Hlavní obsah

Případ Haaland. Norský fotbalový zázrak se rodil pod českým dohledem

Foto: ČTK

Erling Haaland v zápase Ligy mistrů mezi Manchesterem City a FC Kodaň. Hrál jen poločas, ale dal dva góly.

Reklama

Norský útočník Erling Haaland je nejzářivější střeleckou kometou světového fotbalu. Jeho výkonnostní růst už roky bedlivě dozoruje i český znalec mládežnických kategorií Jan Říčka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čísla norského teprve dvaadvacetiletého mladíka jsou obdivuhodná, přímo mimozemská.

V podzimní sezoně vstřelil v dresu Manchesteru City, kam přestoupil v létě z německé Borussie Dortmund, ve třinácti zápasech dvacet gólů. V silné anglické Premier League za devět vystoupení patnáct, řádí i v Lize mistrů, v základní skupině už jásal pětkrát.

Je to zkrátka zabiják.

Určitě nejnadějnější útočník současnosti, před nímž se otevírá skvělá kariéra, jejíž kousíčky už odlupuje. A jeho rozvoj pečlivě hlídá i proslulý český vyhledávač talentů.

Pozorné české oko

Bývalý sportovní ředitel Slavie Praha Jan Říčka je celosvětově uznávaný odborník na vyhledávání talentů.

Stal se agentem londýnského velkoklubu Chelsea FC, později se Sebastianem Arnesenem, synem dánské legendy Franka, přešel do německého Hamburgeru SV. Vrátil se však na britské ostrovy a stal se ozdobou stáje španělského internacionála Txiki Begiristaina pro hledání posil pro Manchester City. Pro klub, v němž nyní září norský kanonýr. Propojení s českým odborníkem je tedy zřetelné.

Talentovaného mladíčka sledoval už od norských mládežnických výběrů, jako ostatně všechny zajímavé hráče těchto věkových kategorií. Vyhodnotil ho jako možnou posilu pro Manchester City, ale Haaland si nejprve zvolil rakouský Red Bull Salzburg. „Vlastně jsem to i trochu uvítal,“ přiznává Říčka. „Salzburg je pověstný starostlivostí o mladé hráče, dokáže jim zajistit podmínky, aby mohli výkonnostně růst,“ schvaluje český odborník tuto štaci.

Haaland se po dvou letech ovšem ještě rozhodl pro mezistupeň v německé Borussii Dortmund. A padl českému pozorovateli vlastně přímo do rány. Říčka měl totiž v Manchesteru City původně na starosti východní a střední Evropu, pro nepopiratelnou zdatnost byl však před několik lety „povýšen“ a dostal do gesce německou Bundesligu. Měl norský poklad přímo ve svém rajonu.

A v létě nastal konečně čas na přesun za doverské skály.

Peníze a spoluhráči

Pořídit posilu za velké peníze není žádné velké umění, aby však skutečně zapadla do mužstva a vracela vloženou investici, musí se všechno promyslet, připravit a nachystat. Nejprve je ovšem nutno zvážit, zda je obnos odpovídající.

Haaland měl ve smlouvě s Dortmundem klauzuli o přestupové částce ve výši 60 milionů liber, v přepočtu asi 1,680 miliardy korun. Pro českého daňového poplatníka suma závratná, pro bohaté evropské fotbalové kluby nikoli. A majitel Manchesteru City šejk Mansúr ze Spojených arabských emirátů umí pustit chlup.

Bylo ovšem i štěstí, že se o Haalanda nestrhla bitva. Vítěz Ligy mistrů královský Real Madrid má osvědčeného francouzského mušketýra Karima Benzemu a k němu chtěl přivábit krajana Kyliana Mbappého. Národní klenot však Paris Saint-Germain udržel.

Věděli jsme, že v Molde dává góly šikovný útočník, na svůj věk už dosti fyzicky vyspělý. Měli jsme ho v hledáčku.
Jiří Bílek, sportovní ředitel Slavie

Barcelona prahla po polském vojvodovi Robertu Lewandowském, díru po něm v Bayernu Mnichov ucpal už předem dohodnutý senegalský nájezdník Sadio Mané, který přišel z Liverpoolu.

Ani hmotně zajištěné kluby z anglické Premier League po norském útočníkovi příliš neprahly. Konkurenční Manchester United se trápí s Cristianem Ronaldem, pro Liverpool byl letní přestupovou jedničkou uruguayský reprezentant Darwin Núñez, v Chelsea věřili, že novou mízu nalezne belgický obr Romelu Lukaku, do Arsenalu se z Manchesteru City přesunul brazilský útočník Gabriel Jesus a uvolnil vlastně Haalandovi místo.

Naskočila však otázka, jak se norský mladík začlení do sestavy. Manchester City nevyznával systém s klasickým hrotem, góly se rozprostíraly mezi více hráčů. A najednou se měl o zakončení starat zejména jeden vlčák. Hráči se však přizpůsobili a poskytují nové tváři náramný servis.

Všechno tedy funguje. „Začátek má Haaland skvělý,“ souhlasí Říčka. „Spoluhráči ho i přes jeho mládí uznávají, dává góly, stal se miláčkem fanoušků,“ pochvaluje si. „Sezona je ovšem dlouhá,“ varuje. „A Premier League je hodně náročná, což dokládají i zranění nových posil, která přišla krátce po rozeběhnutí soutěže,“ upozorňuje.

Haaland je však viking stavěný ze zušlechtěné oceli, měl by to vydržet.

Jako Ester Ledecká

Popisovat, jaké fotbalové schopnosti v sobě třímá Haaland, je téma na diplomovou práci. Rozsahem i odborným poznáním. Český znalec Říčka to shrnuje do několika postřehů. „Především úžasná poctivost, nic neošidí, nic nezanedbá, přímo z něj čiší touha neustále se zlepšovat,“ předkládá mu vysvědčení s vyznamenáním.

A nachází příměr pro českého sportovního fanouška nejvíce srozumitelný. „Je jako Ester Ledecká. Té také musejí vypnout vleky, aby nemohla na sobě makat a odpočinula si,“ zdůrazňuje.

Erling Braut Haaland

Narozen 21. 1. 2000, Leeds, Anglie

  • Hráčská kariéra

Bryne FK (2005–2017), Molde FK (2017–2019), Red Bull Salzburg / Rakousko (2019–2020), Borussia Dortmund / Německo (2020–2022), Manchester City / Anglie (2022–).

  • Úspěchy

Dvojnásobný mistr Rakouska 2018/2019 a 2019/2020, vítěz německého poháru 2021.

Reprezentace Norska: 2019–2022 (23/21)

Fotbalová mluva je pak pro něj jednoduchá. „Hlad po gólech, výběr místa, skvělé zakončení oběma nohama i hlavou,“ vypočítává. Stojí si za tím, že Haaland je pro Manchester City vydařená volba. Ostatně se svým doporučením se na ní sám významně podílel.

Podle odborného portálu Transfermarkt.com má nyní Haaland cenu 150 milionů liber. V energetické krizi na české koruny raději nepřepočítávat.

I Slavia měla zájem

Nejstarší český klub Slavia Praha při vyhledávání posil ráda hledí do Skandinávie, ostatně některé úlovky byly hodně sportovně i komerčně vydařené. Stačí připomenout, jak se vyplatil dánský obránce Alexander Bah, jenž nyní hraje Ligu mistrů za portugalskou Benfiku Lisabon, Švéd Aiham Ousou se prosazuje na stoperu.

V roce 2018 se její skauti zajímali i o tehdy osmnáctiletý norský střelecký zázrak Erlinga Haalanda. „Věděli jsme, že v Molde dává góly šikovný útočník, na svůj věk už dosti fyzicky vyspělý,“ připouští sportovní ředitel Jiří Bílek. „Měli jsme ho v hledáčku,“ potvrzuje.

Jenže od sledování a zájmu k přestupu je dost daleko. „Už tehdy byl mimo naše finanční možnosti,“ vysvětluje Bílek, proč nedošlo ke konkrétní nabídce. Haaland přestoupil z Molde do Red Bull Salzburg za osm milionů eur (přes dvě stě milionů korun).

Jeho cena je nyní mnohonásobně vyšší. „Těžko někdy oblékne slávistický dres,“ smiřuje se sportovní ředitel pražského klubu s jasným faktem.

Reklama

Doporučované