Hlavní obsah

Okamžitě po losu fotbalového Eura se strhl boj o lístky. Češi měli štěstí

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Souček, kapitán české fotbalové reprezentace, v gestu úlevy po remíze s Albánií (1:1) v kvalifikaci na Euro 2024.

Reklama

Los v Hamburku rozhodl, že se Češi na fotbalovém Euru utkají ve skupině s Portugalskem, Tureckem a jedním týmem z baráže, pravděpodobně Řeckem.

Článek

Šance na postup do osmifinále na fotbalovém Euru v příštím roce jsou pro český tým reálné - a to i po sobotním losu v Hamburku, který Česku přisoudil Portugalsko, Turecko a tým z baráže.

Portugalsko s hvězdným útočníkem Cristianem Ronaldem v čele vyřadilo český tým na mistrovství Evropy 2012 ve čtvrtfinále, když jedinou branku vstřelil právě on. Ronaldovi bude v únoru 39 let, ale král střelců z posledního kontinentálního šampionátu hodlá opět hrát a dávat góly.

Turecko otočilo nevídaným způsobem souboj s českým týmem na evropském šampionátu 2008, když ze stavu 0:2 třemi góly v závěru uchvátilo vítězství a postoupilo do dalších kol, přičemž výběru Karla Brücknera stačila remíza. A vlastně tento výsledek způsobil, že dnes už legendární kouč na lavičce skončil.

Přes tyto neblahé zkušenosti si český tým, který ještě nemá trenéra, věří. Zvláště když čtvrtým účastníkem skupiny F bude kvalifikant z baráže, jenž by neměl dosahovat nepřemožitelné síly.

Bez trenéra

Česká výprava měla při slavnostním aktu trochu netradiční podobu – chyběl v ní trenér reprezentačního týmu.

Jaroslavu Šilhavému, který mužstvo prosmýkal nástrahami kvalifikace, končila prapodivná smlouva posledního listopadu, sám se rozhodl společně se svými kolegy v realizačním týmu, že o její obnovu usilovat nebude.

Zápasy českého týmu

Skupina F

  • 18. června: Portugalsko - Česko (Lipsko)
  • 22. června: Baráž C - Česko (Hamburk)
  • 26. června: Česko - Turecko (Hamburk)

Hledá se jeho nástupce, podle sdělení předsedy fotbalové asociace Petra Fouska bude znám začátkem příštího roku. Ale může to být i dříve.

„Nebude to trvat dlouho,“ uklidňuje Fousek.

Právě nejvyšší muž českého fotbalu, jinak též člen exekutivy UEFA, zastupoval Česko v Hamburku při losu mistrovství Evropy, spolu s ním technický ředitel Erich Brabec. Trenér chyběl. „Není to nejlepší situace,“ přiznal Brabec, jenž je jedním z pověřených, který ho vybírá.

Jelikož termíny zápasů byly dané a jen se losovaly skupiny, nebyl to ovšem takový problém, nic ovlivnit už vlastně nešlo. „Francouzi tam také neměli trenéra, Didier Deschamps přítomný nebyl,“ povšiml si Petr Rada, jenž vedl český tým v neúspěšné kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2010 v Jižní Africe.

Podle něj by nepřítomnost trenéra byla mnohem citelnější při losu kvalifikace, kdy se sjednávají zápasy, jejich pořadí a termíny. Rada to prožil nejen jako hlavní kouč, ale i jako Brücknerův asistent. „Ten při vyjednávání nikdy necouvl, měl svoji představu a tu prosazoval za každou cenu. A skoro vždycky se mu to podařilo,“ vzpomíná Rada.

Nový trenér převezme soupeře a rozpis zápasů, aniž by se mohl zlobit, že zástupci při losování něco pokazili. Ovlivnit cokoli nebylo v jejich moci.

Vyhnuli se Italům

Když v 18:45 poslal francouzský mistr světa Blaise Matuidi český tým do skupiny F k Portugalsku a Turecku, nadšení ani vzdechy na české straně nenastaly.

Z koše největších favoritů nebylo moc vybírat, ze druhého by možná byla průchodnější Albánie, byť čerstvé zkušenosti z kvalifikace nejsou lahodné, možná Maďarsko, největší nebezpečí však hrozilo ze skupiny „outsiderů“, kde byli i obhájci titulu Italové. Ty nikdo pochopitelně nechtěl.

O šest minut později si mohli čeští fanoušci oddechnout – skupinu doplní vítěz nejslabší barážové větve C, tedy Řecko, Lucembursko, Gruzie nebo Kazachstán. „Je dobře, že jsme se vyhnuli Italům,“ hodnotí Rada. Osobně však viděl i jiné nebezpečí, Ukrajinu. „Hraje výborně, viděl jsem ji v utkání s Itálií, rozhodčí ji obral ke konci o penaltu,“ poukazuje na ovlivnění výsledku a tedy i postupujícího.

Z týmů, které čeká baráž a vítěz doplní skupinu F, vidí jako favorita Řecko. „Ale pozor, může dojít k překvapení. Nedivil bych se, kdyby uspěla Gruzie nebo dokonce za naší doby hodně slabé Lucembursko, které se ohromně zvedlo a nasbíralo v kvalifikaci hodně bodů,“ probírá Rada.

Celková spokojenost

Bezesporu i proto, že se český tým vyhnul Italům, je los přijatelný, spíš i vítaný. „Mohlo to být mnohem horší, jsem spokojený. Musíme se pokusit o osmifinále,“ zavelel šéf Fousek. „Ten los je pro nás přijatelný,“ připustil.

Stejného názoru je i druhý český vyslanec v Hamburku, technický ředitel asociace Brabec. „Jasný favorit Portugalsko a myslím, že pak si to o druhé, případně třetí místo rozdáme s dalšími soupeři,“ rozebral možnosti českého týmu bývalý reprezentant. A hned se věnoval své funkci. „Přípravné kempy byly předvybrány. Teď záleží na tom, jaké rozhodnutí nakonec přijmeme. Věřím, že vybereme to nejlepší pro tým,“ upozornil, co bylo v Německu potřeba zařídit pro nového kouče.

Co se týče losu, nevzdychají ani hráči. „Musím říct, že s losem panuje velká spokojenost. Portugalsko v čele s Ronaldem je favorit, ale tím, že půjde o úvodní zápas, bude naše šance na úspěch větší,“ řekl kapitán reprezentace Tomáš Souček pro Českou televizi. Jako průchozí ho vidí i záložník Michal Sadílek. „Porveme se o postup,“ přislíbil. „Los je přijatelný,“ přidává se Rada.

Boj o lístky, útok hackerů

Spojenost panuje i s tím, kde se český tým představí. „Budeme hrát na krásných stadionech. Hned první zápas budeme hrát v Lipsku, což je hned u hranic. Takže doufám, že nás čeští fanoušci dojedou povzbudit,“ vyzval Sadílek fanoušky k přímé účasti v ochozech. „Největší spokojenost je asi s tím, že začínáme v Lipsku, kde budeme mít velkou podporu fanoušků,“ přitakal kapitán Souček.

Vzhledem k blízkosti zápasu s Portugalskem se okamžitě strhl velký boj o lístky. Zájemci mohou o vstupenky žádat přes fotbalovou asociaci, která na svém webu vydala manuál s pokyny a detailnějšími informacemi.

V sobotu ve 22:00 se na webu asociace měla spustit registrace, prostřednictvím které se budou moct čeští fanoušci přihlásit o lístky na utkání reprezentačního týmu ve skupině. Webové stránky s registrací nebyly ovšem dostupné. „Problém nevznikl na straně FAČR. Web byl posílen a připraven na nápor fanoušků, ale bohužel čelí celý sobotní večer hackerskému DDoS útoku, kterému nešlo předejít,“ uvedla asociace na sociálních sítích.

Po otevření formuláře pro registraci je asociace proto případně připravena prodejní okno prodloužit, původně měl být formulář dostupný jenom do středy 6. prosince taktéž do deseti hodin večer.

Zájemců bude na základě předchozích zkušeností mnohem víc než vstupenek k dispozici. Fotbalové šílenství spojené s Eurem 2024 v sousedním Německu už nastalo.

Reklama

Doporučované