Hlavní obsah

NBA má nového genia. Je mu 19, měří 224 cm a říkají mu Wemby

Foto: Getty Images, Getty Images

Wemby při akci v domácí lize proti Monaku.

Reklama

Victor „Wemby“ Wembanyama je jméno, které teď bude dlouho rezonovat americkou NBA. Francouzský hráč, jehož si jako č. 1 vybrali v draftu San Antonio Spurs, je největším talentem – oním vysněným basketbalovým jednorožcem.

Článek

Teprve 19letý hráč udivuje nejen svými tělesnými parametry – 224 cm, 108 kg a rozpětím rukou 240 cm, ale i neskutečně plynulou a elegantní hrou. Hovoří se o něm jako nejvyšším nejobratnějším hráči, jaký se kdy pro NBA narodil.

Wembanyama je schopný tříbodový střelec a jeho střely z výskoku se těžce blokují. Zároveň je v defenzivě díky své výšce, rozpětí paží a předvídavosti vynikajícím v blokování. Jedinou slabinou byl zatím nedostatek síly, takže je otázkou, jak přivykne fyzickému stylu hry, který na něj soupeři uplatní. Jenže, buďte si jisti, že si ho kondiční trenéři Spurs ještě vezmou do parády.

Naprosto impozantní je jeho sportovní DNA. Ester Ledecká (dědeček Jan Klapáč, hokejový reprezentant) by mohla jen tiše závidět. Otec Félix (198 cm) je z Konga a byl obstojným atletem. V trojskoku dal 15,56 m, v dálce 7,41 m a rekord na 100 má na 11 sekundách. Navíc dělal i výšku. Matka Elodie de Fautereauová (191 cm) je basketbalovou trenérkou a bývalou hráčkou, která reprezentovala i Francii. Starší sestra Eve hraje basket profesionálně a mladší bratr Oscar zkoušel basketbal a házenou na mládežnické úrovni. Dědeček Michel de Fautereau byl profesionálním basketbalistou, stejně jako babička Marie Christine.

Victor zkoušel i jiné sporty.

Než se zcela zaměřil na basket, byl fotbalovým brankářem a cvičil judo. Basketbal ho učila matka, která trénovala mládežnické týmy. V sedmi letech začal hrát za Entente Le Chesnay Versailles a v 10 se zapojil do mládežnického systému klubu Nanterre 92 z nejvyšší francouzské ligy.

Mimochodem v Evropě nosí Wembanyama boty Nike velikosti 55, což odpovídá číslu 20,5 v USA. Basketbalové boty Nike jsou na webových stránkách obvykle k dispozici pouze do velikosti 18.

A teď, jak je to s tím jednorožcem. Někdy kolem roku 2016 vstoupilo do světa NBA slůvko Unicorn - „Jednorožec“. Netýkalo se to kouzelného tvora z pohádek. Byl to termín pro hráče NBA s ideálními dovednostmi bez kompromisů.

Co je Unicorn

Takový mýtický hráč měl být vysoký, ale ne zas moc, aby mu to nebránilo v pohybu a obratnosti. Měl mít dlouhé paže, aby mohl lépe blokovat střely. Vysoce pohyblivý, aby se uměl v obraně neustále pohybovat a zabírat prostor před útočníky. Taky silný, aby mohl drtit protihráče. Výborný driblér, skvělý střelec, a když střelec, tak zároveň tříbodový střelec.

A to ještě není všechno. Soutěživý, aby na palubovce táhl svůj tým k vítězství. A konečně se takový bájný hráč nesměl nikdy zranit.

Jak napsal Rolling Stone, po většinu existence ligy byl takový týpek nereálný. Vždy existovaly kompromisy a jen občas vyskakovala jména, která se „Jednorožci“ blížila – Dirk Nowitzki, Kristaps Porzingis, Nikola Jokic, Giannis Antetokounmpo, Bam Adebayo, Joel Embiid nebo Jaren Jackson Jr…

A pak oslnil USA

Wembanyama mezitím vyrůstal ve stínu velkých hvězd. Ale kdo ho sledoval, musel tušit, že se rodí něco mimořádného.

V roce 2022 vyhrál s ASVEL francouzskou ligu. Za rok už byl v dresu Metropolitans92 MVP - nejužitečnějším hráčem ligy (jako dosud nejmladší hráč vůbec), nejlepším střelcem a nejlepším obráncem. Na MS U19 dovedl Francouze ke stříbrným medailím.

Na Ameriku ale zatím nejvíc zapůsobil při osobní návštěvě, když Metros loni v říjnu v Las Vegas sehráli pod drobnohledem amerických televizních stanic v rámci přípravy dva zápasy proti G League Ignite, vybranému rozvojovému týmu NBA. A Wemby skóroval: nejprve dal 37 a pak 36 bodů.

„Nikdo nikdy neviděl na palubovce nikoho tak vysokého jako on, ale přitom tak plynulého a ladného… Je to určitě generační talent,“ prohlásil o něm loni LeBron James, sám kdysi považovaný za největší naději NBA.

Reklama

Související témata:

Doporučované