Hlavní obsah

Fousek hájí FIFA. Připustil však, že video z Ukrajiny kdosi režijně zkrátil

Foto: Profimedia.cz

Šéf světového fotbalu Gianni Infantino v obležení katarských představitelů při losování MS, jež v Dauhá navázalo na kongres FIFA.

Reklama

FIFA se po kongresu v Dauhá ocitla pod palbou kritiky. Vyloučila jiné země, ale Rusko ne. Zavedla též nově ruštinu jako oficiální jazyk organizace. Podle českého účastníka kongresu Petra Fouska ale kritika plyne z neznalosti věci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V situaci, kdy z Ukrajiny stále přicházejí nové zprávy a svědectví o krutosti ruského agresora, vyzněly leckteré závěry nedávného kongresu Mezinárodní fotbalové federace FIFA v katarském Dauhá velmi kontroverzně.

Kongres sice za vměšování státních orgánů pozastavil členství ve FIFA Pákistánu, Zimbabwe a Keni, v souvislosti s Ruskem se ale taková varianta neobjevila ani na programu. Světová média zmiňovala také obstrukce kolem videa, ve kterém chtěl ukrajinský zástupce odprezentovat hrůzy, které v jeho zemi páchají ruští vojáci.

Poměrem hlasů 187:4 byla ruština zařazena na seznam oficiálních jazyků FIFA. O všech těchto zkušenostech debatovali v aktuální epizodě i protagonisté podcastu Nosiči vody.

Do Fotbalové asociace ČR, jejíž zástupci na kongresu FIFA nescházeli, se ve svém tweetu opřela i senátorka Miroslava Němcová, která v této souvislosti naznačila možnost seškrtat FAČR státní dotace.

„Chápu, že načasování některých rozhodnutí kongresu FIFA budí v dané situaci emoce. Ale některé záležitosti, za které jsou FIFA, potažmo i FAČR, kritizovány, je třeba uvést na pravou míru a doplnit k nim potřebné informace,“ říká Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace ČR. Ten se jednání kongresu FIFA v Dauhá zúčastnil spolu s generálním sekretářem FAČR Michalem Valtrem.

„Ohledně případného pozastavení členství ruské asociace nutno říct, že tento bod nebyl zařazen na program kongresu. O jeho návrhu se rozhoduje dopředu. A kongres schválil program, ve kterém se objevil toliko návrh na pozastavení členství Pákistánu, Zimbabwe a Keni,“ konstatuje Fousek.

Ačkoli ruská asociace zůstává právoplatným členem FIFA, její týmy zůstávají až do odvolání suspendovány. To znamená. že se až do odvolání nemohou účastnit mezinárodních soutěží. V souvislosti s tím byla například ruská reprezentace vyřazena z baráže o postup na MS do Kataru.

Nešlo jen o ruštinu, ale i další jazyky

„Co se týče oficiálních jazyků – až dosud FIFA používala angličtinu, francouzštinu, němčinu a španělštinu. Na kongresu teď vyvrcholil dlouhodobý proces, který mezi ně doplnil nejen ruštinu, ale i arabštinu a portugalštinu. Není to záležitost, která by vznikla nějak na poslední chvíli, ale jde o výsledek mnohaletých opakovaných žádostí několika desítek fotbalových asociací z Afriky, Asie, Evropy i Jižní Ameriky,“ vysvětluje Fousek.

„Z toho důvodu teď na kongresu návrh získal jednoznačnou podporu, a to i od evropských asociací včetně FAČR. Nehlasovalo se o každém jazyku zvlášť, ale v bloku, tedy o zařazení celé trojice nových oficiálních jazyků současně,“ doplňuje předseda Fotbalové asociace ČR.

„Pokud se týká zmíněného videa, tak to na kongresu odprezentováno bylo. Předseda ukrajinské asociace Andrij Pavelko, se kterým mimochodem průběžně intenzivně komunikuji, protože Ukrajinu v mnoha aktivitách jako FAČR podporujeme, se kvůli válečné situaci v jeho zemi nemohl na kongres osobně dostavit. Jeho diskusní příspěvek pro kongres byl tedy jeho účastníkům nabídnut formou videa,“ říká Fousek.

„Spekuluje se, že bylo částečně režijně zkráceno, ale obsahové podstaty jeho příspěvku, se kterým tam touto formou vystoupil, se to nedotklo,“ míní Fousek.

Ten zdůrazňuje, že FAČR ukrajinskému fotbalu intenzivně pomáhá. „Vypracovali jsme k tomu desetibodový program, který naplňujeme. Týká se možnosti působení ukrajinských fotbalistů v Česku, dětí i dospělých, také působení ukrajinských reprezentantek v české lize žen, jakož i dodávek zdravotnického materiálu či potravin pracovníkům ukrajinského svazu.“

Fousek: S Ruskem nehrajeme, Ukrajině pomáháme

Na sociálních sítích se objevily příběhy zmiňující technické problémy při registraci ukrajinských dětí v českých klubech. Nyní platí, že jsou možné jen do 7. dubna. „Chceme podpořit prodloužení možnosti registrovat ukrajinské fotbalisty rozličného věku u nás, ten požadavek vnímáme jako oprávněný.“ Náš registrační úsek je ale žádostmi o zaregistrování ukrajinských fotbalistů těžce přetížen, není stavěn na takovou trvalou záplavu, takže jsme museli řešit jeho neprodlené posílení,“ zdůraznil Fousek. „Bude navrženo prodloužit lhůtu k registraci Ukrajinců do 15. května.“

Předseda FAČR dodal, že je nutné postupovat i v mantinelech FIFA. „V této otázce je třeba postoj FIFA ocenit,“ míní Fousek. „Pro přestupy hráčů z Ukrajiny našla mimořádné řešení, v tomhle není na místě ji odsuzovat.“

V hodnocení postojů FIFA se Fousek názorově zjevně neshodne se senátorkou Miroslavou Němcovou (ODS). Ta v souvislosti s událostmi na kongresu v Dauhá označila fotbalovou asociaci FIFA za prohnilou. A ve svém příspěvku na twitteru dodala: „Představitelé českého fotbalu to vědí a přesto mlčí. Škrtat by se nemělo jen v rozpočtu Hradu.“

Vůči tomu se Petr Fousek ohradil. „Ještě než FIFA vyloučila Rusko ze všech soutěží, deklarovali jsme jako FAČR, že česká reprezentace v případě možného střetnutí v baráži proti Rusku nenastoupí. Ukrajinu plně podporujeme. A co se týče zmínky o škrtech v dotacích, nutno zmínit, že ty by dopadly zejména na reprezentaci, mládež a rozvoj regionálního fotbalu, k čemuž státní podpora vyjádřená formou dotací slouží.“

Fousek dodal, že pokud by se mohl se senátorkou Miroslavou Němcovou setkat, rád by jí všechna témata vysvětlil osobně.

Reklama

Doporučované