Hlavní obsah

Bydlení u bohatého strýčka. Jak bude žít Oscar Pistorius na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images, Getty Images

Nejnovější fotografie Pistoria před vilou jeho strýce nenapovídají, že by bývalý atlet příliš ztloustl a ztratil kondici.

Reklama

Bývalá paralympijská hvězda Oscar Pistorius byl podmínečně propuštěn z vězení téměř 11 let poté, co zabil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Jaký život ho čeká, co bude dělat? A má šanci obnovit paralympijskou kariéru?

Článek

Jihoafričan Pistorius, známý díky karbonovým protézám jako „Blade Runner“, získal nárok na podmínečné propuštění v březnu 2023 poté, co si odseděl polovinu z 13 let a pěti měsíců trestu za vraždu.

„Podmínečné propuštění neznamená konec trestu,“ vysvětlil ale mluvčí ministerstva nápravných opatření JAR Singabakho Nxumalo s tím, že trest definitivně vyprší až v prosinci 2029. „Znamená to pouze, že ho vězeň dokončí mimo nápravné zařízení.“

Foto: Getty Images, Getty Images

Pistoriův strýc Arnold s manželkou Lois. U nich bude bydlet.

Ostře sledovaný Pistorius si bude moci dosloužit trest sice na svobodě, ale bude omezen ve volném pohybu a bude muset procházet různými programy, aby prokázal, že je připraven pro bezúhonný život.

„Blade Runner“ nebude moci opustit Pretorii bez povolení úřadů po dobu pěti let. Nesmí požívat alkohol ani další zakázané látky a nesmí vlastnit ani manipulovat se střelnými zbraněmi. Má zakázáno hovořit s médii a rovněž se bude muset část dne, v určité hodiny, zdržovat doma.

Pokud poruší tyto nebo jiné podmínky, může být vrácen zpět do vězení.

Bude muset také navštěvovat výchovné programy proti genderovému násilí a pokračovat v terapeutických sezeních zaměřených na zvládání hněvu.

Může ven, do kostela, do práce

Pistorius však bude moci opustit domov, jít do kostela, do práce, kterou si ostatně musí brzy najít. Mluvčí oddělení nápravných služeb Manelisi Wolela podle agentury AP upřesnil, že nebude muset nosit elektronický náramek.

Bývalý paralympijský atlet byl propuštěn na základě jihoafrického programu takzvané povzbuzující justice. Jihoafrické ministerstvo nápravných služeb (DCS) ho organizuje tak, že má propuštěné vězně pod kontrolou a připravuje pro ně různé programy. Pistorius tak dokončí zbytek svého trestu v systému komunitního nápravného systému. Ten je v Jižní Africe velmi specifický.

Byl v zemi zaveden po skončení apartheidu v polovině 90. let, aby se smířlivým způsobem vypořádal se zločiny z temné doby nadvlády rasismu. Částečně je založen na tom, jak domorodé kultury na území JAR řešily zločiny dlouho předtím, než Evropané kolonizovali Jižní Afriku. Místo pouhého potrestání pachatelů je jeho cílem sblížit obě strany postižené zločinem, aby našly usmíření. Nedílnou součástí programu je proto vzájemný dialog.

Právě proto byl Pistorius například koncem roku 2021 přestěhován do věznice blíže k místu, kde pobývala rodina Steenkampových. Mělo se tím usnadnit jednání o smíření, které by umožnilo brzké propuštění z vězení. Bývalý atlet a zesnulý otec zavražděné Reevy, Barry Steenkamp, se pak 22. června 2022 takového dialogu skutečně účastnili.

Pistoriovi byl přidělen monitorovací úředník, kterého bude muset bývalý paralympijský atlet informovat o svých záměrech. Například, když bude hledat pracovní příležitosti nebo by chtěl změnit bydliště.

Jak bude bydlet?

Bydlet bude se svým velmi bohatým strýcem Arnoldem ve Waterkloof, jednom z nejexkluzivnějších předměstí Pretorie. Pistorius se každé ráno probudí v luxusní chatě na pozemku a bude mít úžasné výhledy na Pretorii. Bude se také moci koupat v bazénu, který je zasazen do upraveného areálu.

Celé sídlo v diplomatické enklávě dostalo zvláštní zabezpečení a před ním byly instalovány silniční zátarasy. Stejně jako většina domů v této oblasti jsou vysoké zdi kolem zakončeny ostnatým drátem a bezpečnostními kamerami.

Při vstupu do uzavřené zóny, kterou chrání i hlídky se psy, musejí řidiči skenovat dlaně na digitální čtečce, teprve pak se zvedne automatická závora.

Třípatrové sídlo bylo dříve farou holandské reformované církve a dodnes je tam kostelní zvon. Strýc Arnold Pistorius ho pro sebe a manželku Lois koupil v roce 1992. Sám je úspěšným obchodníkem s nemovitostmi a jeho kanceláře Twin Towers jsou pár minut autem od jeho luxusního obydlí.

Bohaté předměstí Waterkloof má řadu domů, které připomínají paláce. Pistorius bude mít za sousedy generální ředitele největších jihoafrických podniků a diplomaty z celého světa. Nedaleko se nachází velvyslanectví Trinidadu a Tobaga a několik špičkových škol a kostelů.

Co bude dělat?

Pistorius prý dosud neměl plán na nejbližší budoucnost – kromě splnění podmínek podmínečného propuštění, což zahrnuje získání práce. Rodina vyjádřila pouze obecné přesvědčení, že bude nadále sloužit společnosti tím nejsmysluplnějším způsobem, jak jen může, stejně jako to dělal, když byl sportovec. Jeho postižení ho údajně přimělo pomáhat druhým, kdykoli a kdekoli mohl.

Už před jeho propuštěním se začalo široce diskutovat o tom, zda by mohl pokračovat v kariéře paralympijského atleta. Mluvčí oddělení nápravných služeb Manelisi Wolela už dříve nevyloučil, že by mu umožnil návrat do tréninku. Ale případné obnovení paralympijské kariéry má hned několik háčků.

Návrat ke sportu?

Otázkou je předně Pistoriova kondice. První zprávy ještě z věznice napovídaly, že 37letý Pistorius prý málo připomíná onoho sportovce, jakým byl, když nastupoval k výkonu trestu. Ve věznici si nechal narůst vous, přibral a začal kouřit.

Nové fotografie ze dne, kdy byl propuštěn, však neukazují na dramatické změny Pistoriova zevnějšku.

Pokud by to s jeho kondicí nebylo tak špatné, problémem ale můžou být potřebná povolení a splnění kvalifikačních limitů. Určitě by potřeboval zvláštní výjimku od soudů, aby mohl začít závodit jako sprinter, zvláště pokud by to zahrnovalo mezinárodní cestování, vysvětlil mluvčí ministerstva nápravných opatření Singabakho Nxumalo.

Pokud by chtěl stihnout účast například na paralympiádě ještě letos v Paříži, nezdá se, že by to mohlo být reálné. Při další paralympiádě mu pak už bude přes 40 let. Mnozí se proto domnívají, že jeho sportovní kariéra je u konce.

Sportovní úspěchy Oscara Pistoriuse

Pistorius se poprvé proslavil počátkem 21. století, kdy jako 17letý získal zlato v kategorii T44 na 200 m na paralympijských hrách v Aténách 2004.

Pro olympijské hry v Pekingu v roce 2008 se zaměřil na běh proti zdravým sportovcům, ale IAAF mu zakázala soutěžit. Zákaz byl nakonec zrušen Sportovním arbitrážním soudem, ale Pistorius se na olympiádu nekvalifikoval, když zaostal 0,70 s za kvalifikačním limitem na 400 m. Nenechal se však odradit a z následné paralympiády si odvezl zlaté medaile na 100, 200 a 400 m v kategorii T44.

Znovu se ucházel o kvalifikaci na olympijské hry 2012 v Londýně. Tentokrát byl úspěšný, dostal se do semifinále na 400 m a závodil za JAR ve štafetě na 4×400 m. Na následné paralympiádě pak získal další tři paralympijské medaile.

Pistorius kvůli zákazu komunikace s médii do konce roku 2029 nemůže zvažovat ani kariéru sportovního komentátora. A nebude odpovídat také na žádné otázky o své budoucnosti.

Pozorovatelé se přesto domnívají, že až bude moci s novináři mluvit, najde si nakonec díky pozici světové celebrity svoji platformu.

Místní média spekulují i o tom, že by se mohl stát jakýmsi křesťanským pastorem. Jeho otec totiž před několika lety řekl, že Pistorius převzal aktivní roli v křesťanské komunitě ve vězení.

Reklama

Doporučované