Hlavní obsah

Spojme celou levici, ale bez uctívačů Klementa Gottwalda, apeluje Hašek

Foto: Seznam Zprávy

Podle Michala Haška českou levici čeká debata o velké integraci.

Reklama

Sociální demokracie řeší, jak se po volebním fiasku odrazit ode dna. Podle bývalého místopředsedy ČSSD a hejtmana Michala Haška je čas na širokou integraci levice, včetně části komunistů.

Článek

Hlasy po generační obměně i rezignaci celého vedení strany zaznívají po volebním fiasku ČSSD. Strana se stoletou historií poprvé od vzniku Česka neprošla do Sněmovny. Její bývalý místopředseda a exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek zažil třicetiprocentní výhry, ale také poslední roky, kdy stranu dusí vnitrostranické boje a debaty o směřování. „Přišla hubenější léta. Alespoň odpadnou pijavice a zůstanou srdcaři. Já se v tomto ohledu považuji za srdcaře,“ říká nynější náměstek ministra vnitra Jana Hamáčka v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V sociální demokracii dlouhodobě bojuje liberálnější a levicovější křídlo, k němuž patříte. Může se strana odrazit ode dna, aniž by došlo k výraznějšímu rozkolu?

Těžká otázka. Kdo na ni najde odpověď, má na Nobelovu cenu. Teď vážně: Volební výsledek je pro sociální demokracii velice hořký. Počítali jsme s tím, že se udržíme v Poslanecké sněmovně. Má smysl říct jednu věc. Není to chyba voličů, to je chyba sociální demokracie, že se nedostala přes pět procent a ve Sněmovně končí. Na rozdíl od jiných si nemyslím, že jediným důvodem je účast v Babišově vládě. Jsem zpětně přesvědčený o tom, že rozhodnutí jít do vlády, které mimochodem v roce 2018 učinila členská základna v referendu, bylo správné. Nešlo nám o posty. Byla to významná šance, jak mohla ČSSD prosazovat svůj program. Kdybychom zůstali v opozici, mám obavu, že by poslanecký klub nebyl schopen plnit první stránky novin politickými tématy.

Nicméně ve vládě jste byli a pod pět procent jste spadli.

Od začátku jsme důsledně neprezentovali výsledky naší práce. Sociální demokracie v mezičase hrála hry, chvilku proti Zimolovi, chvilku proti Haškovi, nebo někomu jinému a tohle musí definitivně skončit. Jestli chceme pomýšlet na odraz z úplného dna, musí skončit neustálé okopávání, personalizace věcí, protože to k ničemu dobrému nepovede. V sociální demokracii podle mě musí zůstali lidé, kterým jde jen o budoucnost ČSSD. Anebo se obávám, řeknu to jízlivě, že tam zůstanou někteří lidé, kterým nejde o budoucnost, ale o majetek sociální demokracie. Rozhodně bych nechtěl, aby se někomu takovému sociální demokracie dostala do ruky.

Vyvolal jste mnoho reakcí výrokem, že se má nyní spojit česká levice. Jak jste to myslel?

Jako jednu z možných cest vidím v integraci celé české levice. Podtrhuji slovo celé. Rozhodně nemluvím o slučovacím sjezdu s KSČM, což mi někteří spolustraníci začali podsouvat. Necítím se být Fierlingerem sociální demokracie. SMER na Slovensku zintegroval levicové strany s výjimkou dogmatické komunistické strany Slovenska. Také u nás by mohla být sociální demokracie hegemonem integrace české levice a řekněme té progresivnější části KSČM. Nestojím o to, abychom se slučovali s paní Semelovou a dalšími, kteří na Olšanských hřbitovech uctívají památku Klementa Gottwalda. Vím, co komunisté po roce 1948 dělali sociálním demokratům. Zavírali je, věšeli je, pronásledovali v zahraničí. Nelze se jen tak poplácat po zádech a zapomenout. Ale určitě jsou v KSČM levicoví lidé, kteří jsou blíže sociální demokracii než bolševickému pojetí marxismu-leninismu. S lidmi jako Jiří Dolejš, Pavel Kováčik nebo Kateřina Konečná bychom měli spolupracovat. A další problém je, že pod pěti procenty jsme s komunisty nezůstali sami. Skončil tak i pan Šlachta s hnutím Přísaha.

Pokud se neomluví, Šlachtu zažaluju

Ten vzal ČSSD také hlasy?

To je nový fenomén. Je otázka, jaký reálný program reálně představoval kromě pomsty vůči ČSSD. Když se jej někdo ptal na program, říkal: Rok si ve Sněmovně sedneme, rozhlédneme se a pak uvidíme. Za naprosto nefér považuji jeho kampaň asi deset dní před volbami, kdy začal říkat, jak mu hrozí údajná likvidace. Mluvil o psaní kompromitační knihy. Po celé zemi jsou billboardy s jeho obličejem a sloganem „Šlachta – čas na odvahu“. Vyzývám Róberta Šlachu, ať tedy najde odvahu a omluví se mně a sociální demokracii za to, že lživě tvrdil, že jsme měli údajně financovat jakousi dehonestační knížku. Není to pravda, odmítla to i spisovatelka Formáčková, která knížku podle něj měla psát. Pokud se Šlachta neomluví, sejdeme se u soudu. Není možné, aby založil svou kampaň na vědomé lži.

Chápu to správně, že bez omluvy na něj podáte trestní oznámení?

Ano, to říkám za sebe, ne za ČSSD. Dobře ví, že lhal, šlápnul vedle. Pokud se neomluví, sejdeme se u soudu. Pak se bude muset omluvit, a to ho něco bude stát. Nicméně nechci ani korunu pro sebe. Pokud vysoudím nějaké peníze, půjdou na nadaci policistů a hasičů.

Sociální demokracie by mohla být hegemonem integrace české levice a řekněme té progresvinější části KSČM. Nestojím o to, abychom se slučovali s paní Semelovou a dalšími, kteří na Olšanských hřbitovech uctívají památku Klementa Gottwalda.
Michal Hašek

Takže i to je podle vás důvod, proč jste nepřekročili pětiprocentní hranici?

Pokud si pamatuju dobře, chybělo nám asi 20 tisíc hlasů. Ta dehonestace mohla nějaké voliče ovlivnit.

Byly však doby, kdy jste neřešili několik tisíc hlasů a s přehledem vyhrávali volby. Kdo má být lídr, který vás z krize vyvede?

Jsme pár desítek hodin po volbách. Výsledek je šok pro sociální demokracii. Nejde o to pálit od boku seznam se spoustou jmen. Je dobře, že Jan Hamáček avizoval svolání předsednictva strany na 25. října. Někdo bude pověřen, aby vedl sociální demokracii. Logicky by měl následovat sjezd. Musíme se připravit na komunální a senátní volby. Nemůže to skončit dočasným předsedou. Musí to být někdo, kdo dostane mandát i nový tým ve vedení strany, a to je úkol pro mimořádný sjezd. Nic bych neuspěchal, nejsou to dostihy. Za mě je začátek příštího roku ideální doba. Ale tohle jsou technikálie. V těch strategičtějších úlohách se sociální demokracie musí ptát, jestli má na to sama oslovit voliče. A pak začít s procesem návratu důvěry. Anebo jestli se postaví do čela procesu integrace levice. Podle mě je to naprosto zásadní téma, které musíme prodiskutovat. Integrace by měla začít v krátké době.

Odpadnou pijavice a zůstanou srdcaři

Mluvíte o sjednocení levice, ale zeptám se znova. Nehrozí spíš štěpení ČSSD kvůli dvěma křídlům?

Když se podívám na dnešní složení Sněmovny a subjektů, které se tam dostaly, tak u liberálních voličů nevidím prostor, kam by se sociální demokracie dostala. Podle mě je správná sázka na autentickou levici. Bohužel část těchto voličů ještě teď volila ANO. Jsem přesvědčený, že musíme oslovit takové voliče, kteří by se vrátili k sociální demokracii, potažmo sjednocenější levici.

A chcete mít na tom svůj podíl, jste ochotný být ve vedení nějaké takové strany?

Co bude na konci transformace levice, nikdo neví. Jsme v začátku debaty. Zažil jsem v sociální demokracii hodně věcí a není to tak, že bych teď toužil po nějakých funkcích. Pomohl jsem loni Janu Hamáčkovi jako volební manažer vybrat zatáčku smrti. I když to někteří kritizovali, v krajských volbách jsme ještě v osmi krajích přešli přes pět procent. Bohužel letos už se to nepodařilo. Za několik málo týdnů skončím svou misi na Ministerstvu vnitra, kde jsem Janu Hamáčkovi od letošního dubna pomáhal. Vracím se do advokacie a budu se rozhodovat, nakolik budu dál aktivní v sociální demokracii. Platí moje angažmá v organizaci Brno-venkov. Čeká nás tam konference, kde taky vyhodnotíme výsledky voleb. Pak se rozhodnu. Až vychladnou emoce po tom výprasku, potřebujeme hlavně debatu, kam směřovat do budoucna.

Lákají vás senátní volby?

To je věc hodně předčasná. Příští rok jsou komunální i senátní volby. Tuhle debatu teprve budeme absolvovat.

Michal Hašek

Michal Hašek je zastupitel Jihomoravského kraje a bývalý statutární místopředseda České strany sociálně demokratické. Mezi lety 2008 a 2016 byl hejtmanem Jihomoravského kraje a také předsedou Asociace krajů České republiky a v letech 2002–2009 a 2010–2014 poslancem Parlamentu České republiky.

V Jihomoravském kraji byl dlouhodobě považován za oblíbeného politika, mezi hejtmany patřil k nejpopulárnějším v rámci celé ČR.

Současně byl však hlavním aktérem několika kauz, například Lánského puče části vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem po parlamentních volbách v roce 2013, o kterém lhal v přímém televizním přenosu.

Sousloví „lánský puč“ označuje schůzku, která se odehrála 26. října 2013 na zámku v Lánech po vyhlášení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny. Prezident Zeman se zde sešel s vlivnými členy tzv. protisobotkovské frakce ČSSD v čele s Haškem. Po tomto setkání se frakce pokusila svrhnout předsedu Bohuslava Sobotku. Plán však nevyšel, Sobotka si svou pozici udržel a stal se předsedou vlády.

Figuroval i v kauze s fiktivní tiskovou mluvčí a placením propagačních článků v Parlamentních listech, která se objevila v polovině roku 2016.

V krajských volbách v říjnu 2016 jakožto lídr kandidátky ČSSD v Jihomoravském kraji znovu usiloval o křeslo hejtmana. Byl zvolen jako zastupitel kraje. V dubnu 2021 se stal náměstkem ministra vnitra ČR.

Zdroj: wiki

Jižní Morava vždycky byla bašta ČSSD, z níž vzešlo hodně osobností do čela strany. Starostové brněnských městských částí, mezi nimiž je i krajský předseda Břetislav Štefan, teď volají po generační obměně ve straně. Jak to vnímáte?

Práce je v sociální demokracii hodně, ale lidí na práci je v ČSSD aktuálně mnohem méně. Starosty, o nichž mluvíte, jsem půl roku neviděl. Že by se nějak aktivně zapojili do kampaně ve prospěch ČSSD? Ani na úrovni jižní Moravy. To mě mrzí. Neviděl jsem, že by třeba pan Štefan jako předseda krajské organizace po loňských krajských volbách vyvodil osobní odpovědnost společně s dalšími z toho, že jsme klesli. Jako lídr jsem v roce 2016 vedl kandidátku, kde jsme ještě měli 16 procent na jižní Moravě. Nevyhráli jsme, vyvodil jsem z toho odpovědnost a odešel jsem. Bohužel po čtyřech letech už bez Haška byl výsledek 5,5 procenta. Nezaznamenal jsem, že by pánové s tímto výsledkem vyvodili svou odpovědnost. Pokud budeme věci řešit napůl, bude se to sociální demokracii vracet. Je nás opravdu málo. Teď to není o padání hlav. Musíme si rozdělit práci a odpovědnost. Platí to i pro jižní Moravu. Ale myslím si, že na jižní Moravě po roce 2016 došlo k velkému sešupu ČSSD a je potřeba se podívat se na jména, které jsou s tím spojená. Tihle lidé ať se zamyslí. Já loni kandidoval na 18. místě v krajských volbách a Jihomoravané mě vykroužkovali do zastupitelstva. Asi mají zájem, aby Michal Hašek pokračoval jako sociální demokrat v politice.

A vy je vyslyšíte?

Nejsem člověk, který převléká trička. Na rozdíl od jiných jsem i letos zaplatil členské příspěvky a podpořil jsem sociální demokracii. Zažil jsem roky, kdy jsme dosahovali vynikajících výsledků, včetně parlamentních voleb s více než 30 procenty hlasů. Teď přišla hubená léta. Já tvrdím, že při nich odpadnou pijavice a zůstanou srdcaři. Já se považuji za srdcaře sociální demokracie.

Reklama

Doporučované