Hlavní obsah
Online

Spojené státy mají nesrovnalosti ve statistikách pozitivních případů

Foto: Profimedia.cz

Lidé nakoupí ve Walmartu s povinnou rouškou na obličeji.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v souvislosti s koronavirovou epidemií ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) potvrdilo, že kombinuje výsledky PCR testů s protilátkovými v jedné statistice, a to i přestože negativní výsledek v obou případech znamená něco jiného. Kombinace výsledků testů do jedné statistiky mohou vést ke zkreslení celkové míry pozitivity testu, což je proměnná rozhodující při plánech na znovuotevření států. „Mám podezření, že to uměle sníží procenta pozitivních případů,“ řekla Caitlin Riversová, epidemioložka z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Podle pokynů Bílého domu se může stát znovu otevřít, pokud denní pozitivní případy klesají.

- Jihoafrická republika v sobotu oznámila 13 285 nových případů. S celkovým počtem 350 879 nakažených se dostala na pátou světovou příčku po USA, Brazílii, Indii a Rusku. Nemocní v JAR tvoří zhruba polovinu případů v Africe.

- Pevninská Čína oznámila 16 nových případů, uvedl čínský národní zdravotní úřad v neděli. 13 z nich pochází z Urumči, hlavního města Sin-ťiangu. Vzdálené západní město přešlo v sobotu do „válečného režimu“ a zahájilo plán reakce na mimořádnou situaci.

  • Nákaza koronavirem se potvrdila u 14,3 milionu lidí

    Světová zdravotnická organizace (WHO) za sobotu celosvětově zaregistrovala 259 848 nových infekcí, což je dosud nejvyšší denní přírůstek. Globálně už testy od prvního případu na přelomu roku v Číně nový koronavirus potvrdily u 14,3 milionu lidí; přes 603 000 jich s nemocí covid-19 zemřelo.

  • Jižní Karolína hlásí rekordní přírůstek infekcí

    Rekordní denní přírůstek infekcí dnes oznámila Jižní Karolína, kde se nově nakazilo 2 374 lidí a dalších 20 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo. Arizona, která v sobotu hlásila 147 zemřelých, což byl nejvyšší zaznamenaný přírůstek, dnes evidovala 31 nových obětí.

    Na úrovni celých USA za poslední měsíc klouzavý průměr nových případů nákazy narostl přibližně z 22 000 skoro na 66 000. Trend u bilance obětí na životech začal stoupat na začátku minulého týdne, aktuální denní součty jsou ale stále zhruba třetinové proti dubnovému vrcholu epidemie.

  • Lagardeová: EU potřebuje ambiciózní dohodu, ale ne za každou cenu

    Pro lídry Evropské unie bude lepší, když se dohodnou na ambiciózní finanční pomoci, než aby uzavřeli rychlou dohodu za každou cenu. Řekla to dnes prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Unijní lídři už třetím dnem jednají v Bruselu o fondu obnovy, který je navržen v bezprecedentním objemu 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč) a který má pomoci ekonomikám dostat se z krize, kde se ocitly v důsledku šíření koronaviru.

    „Dohoda lídrů by v ideálním případě měla být ambiciózní co do rozsahu a složení toho balíku, zhruba podle toho, co už navrhla Evropská komise (EK),“ řekla šéfka ECB agentuře Reuters. „Z mého pohledu je lepší dohodnout se na ambiciózním fondu podle toho návrhu, i kdyby to zabralo o trochu více času. Byla bych ráda, kdyby se lídři dohodli na něčem, co bude ambiciózní, než aby to bylo rychle,“ dodala.

  • Lidé v Melbourne budou muset na veřejnosti nosit roušky

    Melbourne se stalo prvním australským městem, kde budou lidé muset povinně nosit na veřejnosti roušky. Úřady o tom rozhodly kvůli velkému nárůstu počtu případů nákazy novým koronavirem v posledních dnech. Za uplynulých 24 hodin přibylo ve státě Viktorie, jehož je Melbourne metropolí, dalších 363 případů infekce. Nařízení vejde v platnost ve středu v poledne, informovala dnes agentura Reuters.

    Šéf vlády státu Viktorie Daniel Andrews uvedl, že za porušení nařízení hrozí pokuta 200 australských dolarů (3260 Kč). „Ve státě Viktorie, a možná i v dalších částech země, budeme ještě dlouhou dobu nosit roušky,“ řekl Andrews.

  • Florida pátý den za sebou oznámila více než 10 000 nových infekcí

    Florida, která se v USA stala novým ohniskem nákazy, pátý den za sebou oznámila více než 10 000 nových infekcí. Za uplynulý den testy koronavirus prokázaly u více než 12 000 lidí a 89 pacientů s covidem-19 zemřelo. Stát rovněž dosáhl rekordního počtu 9229 hospitalizací, od minulého týdne v nemocnicích přibylo asi 2000 pacientů. Rekordní hospitalizace v červenci oznámilo nejméně 14 států, včetně Alabamy, Nevady či Arizony.

  • Nigérie nechce znovu otevřít náboženské školy na severu

    Nigerijské úřady se několik let marně snažily zavřít muslimské náboženské školy na severu země. Bránili se proti tomu místní lidé i náboženští představitelé. Letos musely být madrasy zavřeny kvůli koronaviru a 19 nigerijských států oznámilo, že tyto školy, na kterých se vyučuje korán, už znovu otevřeny nebudou. Uvedla to agentura AFP.

  • Peking zmírňuje nouzový stav, Hongkong hlásí rekord

    V hlavním městě Číny bude od pondělí platit nižší stupeň mimořádného stavu v souvislosti s bojem proti novému typu koronaviru. Místní úřady dnes uvolnění režimu oznámily po 13 dnech bez nových případů nemoci covid-19, určité restrikce ale v metropoli s více než 20 miliony obyvatel zůstanou, uvádí zpravodajská společnost BBC. Hongkong naopak ohlásil rekordních více než 100 případů nákazy za 24 hodin a zavádí nová omezení.

    „Celkově vzato je riziko, že se v Pekingu nakazíte koronavirem… a zavlečete jej do jiné provincie, nízké, a obecná situace v boji s pandemií je pod kontrolou,“ řekl médiím představitel městské samosprávy Liou Pej. Problémy hlásí také Hongkong, který po jarním úspěšném boji proti epidemii zažívá nový rozmach nákazy. Správkyně této zvláštní administrativní oblasti Carrie Lamová dnes oznámila, že za poslední dva týdny se objevilo přes 500 případů, z toho více než 100 za uplynulý den. „Myslím, že situace je skutečně kritická,“ citovala ji BBC.

  • Petříček: Chorvatsko je bezpečné

    Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že z jejich pohledu je Chorvatsko v současné době bezpečná země, co se týče počtu lidí nakažených novým typem koronaviru.

    „Chorvatsko patří do bezpečné kategorie. Řada nový případů se objevuje v centrální oblasti. Je riziko, jako u každé jiné země - když počet případů bude růst, že se může situace změnit,“ řekl Petříček v pořadu Partie. Vyhodnocovat situaci v zahraniční budou každý pátek.

  • Počet nově nakažených i zemřelých v Rusku dále klesl

    Počet nově nakažených koronavirem i počet zemřelých s nemoví covid-19 v Rusku dále klesl. Krizový štáb dnes oznámil, že případů nákazy v uplynulých 24 hodinách přibylo 6109, zatímco počet zemřelých s novým typem koronaviru činil 95. V předchozím dni bylo nových případů 6234 a 124 lidí zemřelo.

    Nejnovější údaj o nakažených představuje nejnižší denní nárůst od svátků na začátku května. Denní úmrtnost pak byla v uplynulém dni nejnižší od 29. června.

  • Nadšení z olympiády v Tokiu uvadá

    Veřejné nadšení pro příští rok olympijských her v Tokiu slábne. Mnozí Japonci věří, že do té doby covid-19 nezmizí. V Tokiu se tuto středu resetuje odpočítávání, podle kterého budou příští olympijské hry přesně za 365 dní. Ale s rokem zbývajícím na ukončení opatření jsou vyhlídky na tradiční olympijskou podívanou ve městě ponuré. I když by Japonsko mohlo zaznamenat poměrně nízký počet infekcí a úmrtí, virus by se mohl rozšířit skrz USA, Brazílii, Indii a další části světa.

    Samotné hostitelské město s nákazou stále bojuje, úřady v sobotu hlásily 290 nových případů. Organizační výbor OH 2020 nyní mluví o rozložených hrách, které by snížily náklady a zajistily bezpečnost 11 000 sportovců, kteří soupeří o rekordních 339 medailí.

  • V Německu přibylo 202 nově nakažených, jeden člověk zemřel

    V Německu v uplynulém dni přibylo 202 případů nákazy novým koronavirem, jeden člověk pak s nemocí covid-19 zemřel. Celkem v zemi s přibližně 83 miliony obyvatel zemřelo s nákazou 9 084 lidí, nakažených je od začátku epidemie nejméně 201 574 jedinců, uvedl dnes německý Institut Roberta Kocha (RKI). V předchozím dni bylo nových případů 529 a rovněž jeden člověk s nemocí zemřel.

  • WHO: Denní nárůst nakažených celosvětově je největší od začátku pandemie

    Počet nových případů celosvětově vzrostl o téměř 260 000 za 24 hodin - jde o největší denní nárůst od začátku pandemie, uvedla v sobotu Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle WHO je to poprvé, kdy počet nových denních případů překročil čtvrt milionu. Nejvíce nakažených přibylo v USA, Brazílii, Indii a Jihoafrické republice. Globální počet obětí vzrostl o 7 360, což je největší denní nárůst od 10. května.

  • Soudní proces s izraelským premiérem přerušil koronavirus, už se pokračuje

    Proces s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který původně přerušil koronavirus, od neděle pokračuje. Netanjahu je obviněn z podvodu, porušení důvěry a přijímání úplatků v řadě skandálů, v nichž měl údajně přijímat bohaté dary od miliardářských přátel, oplácet jim laskavostmi, média jej a jeho rodinu zase měla vykreslovat v lepším světle. Netanjahu vše popírá a mluví o honu na čarodějnicemi, který je řízený médii. Neočekávalo se, že by se na nedělním jednání Netanjahu objevil. Proces pokračuje i kvůli rozsáhlému podezření, že Netanjahu využívá koronavirové krize.

  • New York hlásí nejméně hospitalizovaných od půlky března

    Hospitalizovaných pacientů nakažených koronavirem ve státě New York je nejméně od poloviny března, celkem 743. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo v sobotu uvedl, že počet hospitalizovaných mezi čtvrtkem a pátkem klesl o 22, což přičítá dodržování pravidel Newyorčany. „Bdělost New Yorku, odvaha a přijetí základních pravidel pro chování - nošení roušek, mytí rukou a sociální distancování - pobízí naše možnosti mít virus pod kontrolou. Musíme na této cestě setrvat,“ řekl Cuomo.

    Situace v New Yorku je nicméně v ostrém kontrastu s ostatními státy, které v posledních týdnech po přijetí plánů opětovného otevření zaznamenaly alarmující zvýšení počtu nemocných.

  • Nakazilo se 85 kojenců

    Zdravotnické úřady Texasu oznámily pozitivní test u 85 dětí, píše AP. Šéfka veřejného zdraví v Corpus Christi Nueces Annette Rodriguezová uvedla, že jde o 85 kojenců. Další podrobnosti neposkytla. „Tyto děti ještě neoslavily své první narozeniny. Pomozte nám prosím zastavit šíření této choroby tím, že zůstanete doma, společenským distancováním a nošením roušek na veřejnosti,“ vyzvala Rodriguezová.

  • Data zveřejňovaná USA nemusí odrážet realitu, varují vědci

    Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) potvrdilo, že kombinuje výsledky PCR testů s protilátkovými v jedné statistice, a to i přestože negativní výsledek v obou případech znamená něco jiného. PCR testy používají odborníci ve zdravotnictví k určení, zda je osoba aktuálně infikována či nikoli. Testy na protilátky zkoumají krev osoby, aby zjistily, zda si jejich imunitní systém vytvořil protilátky. Tyto testy umožňují lékařům zjistit, jestli byl dotyčný dříve viru vystaven.

    Kombinace výsledků testů do jedné statistiky mohou vést ke zkreslení celkové míry pozitivity testu, upozorňují vědci CDC, což je proměnná rozhodující při plánech na znovuotevření států. „Mám podezření, že to uměle sníží procenta pozitivních případů,“ řekla Caitlin Riversová, epidemioložka z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Podle pokynů Bílého domu se může stát znovu otevřít, pokud denní pozitivní případy klesají.

Reklama

Hlavní zprávy