Hlavní obsah

Glosář: Liverpool vs. Real. Velké fotbalové finále je tady

Foto: Seznam Zprávy

Glosář k finále Ligy mistrů: trenérský souboj Ancelotti vs. Klopp se chystá na sobotní večer.

Reklama

Fotbalový komentátor Jaromír Bosák předpovídá, co se dá čekat od velkého finále Ligy mistrů.

Článek

Je to tady. Fotbaloví fanoušci jsou ve střehu. Sobotní večer má jen jedno jediné řešení. A to sledování finále letošního ročníku Ligy mistrů. Pařížský zápas mezi Realem Madrid a Liverpoolem slibuje být skutečným vrcholem sezony.

Mám-li být upřímný, já se těším velice. Byť zkušenost dlouholetého komentátora a příznivce míče kopaného nabádá k ostražitosti. Případů, kdy velký zápas skvělých mužstev přinese nadýchanou nudu a šeď, jsem zažil nepočítaně. Ale tentokráte mám tušení, že bychom se mohli dočkat nesmírně interesantního měření sil. Nejsem fanouškem ani jednoho z aktérů tohoto mače, ale jsem vlastně rád, že se Liverpool ve finále nepotká s Manchesterem City. Nic proti Citizens, ale duelů mezi Guardiolovým a Kloppovým výběrem jsem letos díky Premier League a různým anglickým pohárům viděl poměrně dost a oči i srdce by si rády daly něco jiného. Konfrontace mistra Španělska a těsně druhého týmu anglické nejvyšší soutěže jeví se mi býti o něco zajímavější variantou.

Už jenom proto, že půjde o velkou odvetu. Pamatujete na finále roku 2018? Chápu, že pokud vyznáváte liverpoolské barvy, jde o vzpomínku velmi bolestivou. Kyjevský Olympijský stadion se stal dějištěm fotbalové tragikomedie jednoho herce. Gólman FC Liverpool Karius by tento večer nejraději vymazal z dějin lidstva. Byl totiž s lehkou nadsázkou řečeno nejlepším hráčem Realu. Rozhodující měrou se svými hrubkami kosmických rozměrů podepsal pod dva ze tří obdržených gólů. A Real vyhrál 3:1. Špatné vzpomínky pronásledují i Salaha, který musel po ataku Ramose střídat už během prvního poločasu. Zkrátka ve hře je hned několik příběhů, které je potřeba dopsat. A nic na tom nemění ani ten fakt, že se oba dva týmy utkaly v milionářské soutěži od kyjevského finále ještě dvakrát – ve čtvrtfinále v roce 2021. I tehdy byl úspěšnější Real. Remíza 0:0 a výhra 3:1 znamenaly postup madridského souboru.

Mužstva nastoupí v naprosto rozdílném rozpoložení. Liverpool prohrál bitvu o titul, i když v posledním kole se na pár minut stal držitelem poháru pro mistra. Jenže Citizens nakonec zvládli obrat s Aston Villou a berou titul. Takže Kloppův tým jde do finále po velkém zklamání. Ale zároveň musel do poslední chvíle hrát naplno, je tedy v tom správném zápasovém nastavení. To Bílý balet je na tom úplně jinak. Už měsíc má jistotu vítězství v La Lize a v podstatě hraje jen přátelská utkání, což může být na jednu stranu příjemné, ovšem na straně druhé se může vypadnutí z klasického kolotoče utkání a napětí podepsat i negativně. Zase je ale možnost doléčit zranění, nepřetížit hlavní opory, což se o Liverpoolu říci nedá. V ideálním zdravotním stavu není Salah ani van Dijk, šrámy léčí i ostatní.

Hodně zajímavé bude srovnání finálových sestav z roku 2018 a z této soboty. Z té madridské základní toho moc nezůstalo. Zinédine Zidane poslal od první minuty na hřiště řadu borců, kteří už dres Realu nenosí, nebo nehrají žádnou významnou roli. Navas, Varane, Ramos, Marcelo (tedy až na Carvajala celá defenzivní řada). A pochopitelně Ronaldo. Ten Ronaldo, jehož v Kyjevě zastínil dvěma góly Benzema. Jürgen Klopp se od kyjevské porážky rozloučil s Kariusem, Wijnaldumem a Lovrenem. Jinak mu kostra týmu zůstala.

Žádné překvapení se nebude konat v taktickém plánu Liverpoolu. Klopp opět vyrukuje se svým oblíbeným rozestavením 4-3-3, zatímco Real nemůže opakovat osmnáctý rok. S Ronaldem hrával schéma 4-3-1-2, to se zřejmě opakovat nebude. Benzema bude mít po stranách rychlá a šikovná křídla Rodryga a Viniciuse.

Ale rozhodovat nemusí jen nohy. Úspěch závisí i na stavu mysli, na mentální přípravě, V tomto ohledu Klopp nehodlá nic zanedbat. Od loňského srpna spolupracuje jeho tým s německou společností neuron11, zabývající se právě mentálním tréninkem, fungováním mozku a dalšími podobnými obory. Oblíbený trenér si tuto kooperaci nemůže vynachválit. Sice nejsou odborníci ze zmíněné firmy na každém tréninku, ale v Liverpoolu pobývají velmi často. Naposledy se hodně zaměřili na krajní obránce Trenta-Arnolda a Tsimikase. Právě oni poletovali při tréninku s malými snímači na hlavě, aby se do systému přenášely informace o jejich mozkové činnosti. Klopp na to říká: „Tímto způsobem můžeme zlepšovat naše psychické schopnosti a třeba i střeleckou přesnost. Speciálně mentální síla je na nejvyšší úrovni tím rozhodujícím faktorem.“

Ostatně německý kouč je známý tím, že se vůbec nebrání netradičním metodám. Do svého trenérského štábu mimo jiné angažoval i světového rekordmana v autovém vhazování, Dána Thomase Gronnemarka. Pro zajímavost, jeho mistrovský hod měřil 51 metrů a 33 centimetrů. To už je vážně slušná standardka. A nejde jen o délku, důležité je, že se autové vhazování stává velmi důležitým taktickým prvkem a má své místo v přípravě na zápas.

Ale zpět k tréninku psychiky. Klopp je přesvědčen o tom, že díky spolupráci s neuron11 se jeho svěřenci výrazně zlepšili ve skórování ze standardních situací. Asi není náhoda, že v tomto ligovém ročníku skórovali po centrech z rohových a volných přímých kopů celkem patnáctkrát. To je velmi slušná bilance. Speciální sezení pracovníků neuron11 s hráči, podílejícími se na rozehrávání zmíněných situací, jsou už v tréninkovém centru Liverpoolu vlastně zcela běžnou součástí přípravy. Ano, nedá se zapomenout ani na penalty. Podle Kloppa jsou muži v červených dresech od začátku spolupráce se znalci mozkových pochodů daleko jistější při proměňování pokutových kopů než v minulosti. Důkazy je poměrně lehké dohledat. Reds slavili letos úspěchy v penaltových rozstřelech ve finálových mačích FA Cupu i Ligového poháru (v obou případech odešla poražená Chelsea). V součtu obou utkání kopali liverpoolští 18 penalt, neproměnil jediný – Mané. Trefil se i náhradní gólman Kelleher.

Jestli dojde na penalty, nevím. Dost do toho bude mít co mluvit Karim Benzema. Má skvělou formu, našel společnou řeč s mladšími spoluhráči v útoku a hlavně – má absolutní důvěru trenéra Ancelottiho. Když byla řeč o psychologii, je kouč Realu takový přírodní talent. S hráči to umí, vždyť sám byl skvělý plejer. Hodně s nimi mluví, buduje přátelské vztahy, zajímá se o to, jaké to mají jeho muži doma, jestli nemají nějaký jiný problém. Je to trochu jiný způsob, než nabízí neuron11. Možná méně vědecký, ale to neznamená, že nemůže být v den D úspěšnější. Na odpověď už nebudeme čekat dlouho…

Reklama

Doporučované