Hlavní obsah

Notičky: Na večeři s Damkovou nesl Nezmar poukázky na luxusní zboží

Foto: Magion149

Majitel pardubického klubu Petr Dědek se ostře pustil do svazového šéfa Tomáše Krále.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Je mi jasné, že v kontextu ruského vojenského úderu na Ukrajinu teď význam všech dalších témat klesá. Nicméně pomyslné pozvání Notiček do luxusního hotelu Mandarin Oriental snad přesto neodmítnete.

Přenesou nás sem rozhovory, které spolu prostřednictvím komunikačních aplikací vedli v roce 2019 tehdejší sportovní šéf Slavie Jan Nezmar a Roman Rogoz, pravá ruka Romana Berbra, tehdy místopředsedy Fotbalové asociace ČR.

Jak známo, Berbr s Rogozem jsou od října 2020 trestně stíháni mimo jiné za korupční trestné činy spojené s manipulacemi fotbalových zápasů. Obvinění se vztahují k zápasům Slavoje Vyšehrad, kde Rogoz působil jako sportovní ředitel. Nicméně z nové části spisu, do níž jsem měl možnost nahlédnout, vysvítá, že se „taťka“ Berbr prostřednictvím „synka“ Rogoze intenzivně zajímal také o Slavii.

Obsah jejich rozhovorů s odkazy na možné ovlivňování zápasů Slavie, o nichž jsme více psali zde, bude s vysokou pravděpodobností zajímat přinejmenším Etickou komisi FAČR.

Dnes v Notičkách poodhalím kapitolku, v níž do hry vstupuje další postava. A sice Berbrova manželka Dagmar Damková, která pracuje v odborných rozhodcovských komisích UEFA a FIFA.

Je půlka ledna 2019 a Rogoz s Nezmarem zpřesňují termín Nezmarova setkání s DD, tedy s Dagmar Damkovou, manželkou Romana Berbra, členkou komise rozhodčích UEFA.

Rogoz posílá i emotikon zabaleného dárku a Nezmar reaguje slovy: „No dostali jsme pokyny. Nějaký voucher od LV, myslím. Ještě tam byla nějaká jiná firma. Jsem to předal a vypustil.“ Rogozovi pak dovysvětlí, že věc předal šéfovi. „Ať to jeho aparát zařídí.“ Rogoz na to: „Jste fakt nejlepší.“ Nezmar zavtipkuje: „Ne, to nejsme. Ještě.“

Pár dní nato spojka Rogoz upřesňuje termín schůzky: „Čt (čtvrtek) 24. 1. Mandarin.“ Luxusní malostranský hotel Mandarin Oriental patřil do vlastnického portfolia čínské společnosti CEFC, později ho převzala i státní čínská firma CITIC. Vlastnická struktura čínských majitelů se zde tedy měnila stejným způsobem jako ve fotbalové Slavii.

A Nezmar připomněl téma slíbeného dárku. „Voucher LV nebo Michael Kors prý.“ Rogoz v reakci zašprýmoval: „A nám stačí od Baťa (Bati).“ A přidal emotikony bot.

Dva dny po zmíněném termínu schůzky v Mandarinu se Rogoz ptá: „Co D?“ Nezmar odvětí: „D podle mě super, ale byl jsem u takového jednání poprvé, tak třeba se pletu. Nemáte zpětnou vazbu?“ Rogoz ho uklidní: „Vše OK.“

Co jsme se tedy dozvěděli? Že se Jan Nezmar setkal na večeři v hotelu Mandarin Oriental s Dagmar Damkovou a přinesl jí dárek, který zajistil sekretariát Jaroslava Tvrdíka, šéfa klubu. Dárkem byl voucher na luxusní zboží, na značky Louis Vuitton nebo Michael Kors.

Policejní vyšetřovatel si poznamenal úvahy, že schůzce mohl být přítomen i Roman Berbr či další členové vedení Slavie. „Na této schůzce mohlo dojít ke snaze ovlivnit Dagmar Damkovou ze strany SK Slavia Praha, aby v úvodním utkání play off Evropské ligy proti Genku nominovala a následně ovlivnila rozhodčí tak, aby byl zvýhodněn domácí tým SK Slavia Praha.“

Že dvojice Berbr–Damková lobbovala za Slavii také u mezinárodních rozhodčích v evropských pohárech, víme už několik měsíců. Ze spisu totiž už dříve unikly například pokyny Romana Berbra udělené směrem k MB, tj. takřka jistě k Michalu Benešovi, který v Praze dělal doprovod tureckému sudímu Cakirovi. A to před utkáním Slavie s Midtjyllandem.

Berbr mu nařídil, že má dát Cakirovi svůj telefon k uchu a vytočit číslo Damkové. Měl mu také zdůraznit, že Berbr bude na utkání přítomen. A vyřídit, „že ho máme všichni rádi“. Snaha vytvořit kolem tureckého sudího atmosféru, ve které se zdůrazní role Damkové v komisi rozhodčích UEFA, je zjevná. Turecký sudí však Slavii v utkání kvalifikace Ligy mistrů nijak zvlášť nepomohl.

„Nevolili jsme Romana Berbra a šli jsme proti kontinuitě berbrovských poměrů,“ nechal se opakovaně slyšet šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Nechám na čtenářích Notiček a jejich úsudku, zda vouchery na zboží od Louise Vuittona a Michaela Korse šly ve směru kontinuity neblahých poměrů, nebo proti nim.

Kouzelníci týdne: Petr Dědek a Tomáš Král

Neúspěch mužského týmu na ZOH v Pekingu ještě vyostřil poměry uvnitř českého ledního hokeje. Petr Dědek, majitel pardubického klubu, se v rozhovoru pro deník Sport ostře pustil do svazového šéfa Tomáše Krále. Osočil ho, že si pro osobní potřebu půjčuje miliony ze svazové kasy. A dalších 50 svazových milionů měl prý zašantročit v projektu WSM, ze kterého se vyklubal podvod na principu tzv. letadla.

Svaz přiznal, že si od něj Král půjčil, s tím, že vše je již vráceno. Sám Tomáš Král prohlásil, že hospodaření svazu je v pořádku, o čemž svědčí pravidelné audity. Dědkovi jde podle něj o ovládnutí svazu a jeho marketingových prostředků.

Svou odpověď Král zakončil slovy: „Dále se k panu Dědkovi, kterého jsem viděl třikrát v životě a na ulici bych ho nejspíše nepoznal, nebudu v tuto chvíli vyjadřovat.“

Zásahy týdne

Tajná komunikace Nezmar–Rogoz. Policie odhalila nové důkazy o možných manipulacích ve fotbale. Stopy vedou k pražské Slavii.

Duo Bílek a Horváth pod lupou. Každý z nich je úplně jiný než ten druhý. Snad právě proto k sobě Michal Bílek a Pavel Horváth, kteří nyní vedou Viktorii Plzeň, tak dobře pasují. Jedno z mnoha témat, kterým se věnovali Nosiči vody.

Virtuální stadiony? Manchester City chystá zcela průlomový projekt.

Tweet týdne

Vaše kluby teď možná nestojí v první řadě mezi těmi nejsilnějšími a nejpopulárnějšími na světě. Ale mají obrovskou tradici a vychovaly neskutečné množství fenomenálních hráčů. Benfica a Ajax našly úžasný způsob, jak před vzájemným zápasem v Lize mistrů právě tohle dokonale odkomunikovat. Paráda!

Co trefili jinde

Akce Dezinfekce byla složitější. Policie stále zkoumá skandální projekt berbrovsko-malíkovského vedení FAČR s dezinfekcí kabin, která se proplatila, ale většinou neprovedla. Ukazuje se, že peníze nekončily u firmy Tymich, jak se dosud předpokládalo. (irozhlas)

Hola, hola, Chřestýš volá. Chovancův zástupce ve vedení komise rozhodčích Martin Wilczek slavil narozeniny. A obviněný šíbr Martin Svoboda, řečený Chřestýš, svolával ligové rozhodčí na oslavu do Unhošti. Neměli přijet s prázdnou. (idnes)

Knoflíček slaví 60. Fotbalový dobrodruh zavzpomínal nejen na svůj slavný útěk z Československa. (Aktuálně)

Trauma střídá trauma. Dlouhé měsíce nás trápil covid, teď s hrůzou hledíme směrem na východ a myslíme na to, co se děje na Ukrajině. Nechce se ani moc domýšlet, co bude dál…

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované