Hlavní obsah

Nejznámější paralympionik a vrah. Jak to, že Pistorius může z vězení?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Oscar Pistorius při soudní rekonstrukci událostí v roce 2013.

Reklama

Slavný paralympijský vítěz Oscar Pistorius bude začátkem ledna předčasně propuštěn z jihoafrického vězení, kde si odpykává přes 13 let za vraždu přítelkyně. Muž šokoval svět nejprve svými atletickými výkony, pak zločinem.

Článek

Oscar Pistorius bude propuštěn z vězení 5. ledna 2024, což je téměř 11 let poté, co na Valentýna 2013 zavraždil přítelkyni Reevu Steenkampovou. Dnes 37letého Pistoriuse odsoudil jihoafrický soud na 13 let po dlouhém a bouřlivém procesu v roce 2016.

Matka zastřelené přítelkyně, June Steenkampová, podmínečné propuštění nerozporovala. Tím byla splněna klíčová podmínka. Komise zároveň posuzovala Pistoriusovo chování ve vězení a riziko, které představuje pro veřejnost.

June Steenkampová se rozhodla slyšení neúčastnit, v dopise zaslaném komisi ale vznesla dotaz, zda se dřívější Pistoriusovy silné výbuchy hněvu skutečně ve vězení řešily. Dodala zároveň, že by měla starost o bezpečnost kterékoli ženy, která s ním přijde do kontaktu. Reevin otec Barry zemřel na začátku tohoto roku.

Oscar Pistorius, který se proslavil ziskem několika zlatých paralympijských medailí a dokázal soutěžit i na olympiádě mezi zdravými atlety, zastřelil přítelkyni Reevu Steenkampovou před 11 lety ve svém domě v Pretorii. Vypálil na ni přes dveře koupelny několik ran z pistole. Tvrdil, že to byl omyl, myslel si prý, že jsou v domě lupiči.

Dlouhý soud

Soud se dlouho vlekl, atlet byl nejprve odsouzen pouze za trestný čin zabití, ale nakonec za vraždu a v roce 2016 byl uvězněn.

Byl to jeden z nejsledovanějších procesů se sportovcem v historii.

Devětadvacetiletá Reeva Steenkampová, absolventka práv, byla úspěšnou modelkou. Nejvyšší soud rozhodl, že Pistoriusův popis inkriminované „valentýnské“ noci se podstatně měnil a že střílel, aniž by měl racionální, opravdový strach, že je v ohrožení života. Svědkové také potvrdili, že se té noci ozýval z bytu křik a hádka. Je vysoce pravděpodobné, že atlet zabil svoji přítelkyni v afektu. Že šlo o vyvrcholení předchozích ostrých hádek, kdy mu Reeva hrozila odchodem.

První březnové slyšení o podmínečném propuštění Pistoriuse ztroskotalo, když úřady uvedly, že nedokončil minimální dobu zadržení potřebnou k propuštění. Minulý měsíc však ústavní soud uznal, že to byla chyba.

Pistorius byl postižený od raného věku. Lékaři mu museli amputovat špatně vyvinuté nohy pod koleny, když mu nebyl ještě ani rok. On však pomocí protéz od mládí sportoval a nakonec se stal světově uznávaným sportovcem známým jako „Blade Runner“.

Na paralympiádách v letech 2004 a 2008 získal čtyři zlaté a jednu bronzovou medaili v bězích na 100, 200 a 400 metrů. Právě čtyřstovka patřila k jeho parádním disciplínám a konkuroval v ní zdravým atletům. V roce 2011 v Tegu získal ve štafetě na 4 × 400 metrů s jihoafrickým týmem stříbro. A o medaili bojoval proti nepostiženým soupeřům i na olympiádě v Londýně v roce 2012.

Jeho osobní rekordy jsou úctyhodné. Na 100 metrů 10,91 sekundy, na 200 metrů 21,30 sekundy a na 400 metrů dokonce 45,07 sekundy.

Reklama

Doporučované