Hlavní obsah

Boj o život v přímém přenosu: hráči se při zápase NFL zastavilo srdce

Bez komentáře: Záběry ze zápasu, ve kterém Damar Hamlin zkolaboval.Video: twitter/David Vance, AP, SNTV

 

Reklama

Hráč amerického fotbalu z týmu Buffalo Bills zkolaboval přímo na hřišti poté, co se srazil s protihráčem. Jeho mužstvo později oznámilo, že prodělal zástavu srdce a zůstává v kritickém stavu.

Článek

Čtyřiadvacetiletý hráč amerického fotbalu při srážce se soupeřem spadl na zem. Poté, co se mu podařilo vstát, spadl na záda a už se nezvedl. Lékaři mu na místě pomáhali více než půl hodiny.

Damar Hamlin hraje za americký tým Buffalo Bills. V pondělí večer jeho mužstvo ve městě Cincinnati nastoupilo k zápasu s tamním týmem Bengals. K úrazu došlo během první čtvrtiny utkání. Americká profesionální liga NFL nakonec zápas po necelé hodině čekání přerušila.

Hamlin, který hraje na pozici obránce, se srazil s protihráčem Tee Higginsem. K zemi padl poté, co se zdálo, že Higginsova helma zasáhla Hamlinův hrudník.

Podle stanice ESPN lékaři Hamlina na místě resuscitovali více než deset minut. Nakonec ho na nosítkách donesli do sanitky, podávali mu při tom kyslík. Na cestě do nemocnice ho doprovázeli členové rodiny, kteří ho přišli na pondělní zápas podpořit.

Tým Buffalo Bills později v prohlášení oznámil, že Hamlin na hřišti prodělal zástavu srdce. Srdeční činnost se podařilo obnovit ještě před odjezdem do nemocnice, dodal tým s tím, že hráčův stav zůstává i nadále kritický.

Připomeňte si deset největších sportovních událostí roku

Seznam Zprávy vám představují ženy a muže, kteří letos ve sportu dokázali něco, čeho si většina světa nemohla nevšimnout.

Byl to plnokrevný sportovní rok. Především proto, že se konala zimní olympiáda v Pekingu, ale vrcholnou podívanou nabídl až v závěru fotbalový šampionát v Kataru. „Nejgólovější“ v historii, s finále, o němž se bude dlouho mluvit. A také s hlavním hrdinou, který dopsal svůj životní příběh.

„Životní funkce se vrátily do normálu a (lékaři) ho uspali, aby mu do krku zavedli dýchací trubici,“ uvedl předtím na twitteru Jordon Rooney, který sportovce zastupuje. „V současné době provádějí testy. Jakmile budeme mít k dispozici aktuální informace, poskytneme je,“ ubezpečil fanoušky.

Incident silně zasáhl fanoušky přítomné na stadionu i hráče z obou soupeřících týmů. Záběry ukazují, jak sportovci obstoupili ošetřovaného Hamlina. Někteří z nich poklekli k modlitbám, jiní nemohli udržet slzy. Na tribunách se mezitím rozhostilo hrobové ticho.

„Dnes večer jsme všichni fanoušky Buffalo Bills,“ uvedl v reakci na úraz, který šokoval americkou veřejnost, guvernér státu New Jersey Phil Murphy. Incident vyvolal vlnu solidarity z řad fanoušků, sportovců i dalších významných osobností.

Modlitby za zdraví hráče na svých twitterových účtech sdílelo například několik týmů NFL, včetně Arizona Cardinals, Seattle Seahawks, New York Giants a Dallas Cowboys. Zájem o stav elitního sportovce ovšem výrazně přesáhl komunitu amerického fotbalu a podporu Hamlinově rodině vyjádřila i basketbalová liga NBA či tým hokejové ligy NHL, upozorňuje deník The New York Times.

Americká profesionální liga amerického fotbalu NFL zápasy kvůli zraněním hráčů zpravidla nepřerušuje. V případě Hamlina, který skončil v kritickém stavu, se ovšem odhodlala k výjimce a zápas na noc přerušila.

Komentátoři tvrdí, že to svědčí o neobvyklé závažnosti celého incidentu, upozorňuje stanice BBC, podle které Hamlinovo zranění obnovilo debatu o nebezpečné povaze nejoblíbenějšího amerického sportu.

„Bezpečnost hráčů ve všech sportech je vždy nejdůležitější,“ okomentovala Hamlinovo zranění basketbalová legenda LeBron James. „Nikdy nechcete, aby se něco takového stalo, a to ani v soutěži, kterou hrají,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované