Hlavní obsah

Covidové peklo v Premier League obrátilo strategii naruby

Foto: Profimedia.cz

Etihad Stadium, domov Manchesteru City. Cedule označující místa, kde se kontrolují fanoušci.

Reklama

Hra Fantasy má být zdrojem zábavy. Totéž platí o sledování Premier League. Nejnovější covidové nálezy mezi hráči ale zasévají sémě nejistoty. Karel Tvaroh se zamýšlí nad univerzálními pravidly pro zachování si duševního zdraví.

Článek

V neděli se dobojovalo, v pondělí se otestovalo a v úterý hurá na plac. Takhle nějak zní optimistický scénář. Ten pesimistický, který má v současnosti k realitě o poznání blíže, vyhlíží temnou sérii karanténních opatření a týdny nejistoty. Nikdo netuší, kdy a kde si pozitivní nálezy vyberou svou daň příště.

Nicméně soutěž o zájezd na anglickou Premier League ve virtuální hře Fantasy League, uspořádané ve spolupráci se sázkovou kanceláří Fortuna, navazuje 17. kolem. Zpátky do čela se po dvoutýdenní odmlce vyhoupl tým „jbrekkie“. Celou tabulku si pak můžete prohlédnout zde.

Zaměřme se nyní na udržitelnou strategii v rámci covidového blázince a nabitého prosincového programu.

Rozprostřít svá esa

O výskytu nejrůznějších rotací v rámci několika následujících týdnů není ani tentokrát sebemenších pochybností. Mezi 17. kolem a 21. má každý účastník Premier League na programu minimálně pět zápasů ve třech týdnech. Jen taková situace si žádá o protáčení kádru.

Pohárovou Evropu nedočkavě střídá domácí pohárové okénko. Nejprve pro některé vyvolené celky čtvrtfinále Carabao Cupu, posléze se o slovo hlásí tradiční FA Cup. Za rohem číhá i Africký pohár národů, který je na programu už v lednu. Ten zasáhne do vývoje Premier League jako rozdivočelá tsunami.

Zpátky k pandemickému diktátorovi. Dlužno podotknout, že zlaté byly časy, kdy jsme (coby Fantasy manažeři) nadávali na časté rotace Pepa Guardioly. Jakási míra nepředvídatelnosti sice odjakživa patří k fotbalovému prostředí, ale pandemická situace mění zaběhlé pořádky poměrně agresivně. Nová mutace covidu se rozdováděla i mezi pečlivě izolovanými fotbalisty na anglické půdě. Výsledkem posledních dnů je tak náhlé odkládání zápasů, dramatické narušení tréninkových plánů a jisté nabourání integrity celého ročníku.

Správní Fantasy manažeři si tak nyní kladou prostou otázku: Jak se s tím vším popasovat co nejlépe?

V prosincové Fantasy vydání 2021 platí dvojnásob otřepané pravidlo, že štěstí přeje připraveným. Pokud jen trochu můžete, pošetřete si svůj volný transfer na příští hrací kolo. Kdo ví, který zápas se kvůli novým nálezům covidu neodehraje.

Za zvýšené riziko lze pokládat i scénář, kdy vlastníte více než jednoho hráče ze stejného mužstva. Jak známo, ve Fantasy nesmíte vlastnit ve stejnou chvíli více než 3 borce ze stejného tábora, což je při běžném pořádku poměrně benevolentní pravidlo. Jenže představte si, že se chystáte na uzávěrku, a vy jste postavili do základní sestavy šestici hráčů, kteří se utkají proti sobě v rámci vzájemného zápasu. Pokud náhodou dojde k odkladu, jste nahraní.

Sledujte proto pečlivě rozlosování, abyste předešli zbytečným nervům a nezahodili šanci na solidní bodový zisk.

S tímto pravidlem se pojí i jedna z fundamentálních zásad, která bývá ve světě Fantasy poměrně často porušována. Jedná se o volbu kapitána a jeho zástupce. I tady si dejte dobrý pozor, abyste nešikovně tyto role nepřidělili hráčům ze stejného mužstva, případně ze stejného zápasu. Nač riskovat zbytečně víc, když se dá hravě diverzifikovat. Neházejte všechna vejce do jednoho koše.

Když už jsme u rozprostírání rizik, není zdaleka od věci pozastavit se u složení lavičky náhradníků. Z vašich dlouhodobých „vysedávačů“ se v příštích týdnech stanou s vysokou pravděpodobností pravidelně nastupující hráči. Dbejte proto na to, aby vaše lavička nabízela hráče, kteří pravidelně hrají a v případě ztráty některých opor dokážou plnohodnotně zaskočit.

Zlaté vejce z Birminghamu

Steven Gerrard od svého příchodu možná až nečekaně hladce pozvedl herní projev Aston Villy. V posledním ligovém klání se dokonce jeho svěřenci hrdinsky prali o body na Anfield Road. Liverpool vysvobodila až penalta Mohameda Salaha v poslední čtvrthodině. Nabitému kádru Citizens podlehli stateční Villans pouze 1:2.

Villa má před sebou poměrně výhodný los, ze kterého se budou Gerrard a spol. snažit vytěžit maximum bodů. Do cesty se birminghamskému klubu přimotá Norwich, Burnley, Leeds United, Chelsea a Brentford. Pokud by Villa dokázala dovést tři až čtyři zápasy do vítězného konce, nikdo se přehnaně divit nebude.

Z kádru Villy jsem si sám zvolil akvizici v podobě Ollieho Watkinse (7,6 mil. liber), jenž by mohl těžit z čerstvě modifikovaného herního stylu. Watkins patří statisticky k nejnebezpečnějším hráčům v rámci celé Premier League. Stěžejní útočník Villans loni nasázel 14 branek, ale v aktuální sezoně zatím paběrkuje se čtyřmi brankami. Klíčová je zde jeho cenová dostupnost a schopnost se dostat do šancí.

Pokud vlastníte Joaa Cancela, rozhodně ho neprodávejte. Portugalský kreativní obránce sice kvůli karetnímu trestu není k dispozici pro 17. kolo, ale jakmile si svůj trest odpyká, vlétne do arény Premier League s ještě větším elánem. Neplýtvejte zbytečně drahocennými transfery a nezbavujte se svých nejlepších hráčů, jakým nepochybně je právě Cancelo.

Koho bych naopak unáhleně prodal, tím je Edouard Mendy (6,3 mil. liber), brankářská jednička Chelsea. Mendyho jsem se „zbavil“ už několik kol zpátky. Důvodem se stala především jeho ztráta sebevědomí, která vyústila v dosud nevídané, laciné chyby. Navrhuji nahradit ho Edersonem z Manchester City. Brazilský brankář se v posledních měsících prezentuje stabilně a suverénně. Navíc nabitý program Citizens aspoň co do složení protivníků v zásadě přeje.

Zůstaneme-li v Manchesteru, u United visí otazník, ne-li vykřičník, a to z kategorie gigantických rozměrů. Pokud máte nervy a žaludek na riziko, skupujte jejich ofenzivní hvězdy. Pokud věříte, že se po vynuceném karanténním zásahu United jen tak neotřepou, s výprodejem příliš neotálejte. Osobně sázím na první variantu. Mou intuici doplní i fakt, že od 18. kola vyhlíží United samé přijatelné soupeře. Jmenovitě se jedná o Brighton, Newcastle, Burnley, Wolves a Aston Villu. V podobném rytmu je program United naladěn až do března.

Atraktivní derby

Ačkoli 17. kolo nabízí nespočet atraktivních zápasů, za vrchol by se dalo označit středeční klání mezi Arsenalem a West Hamem United. V rámci prestižního londýnského derby půjde o tzv. pohárová umístění.

Fantasy manažeři zbystřete: Uzávěrka Fantasy je tentokrát stanovena na úterní večer v 19:15 hodin. Karel Tvaroh přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu.

Reklama

Doporučované