučnost, kriminalita, policie sem jezdila každou chvilku. Nájemníci si tu dělali i ohýnky. Třeba šli a přehodili hořící hadr přes plyn a vodu, a tím jsme začali hořet,“ popisuje Hana Strolená, místopředsedkyně SVJ v Chomutově, jak se měnila atmosféra na chomutovských sídlištích.

Ale to nebyly zdaleka jediné problémy, které postupná proměna skladby obyvatelstva na zdejších sídlištích přinesla. Řada podnikatelů, kteří zde rozjeli svůj byznys s chudobou, sice vybírali od svých nájemníků nájemné, ale často už se jim nechtělo platit zálohy za energie a příspěvky do fondu oprav. To pochopitelně způsobovalo velké potíže Společenstvím vlastníků bytových jednotek.

„Vybírali peníze, ale už to neposílali do fondu oprav. Už s námi nekomunikovali, nechtěli. Založili si byznys, vymysleli styl podnikání – koupit levně byt, dát tam sociálně slabé, vybírat peníze v hotovosti, aby to šlo mimo veškerý bankovní systém, kde by to bylo dohledatelné,“ tvrdí Radek Laňka.

Založili si byznys, vymysleli styl podnikání – koupit levně byt, dát tam sociálně slabé, vybírat peníze v hotovosti, aby to šlo mimo veškerý bankovní systém, kde by to bylo dohledatelné.
Radek Laňka, šéf nájemnického sdružení

Jedním z podnikatelů, kterému tady místní dodnes nemůžou přijít na jméno, je Josef Král. Jde o jednatřicetiletého automobilového závodníka, který skoupil desítky bytů a na sociálně slabých začal vydělávat po boku svého otce, také Josefa. Většina bytů ale byla napsaná buď přímo na Krále juniora, nebo na firmu Krane, jejímž majitelem byl opět mladý Král.

Dluhy Králových u jednotlivých Společenství vlastníků postupem let narostly do milionových částek. A když už bylo jasné, že dobrovolně zřejmě nikdy splácet nezačnou, obrátilo se několik Společenství vlastníků před pěti lety na soud.

V té době se Josef Král junior snažil finanční problémy vysvětlit nespolehlivostí nájemníků. „Problém jsou ti lidé, kterými se ty byty plní, že nejsou úplně platící. Není to o tom, že bychom nechtěli platit, ale když nemáme příjem od nájemníků, tak samozřejmě platit SVJ je taky hodně těžký,“ tvrdil tehdy Josef Král mladší.

Nejprve byl vyhlášen konkurs na Královu firmu Krane. V rámci konkursu se prodaly byty i firemní auta, ale přesto se z celkového osmimilionového dluhu podařilo umořit jen necelou polovinu. Poté byl konkurs zrušen pro nedostatek majetku.

Jako fyzická osoba pak Josef Král junior nashromáždil za dobu podnikání na severu celkový dluh ve výši 12 a půl milionu. Aby se tohoto dluhu zbavil, požádal si na podzim loňského roku o oddlužení v rámci insolvence. Z návrhu se dozvídáme, že je nemajetný, vlastní jen své ošacení a jeho měsíční příjem dělá pouhých 15 tisíc čistého měsíčně.

Josef Král už dnes telefon nezvedá a na zprávy nereaguje. Jako svou adresu, kde prý skutečně bydlí, a kde se dokonce sešel před měsícem na povinné schůzce s insolvenční správkyní, uvádí byt ve starém činžáku v Mostě. Na první pohled je zřejmé, že tento dům obývají z valné části lidé ze sociálně slabých poměrů, kteří kdysi tvořily Královu hlavní klientelu.

Tato adresa tak skvěle zapadá do příběhu o tom, jak se z bohatého podnikatele stal nemajetný sociální případ. Přestože na jedné ze schránek stálo Královo jméno, postarší obyvatelka tohoto domu, která má podle všeho dobrý přehled, kdo zde bydlí, mladého závodníka ale nepoznala ani na fotce.

Navíc tvrdí, že člověk, který obývá byt spojený s poštovní schránkou na jméno Král, je hluchoněmý. Snažili jsme se na něj dobouchat, protože zvonky v domě nefungují, ale přestože se z bytu ozýval rámus, nikdo neotvíral.

Nemůžeme sice s jistotou tvrdit, že Josef Král v tomto domě nebydlí, ale silné pochybnosti jsou zřejmě na místě.

O Josefu Královi se dočtete, že jde o talentovaného automobilového závodníka, který měl dokonce kolem roku 2013 nakročeno k tomu, aby jezdil Formuli 1. Jenže údajně nesehnal dost peněz od sponzorů, a tak se musel spokojit s nižšími soutěžemi.

V současné době jezdí jako pilot pro Scuderia Praha a zároveň tam i koučuje. Navštívili jsme tedy pobočku této firmy a zeptali se šéfa závodního týmu Ivo Horna na Královy skutečné příjmy.

Ten se o tom ale rázně odmítl bavit s tím, že si Krále najímají jednotliví klienti jako jezdce, neví, kolik od nich bere peněz a možná, že nebere nic. Podle něj si prý spousta závodníků naopak platí za to, aby mohli závodit.

Jména klientů, pro které Král v tuto chvíli jezdí, redakci sdělit nechtěl. Každopádně se teď mladému jezdci daří a dost často stojí na stupních vítězů v různých koutech světa.

Vraťme se ale k právě probíhajícímu insolvenčnímu řízení. Již brzy se bude rozhodovat o tom, zda soud povolí Královi oddlužení či nikoliv.

Co by to znamenalo v praxi? „Z výpočtu, který je uveden v návrhu insolvenční správkyně, vyplývá, že za pět let by pan Král zaplatil 1,35 %, což dělá z té celkové dlužné částky 162 978 Kč. Když to převedeme na naše SVJ, tak našemu SVJ dluží Král necelé dva miliony a za těch pět let jeho insolvence bychom obdrželi 23 990 Kč. Obávám se, že to je totální výsměch,“ říká Hana Strolená.

V návrhu insolvenční správkyně na povolení oddlužení Josefa Krále se dočteme, že vypočtená měsíční splátka dluhu je 3 568 korun. Dluh ve výši 12 a půl milionu by splatil za 5 054 měsíců, tedy za 421 let.

Insolvenční zákon ale umožňuje ukončit splácení již po pěti letech, a tím pádem splatí pan Král z celkových 12 a půl milionu pouhých 162 978 korun, zbytek mu bude odpuštěn a on bude moci začít znovu s čistým štítem. Proč ne, každý by měl dostat druhou šanci. Jenže tímto zahlazením dluhů nezmizí problémy na severu Čech, které se svým otcem mladý Král způsobil.

Navíc se vtírá otázka, kde vlastně skončily peníze, které měli Královi původně zaplatit společenstvím vlastníků. Těm teď totiž zásadně chybí a nehodlají se smířit s tím, že je budou muset jen tak odepsat.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované