Hlavní obsah

Čísla ukazují na nejlepšího fotbalistu v Kataru i skutečné šampiony

Foto: Profimedia.cz

Argentinští fotbalisté se k velké radosti fanoušků stali potřetí v historii mistry světa.

Reklama

Nejgólovější, rekordní a pravděpodobně i nejkontroverznější. Takové bylo mistrovství světa v Kataru. Zvítězila Argentina s kapitánem Lionelem Messim, který navíc zlomil řadu rekordů. A podle čísel modrobílí vyhráli zaslouženě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šampionát, kterému předcházela jedna kauza za druhou. Katar, země o rozloze Středočeského kraje, se za podivných okolností dostal k pořádání mistrovství světa ve fotbale. Dlouhé vyšetřování kvůli korupci, více než 220 miliard dolarů na výstavbu stadionů a infrastruktury… A hlavně zhruba šest a půl tisíce dělníků, kteří při přípravě šampionátu zemřeli.

Mistrovství se přesto odehrálo a zapsalo se do historie. Čím? Tak třeba góly. Ještě nikdy v historii na šampionátu nepadlo tolik gólů, celkem 172. Tedy o jeden víc než na mistrovství světa v roce 1998. Produktivní byli střelci hlavně ve vyřazovací části, kde jich nastříleli celkem 52.

Velkou měrou se na gólových hodech podepsali nejlepší hráč a nejlepší střelec turnaje: Argentinec Lionel Messi a Francouz Kylian Mbappé. Messi se trefil sedmkrát, Mbappé přidal ještě jeden gól navíc. Oba svou fantastickou formu potvrdili ve finálovém zápase: Messi se trefil dvakrát, jeho francouzský spoluhráč z PSG dokonce vstřelil hattrick.

Dát tři góly ve finále se naposledy povedlo Angličanovi Geoffu Hurstovi. Bylo to v roce 1966, kdy Anglie získala dosud svůj jediný světový titul.

Mbappé, který dnes slaví teprve 24. narozeniny, už stihl zazářit na druhém světovém šampionátu. Poté co v Rusku před čtyřmi lety dovedl Francii až k titulu, se letos musel spokojit s druhým místem. Po čtyřech gólech v roce 2018 svoji úspěšnost v Kataru zdvojnásobil.

Po dvou účastech na světových šampionátech už má tedy hvězda PSG na kontě v součtu 12 branek. Na Lionela Messiho ztrácí pouhý jeden gól, Argentinec už ale byl na pěti mistrovstvích. Na celkového rekordmana v počtu gólů na mundialech, Němce Miroslava Kloseho, ztrácí Mbappé pouhé čtyři góly.

Do desítky nejlepších střelců v historii se zařadil ještě jeden fotbalista z letošního mistrovství – deset gólů má na kontě Němec Thomas Müller.

Slabé skupiny, infarktové play-off

Po skupinové fázi to přitom nevypadalo, že mistrovství bude tak napínavé. Celkem totiž v první fázi turnaje skončilo hned šest zápasů výsledkem 0:0, což je vyrovnání neblahého rekordu z roku 2010. Ve skupinách padlo jen 120 gólů, nejméně od stejného šampionátu v Jihoafrické republice.

V Kataru byly ve skupinách nejúspěšnější týmy z Jižní Ameriky, které si připsaly průměrně 1,67 bodu na zápas. Následovaly je výběry afrických zemí s průměrným ziskem 1,6 bodu. Týmy UEFA skončily až na pomyslném třetím místě.

Maroko se jako první africký tým v historii dokázalo dostat až do semifinále. Na konci ale braly dva cenné kovy evropské týmy a zlato putuje do Jižní Ameriky. A to poprvé po 20 letech, kdy se radovala Brazílie. Argentina zvítězila naposledy v roce 1986.

K titulu mistrů světa prošla Argentina ve vyřazovací fázi postupně přes Austrálii, Nizozemsko, Chorvatsko a Francii.

Poznámka: Po najetí na barevné body se zobrazí informace o střelci gólu a stavu utkání. Mezi zápasy lze přejíždět šedou šipkou.

Argentina si zasloužila vyhrát, říkají čísla

Šampionát vyvrcholil v neděli 18. prosince přestřelkou mezi Argentinou a Francií. Celkem padlo (včetně prodloužení) šest branek. Víc gólů padlo jen ve finále v roce 1958, kdy Brazílie s tehdy 17letým Pelém porazila Švédsko 5:2.

Šestigólové finále si diváci užili popáté. Vždy předtím šlo o vítězství 4:2 (například finále v roce 2018 mezi Francií a Chorvatskem), remíza 3:3 a následné penalty, to je novinka.

Argentina nakonec zvítězila až v penaltovém rozstřelu. Podle metriky takzvaných očekávaných gólů (xG) ale byla ve finále lepší než její soupeř z Francie.

xG (očekávané góly)

Expected Goals (xG), česky očekávané góly, jsou jednou z metrik fotbalové statistiky. Uvádí, kolik gólů se dalo očekávat od týmu na základě jeho ofenzivních snažení. Statistika pracuje s kvalitou střel a pravděpodobností, že skončí gólem.

Bere přitom v potaz mnoho faktorů, jako je úhel střely, vzdálenost od branky, jestli byla střela vyslána silnější či slabší nohou, hlavou a podobně.

Hodnota xG se vypočítává na základě tisíců předchozích střel, které byly podobné dané situaci, a zjišťuje se, kolik z nich by skončilo gólem.

Příklad: Průměrně hráči promění 76 penalt ze 100, což znamená, že xG je 0,76.

Zdroj: The Athletic

Poznámka: Mezi zápasy lze přejíždět šedou šipkou. V grafice je započítané xG včetně prodloužení zápasů, které do něj došly.

Argentina byla ve všech zápasech, které na šampionátu odehrála, v ukazateli xG lepší než její soupeři. A to včetně jediné porážky na turnaji – v prvním zápase se Saúdskou Arábií. Zatímco Messiho tým měl xG na hodnotě 2,27, Saúdové pouze 0,14. Zápas přitom skončil 1:2 ve prospěch arabského týmu.

Například Francie měla podle xG vypadnout už ve čtvrtfinále s Anglií. Bronzoví Chorvaté zase neměli projít přes Brazílii.

Král Messi

Byl to obří příběh už před šampionátem. S největší pravděpodobností poslední mundial pro Lionela Messiho a Cristiana Ronalda. Oba fantastičtí fotbalisté vyhráli už všechno, co mohli, pouze jedna trofej jim chyběla. A to rovnou ta nejcennější.

Zatímco Ronaldo nejdříve vypadl ze základní sestavy a následně také s Portugalskem z celého šampionátu, Messi táhl Argentinu za vítězstvím.

A povedlo se.

Cestou Messi překonal několik rekordů. Tak třeba: jako první hráč v historii si zapsal asistenci na pěti šampionátech (Ronaldo zase jako první na pěti mistrovstvích skóroval).

Stal se nejlepším střelcem v historii argentinského národního týmu. Díky účasti ve finále odehrál nejvíc zápasů v historii šampionátů.

Díky gólům i asistencím se stal nejmladším a také nejstarším hráčem, který na gól nahrál a také ho vstřelil v rámci jednoho mistrovství. Jako nejmladší to dokázal v Německu v roce 2006, jako nejstarší letos v Kataru.

Poznámka: Po najetí na čísla zápasového hodnocení se zobrazí soupeř, proti kterému Argentina stála.

Messiho hodnocení na šampionátu nekleslo pod 7,7. Celkem si vysloužil známku 8,27, což je druhé nejvyšší hodnocení na šampionátu. Lepší byl jen Bruno Fernandes z Portugalska, které ale vypadlo už ve čtvrtfinále, a Fernandes tak odehrál o dva zápasy méně. Messi svou formu potvrdil ve finále, kdy dostal vysokou známku 9,2.

Messi jako první v historii získal podruhé trofej pro nejlepšího hráče turnaje. Trofej pro nejlepšího hráče zápasu získal v Kataru hned pětkrát. A samozřejmě – to se ještě nikomu jinému nepovedlo. Celkem jich má na svém kontě jedenáct. Nejvíce ze všech v historii.

Jako první v historii skóroval postupně ve skupině, v osmifinále, čtvrtfinále, semifinále i finále. Ve finále se trefil dokonce dvakrát.

Argentina celkově vstřelila patnáct branek. Messi se přímo podílel na deseti z nich, na další tři si ještě připsal pomyslné druhé asistence (nahrál hráči, který poslal přihrávku na gól).

A celé mistrovství zakončil zvednutím poháru pro mistry světa.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované