Hlavní obsah

„Britové jako nacisti.“ Fotbalová ikona kritizuje vládní boj s migrací

Foto: Profimedia.cz

Bývalá fotbalová hvězda a moderátor BBC Gary Lineker.

Reklama

Gary Lineker označil vládní návrh zákona o nelegální migraci za „nesmírně krutý“, přirovnal ho k jednání nacistického Německa. Bývalý fotbalista je také komentátorem BBC a její vedení slíbilo, že si s ním kvůli výrokům „promluví“.

Článek

Jeden z nejznámějších anglických fotbalových reprezentantů bude muset na kobereček. Šéfové z britské veřejnoprávní BBC, kde Gary Lineker působí jako sportovní komentátor, si ho předvolali kvůli jeho příspěvku na sociálních sítích. Sportovec v něm čerstvý návrh vládního zákona o nelegální migraci přirovnal k politice nacistického Německa.

Mluvčí televize uvedl, že dvaašedesátiletému moderátorovi pořadu Match Of The Day, který se zabývá anglickou nejvyšší fotbalovou ligou Premier League, bude „připomenuto, jakou má na sociálních sítích odpovědnost“.

V úterý vláda nastínila plán, který by fakticky všem, kteří přicházejí do země nelegální cestou, zakázal žádat ve Spojeném království o azyl. Každý, o němž britské úřady zjistí, že přišel nelegálně, dostane také doživotní stopku pro vstup do země a nebude smět ani požádat o britské občanství.

Opatření jsou součástí snahy Londýna řešit nárůst počtu lidí, kteří každoročně přicházejí přes kanál La Manche. Zatímco v roce 2018 jich bylo přibližně 300, o čtyři roky později jejich počet překročil 45 tisíc. Více o plánu si můžete přečíst zde:

Kontext

Proti plánu britské vlády se postavily neziskové organizace. Podle nich porušuje mezinárodní závazky Londýna, a navíc migranty od nebezpečné cesty přes La Manche stejně neodradí. Podrobnosti ale kabinet teprve představí.

Lineker nejprve sdílel na twitteru video, které zveřejnila ministryně vnitra Suella Bravermanová a představila v něm vládní plány na zastavení lodí s migranty překračujících kanál La Manche. „Proboha, tohle je víc než hrozné,“ napsal.

Tweet, který vyvolal spory, Lineker napsal až poté, co jiný uživatel twitteru označil jeho komentář za „nemístný“ a dodal, že je „snadné mudrovat, když se vás to netýká“.

Čím Lineker vzbudil vlnu kritiky?

„Žádný obrovský příliv (lidí) není. Přijímáme mnohem méně uprchlíků než jiné velké evropské země. Jde jen o nesmírně krutou politiku zaměřenou na nejzranitelnější lidi jazykem, který se neliší od toho, který používalo Německo ve 30. letech, a já jednám nemístně?“ ptal se Lineker.

Není jasné, na jaká slova konkrétně Lineker narážel, ale video ministryně Bravermanové a doprovodný tweet obsahovaly slovní spojení jako „už toho bylo dost“ a „musíme zastavit lodě“.

Pro Linekera, který uvádí pořad Match of the Day od roku 1999, jde o citlivé téma. V  minulosti se k právům migrantů vyjadřoval opakovaně a dokonce některé uprchlíky dočasně ubytoval ve svém domě.

„Je skvělé vidět, že zastánci svobody slova jsou dnes ráno v plné síle a požadují mlčení od těch, s nimiž nesouhlasí. Nikdy v životě jsem nepoznal takovou lásku a podporu, jaké se mi dostává dnes ráno (možná jen, když jsem střílel góly za Anglii na mistrovství světa),“ zareagoval Lineker ve středu na kauzu, kterou spustila jeho předchozí vyjádření.

„Chci poděkovat každému z vás. Moc to pro mě znamená. Budu se i nadále snažit mluvit za ty ubohé duše, které nemají hlas,“ dodal.

Linekerovy výroky odsoudila řada konzervativců

Lineker je dlouholetým kritikem konzervativních vlád, stavěl se proti nim například i v otázce brexitu. Konzervativci mu to teď ale náležitě vrací. Linekerovy výroky řada z nich odsoudila a někteří dokonce vyzvali BBC, aby zakročila.

Místopředseda Konzervativní strany Lee Anderson napsal na twitteru: „Je to jen další příklad toho, jak jsou tyto přeplácené hvězdy odtrženy od veřejnosti. Místo poučování by se Lineker měl raději věnovat čtení fotbalových výsledků“.

Z Británie

Velká Británie se potýká s nedostatkem zeleniny. Už pět velkých řetězců tak zavedlo její výdej na příděl. Důvodem krize je podle médií špatné počasí i drahé energie.

Konzervativní poslanec Craig Mackinlay v rozhovoru pro list Daily Telegraph uvedl, že Linekerovy komentáře byly „sprosté, nepromyšlené a ostudné“, a také vyzval BBC, aby ho vyhodila.

Redakční směrnice BBC

V redakčních směrnicích BBC se uvádí, že se organizace „zavazuje k dosažení náležité nestrannosti ve všech svých výstupech“. „Nestrannost je jádrem veřejné služby a základem závazku BBC vůči divákům,“ píše se také v pravidlech.

„BBC má pokyny pro sociální média, které jsou veřejné. Lidé, kteří pro nás pracují, jsou si vědomi svých povinností týkajících se sociálních médií. V případě potřeby máme zavedeny příslušné interní procesy,“ uvedl mluvčí britské veřejnoprávní televize.

Ve směrnicích se rovněž uvádí, že „veřejné komentáře, například na sociálních sítích, zaměstnanců (nebo) moderátorů… mohou ovlivnit vnímání nestrannosti BBC“. Korporace také reagovala na předchozí kritiku Linekera, když zdůraznila, že se bývalý fotbalista nepodílí na zpravodajské ani politické produkci a je nezávislým moderátorem, nikoliv zaměstnancem.

Linekerovy dřívější „prohřešky“

Není to poprvé, co se bývalý útočník Leicesteru City, Tottenhamu Hotspur a Anglie provinil proti pravidlům nestrannosti vysílání. V říjnu útvar BBC pro řešení stížností rozhodl, že Lineker porušil její pravidla svým tweetem o Rusku a Konzervativní straně. Tehdy se na twitteru zeptal, zda Konzervativní strana plánuje „vrátit dary od ruských dárců“.

Komentář přišel poté, co tehdejší ministryně zahraničí Liz Trussová vyzvala týmy Premier League, aby bojkotovaly finále Ligy mistrů v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu.

V únoru 2018 čelil Lineker také kritice komentátora BBC Jonathana Agnewa kvůli vyjádřením k brexitu.

Agnew Linekera tehdy vyzval, aby si „nechal své politické názory… pro sebe“. Lineker odpověděl: „Jsem tváří svého vlastního účtu na twitteru. Budu i nadále tweetovat, co se mi zlíbí, a pokud se mnou lidé nesouhlasí, budiž.“

Reklama

Doporučované