Hlavní obsah

Kdo má největší šanci získat velkou medaili

Foto: Getty Images, Getty Images

Marie Horáčková, mistryně světa v lukostřelbě, je naším tajným tipem i pro pařížskou olympiádu.

Reklama

Bude to nabitý sportovní rok a čeští sportovci v něm nebudou bez šancí. Olympiáda v Paříži, ME ve fotbale v Německu, MS v hokeji doma v Praze a konečně MS v biatlonu na Vysočině.

Článek

Je to mimořádná kombinace, kterou by čeští reprezentanti měli využít. Už proto, že jejich příznivci to budou mít na vrcholné akce všude blízko.

Olympiáda v Paříži

Ze všech zmíněných velkých akcí začne až jako poslední. Ale je to hlavní sportovní událost roku.

A právě na olympiádách se Čechům často dařilo. Naposledy v Tokiu v roce 2021 skončili na velmi slušném 18. místě se čtyřmi zlatými, čtyřmi stříbrnými a třemi bronzovými medailemi. Předtím v Riu de Janeiru to bylo deset medailí, avšak jen jediná zlatá, což znamenalo v bodování národů až 43. místo.

Jak na tom budeme v Paříži? Pár medailí můžeme zase posbírat, i když dohnat těch předchozích 11 a hlavně čtyři zlaté z Tokia, to by byl úžasný výkon. Těžko se to bude opakovat. Střelba, kanoistika, tenis, mužský oštěp i judo, to by měly být české medailové disciplíny.

Zmínit musíme oštěpaře Jakuba Vadlejcha, který poslední dobou prokazuje vysokou formu. Podle všeho by měl v Paříži opět patřit k favoritům. Nebo skvělé české tenistky, ať už v singlu, nebo v deblu, i když tam už to bude bez skvělého páru Barbora Krejčíková – Kateřina Siniaková, který se rozpadl. Také judista Lukáš Krpálek je už jakousi olympijskou stálicí, stejně jako borci na divoké vodě.

Naším tajným trumfem je mistryně světa ve sportovní lukostřelbě Marie Horáčková. V Paříži by měla být na vrcholu svých sil. K ní ještě připojme skvělý beachvolejbalový mužský pár Ondřej Perušič a David Schweiner, který letos vyhrál mistrovství světa.

MS v hokeji v Praze

Hokej v Praze se stane velkou českou událostí a fanoušci budou chtít medaili. Už proto, že naposledy jsme doma uspěli ještě jako tým Československa v roce 1992, kdy jsme skončili třetí. Od té doby jsme byli v roce 2004 pátí a v roce 2015 čtvrtí.

Mistry světa jsme se stali naposledy v roce 2010 v Německu, bronz jsme uzmuli v roce 2011, 2012 a 2022. Snadné to nebude, ale dobrou zprávou je, že v současnosti nejlepší čeští hokejisté by mohli mít enormní zájem reprezentovat.

Na světové úrovni v nejlepší lize světa NHL nyní září David Pastrňák. Možná by se k němu dal postavit slušný tým. V Americe se daří ještě obránci Filipu Hronkovi a útočníkům Tomáši Hertlovi nebo Martinu Nečasovi. K nim přidejte veterána Romana Červenku a pár dalších slibných hráčů z NHL, domácích nebo evropských lig. Jen škoda Davida Krejčího, který už ukončil kariéru.

ME ve fotbale v Německu

Tohle bude velká neznámá, do turnaje na přelomu června a července je ještě hodně daleko.

V roce 2004 jsme byli pod Karlem Brücknerem třetí, v roce 1996 pod Dušanem Uhrinem dokonce druzí. V historických tabulkách si stojíme vysoko.

Pro rok 2024 se z toho ale dá jen těžko něco vyvozovat. Český tým navíc hledá trenéra, což určitě není v této fázi dobré. Že je na všechno dost času? Iluzorní představa…

Jen o trochu lepší zprávou je, že v základní skupině se střetneme s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže, který vzejde ze čtveřice Řecko, Gruzie, Kazachstán a Lucembursko.

Co to znamená? Určitě lehčí skupinu. Ale na druhé straně žádný důvod k jásotu. Pokud nebudeme v top formě, Portugalsko, Turecko i Řecko nás mohou lehce přejet.

Máme i pár hráčů na evropské úrovni – Tomáše Součka, Vladimíra Coufala, Patrika Schicka a další… Důležité je, aby se nezranili a byli v top formě.

MS v biatlonu na Vysočině

Možná největší loterie ze všech. Na medaile to zatím vůbec nevypadá. Přitom jsou Češi historicky dost úspěšní. Letos v Oberhofu skončili na MS sice bez medaile, ale bylo to o „fous“. Se čtvrtým místem mužské štafety a pátým místem Markéty Davidové. V Pokljuce 2021 však měla Markéta Davidová zlato z vytrvalostního závodu, v Anterselvě 2020 braly dva bronzy Lucie Charvátová ze sprintu a smíšená štafeta. Z Hochfilzenu 2017 odjížděli Češi s jedním zlatem, dvěma stříbry a bronzem.

Náš tým v letošní sezoně zatím žádná vítězství nebo pódia nevybojoval. Několikrát aspoň nakoukl do první desítky. Michal Krčmář se lepší závod od závodu. Děvčata atakují první desítku. Kdyby se tak Markétě Davidové podařilo zlomit bídnou střelbu… Ale buďme maximálně střízliví. Pokud se nestane zázrak, na medaili to nevypadá.

Reklama

Doporučované