Hlavní obsah

První cena pro nestárnoucího zabijáka. Evropský fotbal má nového krále

Foto: Profimedia.cz

Karim Benzema.

Reklama

V tradiční anketě Best Player UEFA, kterou společně s evropskou fotbalovou unií pořádá německý odborný týdeník Kicker, zvítězil francouzský kanonýr Karim Benzema. Jde o jeho první velkou individuální trofej v kariéře.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zlatým hřebem slavnostního aktu losování základních skupin ročníku 2022/2023 Ligy mistrů, které probíhalo už podruhé v turecké megapoli Istanbul, kam se přesunulo v důsledku proticovidových opatření z monackého Monte Carla, bylo vyhlášení ankety Best Player UEFA.

Podle očekávání cenu převzal Karim Benzema, francouzský útočník ve službách španělského královského klubu Real Madrid, vítěze nejprestižnější klubové trofeje Ligy mistrů. Nikdo jiný nárok neměl. Na jejím zisku se rodák z Lyonu podílel patnácti góly.

Vítěz fotbal miluje

Na tiskové konferenci po převzetí trofeje neskrýval Benzema emoční rozechvění. „Děkuji všem, co mi poslali hlas, moc si toho vážím,“ vzpomněl si nejprve na své příznivce. Nemusel, jeho triumf byl doslova drtivý, nabral více bodů než ostatní členové elitní desítky dohromady.

Na otázku, zda konečně tímto vítězstvím všem dokázal, jak je skvělý fotbalista a střelec, odpověděl dosti razantně. „Nemám co komu dokazovat, nehraju fotbal pro to, abych si něco dokazoval…“ pravil pevným hlasem. „Hraju fotbal, protože ho miluji,“ odhalil své krédo.

Ještě choulostivěji zněl dotaz, že s Realem vyhrál spoustu titulů, zatímco s Francií zatím žádný. Když galský kohout vítězně kokrhal na mistrovství světa 2018 v Rusku, on byl z reprezentace vyřazený za nevhodné chování vůči spoluhráči Valbuenovi.

Konečné pořadí – hráči

  1. Karim Benzema (Francie / Real Madrid) 523
  2. Kevin De Bruyne (Belgie / Manchester City) 122
  3. Thibaut Courtois (Belgie / Real Madrid) 118
  4. Robert Lewandowski (Polsko / Bayern Mnichov) 54
  5. Luka Modrić (Chorvatsko / Real Madrid)
  6. Sadio Mané (Senegal / Liverpool FC) 51
  7. Mohamed Salah (Egypt / FC Liverpool) 46
  8. Kylian Mbappé (Francie / Paris SG) 25
  9. Vinícius Junior (Brazílie / Real Madrid) 21
  10. Virgil van Dijk (Nizozemsko / Liverpool FC) 19

Před EURO 2020 (covidová pandemie ho odsunula o rok a hrálo se loni) se sice do výběru trenéra Didiera Deschampse vrátil, ale světoví šampioni na evropské scéně propadli. Nyní před ním stojí jako výzva mistrovství světa v Kataru. „Trofeje jako Liga mistrů, Superpohár, španělská La Liga, to jsou neuvěřitelné věci,“ přemítal Benzema. „Národní tým je ovšem něco jiného, ​​jiná skupina, jiný svět,“ připustil. „Je tu možnost zahrát si na mistrovství světa a já doufám, že budu ve výběru a budu hrát naplno,“ sliboval.

O titulu přirozeně přemýšlí. „Samozřejmě chci vyhrát mistrovství světa, ale kolik týmů a hráčů ho chce vyhrát?“ upozornil. „Všechno je to o snech, ať už jde o Ligu mistrů, trofej krále střelců nebo Zlatý míč, to jsou sny, které jsem měl jako dítě. Mistrovství světa je něco mimořádného,“ opakoval.

Sen o Zlatém míči

V podvědomí zúčastněných se jako černá niť táhla jiná otázka: Uspěje Benzema i v nejprestižnější individuální anketě Zlatý míč (Ballon d´Or), který od roku 1956 pořádá francouzský odborný časopis France Football a kde hlasují pouze novináři z celého světa?

Francouzští fotbalisté si stěžují, že tato nejcennější trofej je jim prapodivným způsobem zapovězena. Reprezentační výběr jasně dominoval na světovém šampionátu 2018 v Rusku, soupeře vystrkoval při cestě na vrchol jako Napoleonovo dělostřelectvo. Vůdce kolektivu Antoine Griezmann, nejlepší střelec týmu šampionů, se však dekorace nedočkal.

Stejně tak v roce 2016, kdy Francie na domácím evropském šampionátu pronikla až do finále, kde jim proti Portugalsku nepřál osud a anglický rozhodčí. Griezmann byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje, stal se nejlepším střelcem, Zlatý míč však leštil portugalský klenot Ronaldo, přestože na šampionátu toho mnoho nepředvedl.

Konečné pořadí – trenéři

  1. Carlo Ancelotti (Itálie / Real Madrid) 526
  2. Jürgen Klopp (Německo / Liverpool FC) 210
  3. Pep Guardiola (Španělsko / Manchester City) 108

Vrchol frustrace však přetekl v srdci Francka Ribéryho v roce 2013. S Bayernem Mnichovem vyhrál, co se dalo, stal se po zásluze nejlepším hráčem Evropy v anketě Best Player UEFA, ve Zlatém míči však skončil až za fenomenální dvojicí Messi-Ronaldo. „Věděl jsem, že Zlatý míč nevyhraju. Moc lidí mi to nepřálo,“ pronesl tehdy.

Benzema má však na rozdíl od neúspěšných krajanů docela jinou pozici. Poprvé v historii se Zlatý míč volí rovněž ve fotbalovém ročníku, nikoli v kalendářním roce jako dosud, mistrovství světa v Kataru nebude tedy započítáno. Uzávěrka hlasování je 5. září a do té doby se na světových trávnících neděje nic závratného, co by mělo Benzemovu dominanci narušit.

Uvidíme, zda on protrhne francouzské prokletí.

Konec poťouchlým tipům

V předchozích letech se anketa Best Player UEFA rozvíjela do značné šíře, volili se rovněž nejlepší hráči Ligy mistrů i po jednotlivých postech (brankář, obránce, záložník a útočník), vyhlašoval se nejlepší hráč Evropské ligy. Letos byla stažena jen na dvě hlavní kategorie – hráč a trenér.

Jako tradičně od vzniku ankety v ročníku 2010/2011 hlasovali novináři z 54 členských států UEFA, kvůli vyvolání válečného konfliktu s Ukrajinou byl však vyřazen zástupce Ruské federace Alexander Bobrov z listu Sport Express.

Spolu s nimi volili krále trenéři klubů, které postoupily do hlavní fáze Ligy mistrů (32 odborníků), Evropské ligy (48, včetně Pavla Vrby ze Sparty Praha) a nové soutěže Konferenční ligy (48, mezi nimi i slávistický Jindřich Trpišovský a jablonecký Petr Rada).

Na rozdíl od předchozích let nebyl výběr volný, porota - technická komise UEFA - určila patnáct vyvolených, z nichž hlasující dali důvěru třem svým favoritům s bodováním pět-tři-jedna. Trenérů vybrala šest. Zamezilo se tak prapodivným tipům či neblahým pokusům anketu znevážit, když například severoirský zástupce vybral pouze hráče ze svého oblíbeného klubu Bangor FC…

Reprezentační kouč nehlasoval

Proti loňsku se však nemohli vyjádřit trenéři reprezentaci. „Abych se přiznal, trochu líto mi to je,“ neskrývá stavitel českého výběru Jaroslav Šilhavý. „Je to divné, že pořadatel ankety neustále mění pravidla,“ pozastavuje se nad častými změnami. „Trenér reprezentace pečlivě sleduje hráče soupeře, vyhodnocuje, kdo má jakou formu, jaký má vliv na kolektiv,“ upozorňuje, že má velký přehled o veličinách na kontinentální scéně.

Hlasy z ČR

Hráči

  1. Karim Benzema
  2. Kevin De Bruyne
  3. Thibaut Courtois

Trenéři

  1. Carlo Ancelotti
  2. Jürgen Klopp
  3. Pep Guardiola

S výsledky se ovšem ztotožňuje. „Také bych dal hlas Benzemovi,“ prozrazuje bez zaváhání. „Je to obrovská osobnost nejlepšího klubového týmu Evropy, vítěze Ligy mistrů, nastřílel nejvíce gólů, má na triumfu velký podíl,“ vypočítává. „A připadá mi, že vyspěl i jako člověk. Na hřišti se pak zklidnil, což mu prospívá při zakončení, cítí vůči ostatním velkou odpovědnost,“ říká Šilhavý.

Rovněž volba kolegy Carla Ancelottiho ho nepřekvapila. „Vyhrál s týmem nejprestižnější trofej, to se cení,“ staví úspěch na první místo. „A Ancelotti skutečně umí,“ oceňuje Šilhavý italského kouče.

Reklama

Doporučované