Hlavní obsah

Znovu od základů. Jak se Grinerová vracela z ruského vězení do plné formy

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Brittney Grinerová pod dohledem Hannah Wengertsmanové, hlavní atletické trenérky Phoenix Mercury.

Reklama

Brittney Grinerová se nedávno vrátila na palubovku po 579 dnech mimo hru. Její cesta zpět vůbec nebyla snadná, ale jedna z nejlepších basketbalistek světa ji podle všeho zvládla.

Článek

Ihned po návratu z ruského vězení, kde strávila 10 měsíců, Grinerová vyjádřila touhu vrátit se zpět do WNBA ke svému týmu Phoenix Mercury. Ale od přání ke skutečnému návratu k vrcholnému basketu vedla náročná cesta.

Zprávy bezprostředně po návratu Grinerové z Ruska naznačovaly, že je v pozoruhodně dobrém zdravotním stavu. Dobrý zdravotní stav je však na hony vzdálený úrovni fyzické kondice, kterou člověk potřebuje, aby mohl soutěžit v WNBA. Američanka po dobu věznění měla minimální možnosti ke cvičení.

Její tělo, které bylo před zatčením ve špičkovém stavu pro požadavky profesionálního basketbalu, značně atrofovalo. Hannah Wengertsmanová, hlavní atletická trenérka a fyzioterapeutka týmu Mercury, uvedla, že většina lidí ani netuší, jak rychle mohou ztratit svalovou hmotu a sílu.

„Ještě nikdy se mi nestalo, že by nějaký sportovec nedělal více než 10 měsíců nic,“ řekla Wengertsmanová webu Insider.com. „Bylo to jako opravdu začít od základů.“

Nejprve podrobili zdravotníci v Brooke Army Medical Center v San Antoniu Grinerovou podrobné zdravotní prohlídce, aby se ujistili, že neonemocněla, neutrpěla žádná zranění a že se může bezpečně vrátit do běžného života.

Po návratu do Phoenixu pak dvojnásobná zlatá olympijská medailistka předstoupila před lékařský personál týmu Mercury, aby probrali možnosti tréninku. Wengertsmanová a její kolegové věděli, že mají jen čtyři měsíce na to, aby Brittney připravili na předligový tréninkový kemp. Vytvořili hlavní plán toho, co a jak musí hráčka posilovat a trénovat. Tehdy podle Wengertsmanové začala tvrdá práce.

Grinerová nemohla okamžitě naskočit do plného tréninku. Wengertsmanová připravila postupné kroky návratu, aby u Brittney předešla zraněním. První prioritou bylo obnovit její svalovou hmotu a zároveň se zaměřit na sílu, zejména nohou. Aby osminásobná All-Star WNBA mohla zase běhat, skákat, zpomalovat a rychle měnit směr pohybu. „Postup s Grinerovou byl podobný jako u kteréhokoli sportovce, který se vrátil po vážném zranění,“ řekla Wengertsmanová.

Pomocí nejmodernějších technologií trenérka s kolegy izolovala specifické svalové skupiny hráčky tak, aby mohla změřit jejich sílu a tím zjistila, co hlavně musejí rozvíjet. Pomocí dat z odrazů, skoků, dřepů a dalších cvičení porovnávali výsledky Grinerové s jejími výsledky z předchozích let i s daty ostatních hráček týmu.

Na začátku procesu měla Brittney tři tréninkové dny s nízkou intenzitou týdně na palubovce. S každým dalším měsícem pak přidávala jeden den navíc. Když v dubnu přišla na tréninkový kemp, zvládla už šest po sobě jdoucích dnů tréninku bez problémů.

Jeden z největších a nejzávažnějších testů byl, když se chystala poprvé nastoupit na plnou palubovku. „Byli jsme nervózní,“ řekla Wengertsmanová. „Přejít od nehybné střelby k práci na půlce hřiště a pak k tomu, aby byla schopna skutečně makat, hrát nahoru a dolů, běhat po celém hřišti… to byl milník.“

Grinerová skončila v WNBA v roce 2021 jako kandidátka na nejužitečnější hráčku. Měla v průměru neuvěřitelných 20,5 bodu, 9,5 doskoku a 1,9 bloku na zápas, čímž se umístila mezi top 10 v lize ve všech třech kategoriích.

Podle Wengertsmanové by ale bývalo bylo nespravedlivé, aby lidé očekávali stejnou „BG“, jakou znali, když hrála naposledy. Jenže Brittney Grinerová znovu překvapila.

Hned v prvním zápase letošní sezony zaznamenala týmový rekord 18 bodů se šesti doskoky a čtyřmi bloky. Na domácí palubovce ve Phoenixu pak vystřelila dokonce na 27 bodů, 10 doskoků a čtyři bloky. Bylo zjevné, jak se radovala, hrála soustředěně, ale pak byla i naštvaná, když její tým přesto prohrál.

„Jsem nadšená, když vidím, že se všechna ta tvrdá práce, kterou v posledních měsících odvedla, naplnila,“ uzavřela Wengertsmanová.

Reklama

Doporučované