Hlavní obsah

Policie zjistila nové detaily o Slavii a ovlivňování rozhodčích

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Jan Nezmar měl ve Slavii na starosti sportovní úsek. Svou roli hrál i ve vývoji vztahů mezi Slavií a Romanem Berbrem.

Reklama

Do policejního spisu byl doplněn nový důkazní materiál. Naznačuje, co myslel bývalý sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar, když mluvil o tom, že se „pohyboval v šedé zóně“ nebo „jezdil na oranžovou“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Fotbalový funkcionář Roman Rogoz toho jako jeden z hlavních obviněných fotbalové korupční aféry zatím vyšetřovatelům mnoho neřekl. Z výslechů se opakovaně omlouvá, vesměs s odkazem na zdravotní důvody.

Řadu věcí se policisté dozvěděli z obsahu jeho iphonu. Konkrétně z toho, co našli uvnitř četných komunikačních aplikací, které používal. V mobilu zachycená korespondece, která podle policie souvisí s trestnou činností, se podle zjištění Seznam Zpráv nově stala součástí spisu.

Ukazuje mimo jiné, že Roman Rogoz jako tehdejší sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad a pobočník hlavní postavy skandálu Romana Berbra, si v letech 2019 a 2020 hojně psal s Janem Nezmarem, tehdejším sportovním šéfem pražské Slavie. A také s jeho kolegou Jiřím Bílkem, který měl ve Slavii na starosti B-tým a po Nezmarově odchodu z klubu v létě 2020 převzal i jeho pravomoce.

Reportér Seznam Zpráv měl možnost do této nové části spisu nahlédnout. Obsah i forma korespondence, kterou spolu zmínění muži vedli, nahrává tomu, co se ve fotbalovém zákulisí říká od počátku roku 2019. Tedy že Slavia měla uzavřít zákulisní spojenectví s Romanem Berbrem, tehdy místopředsedou Fotbalové asociace ČR a reálně pak nejmocnějším mužem uvnitř fotbalu.

Policie už přitom zdokumentovala, že Berbr i Rogoz uplatňovali velký vliv na fotbalové rozhodčí směřující k manipulacím zápasů, a to zejména v souvislosti s utkáními klubu Slavoj Vyšehrad, kde byl Roman Rogoz sportovním ředitelem. O tomto případu psaly Seznam Zprávy například v tomto článku.

Víc než osudy tohoto menšího pražského klubu, který kvůli případu čeká pád do nižších soutěží, ale fanoušky zajímá, zda se organizovala zákulisní podpora také na nejvyšší fotbalové úrovni – v bojích o fotbalový mistrovský titul či domácí pohárovou trofej.

Už se přitom na veřejnost dostala komunikace, v níž si Roman Berbr u Jana Nezmara opakovaně nárokoval jakési významnější finanční plnění.

Policie pracovala s hypotézou, že by mohlo jít o milionovou prémii za Berbrův podíl na zisku mistrovského titulu Slavie v sezoně 2018/2019. Slavia tento výklad rozhodně odmítla.

„Neposkytl jsem Romanu Berbrovi žádné finanční prostředky a nedopustil jsem se žádného porušení zákona. Slavia tituly vyhrávala proto, že byla poslední 4 roky prokazatelně nejlepší sportovní klub v zemi. Nepotřebovali jsme, aby nám rozhodčí či kdokoli další jakkoli pomáhal, a také se to na hřišti nedělo. Nevolili jsme Romana Berbra a šli jsme proti kontinuitě berbrovských poměrů,“ vyjádřil se k tomu v prosinci pro Seznam Zprávy slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

To, co se dozvídáme z nové části vyšetřovacího spisu, však vrací do hry jiné okolnosti.

Z nich se jeví situace tak, že byl počátkem roku 2019 sestaven minitým ve složení slávistický muž Jan Nezmar a Berbrův muž Roman Rogoz. Minitým, který s Berbrovým požehnáním a podporou začal spolupracovat.

Policejní vyšetřovatel si nad tím ve spisu poznamenal toto hodnocení: „Komunikace Rogoze a Nezmara mezi lednem a květnem 2019, kdy předmětem je boj SK Slavia Praha v boji o titul ve Fortuna lize. Konkurentem v boji o titul je FC Viktoria Plzeň a Rogoz s Nezmarem se snaží ovlivnit utkání ve snaze zvýhodnit klub SK Slavia Praha. Do tohoto jednání Rogoz zapojuje jak místopředsedu FAČR Berbra, tak i předsedu Komise rozhodčích Chovance.“

Policie díky Rogozově mobilu disponuje komunikací kolem utkání Slavia–Liberec, které skončilo 0:0. Týká se rozhodčího Emanuela Marka, kterého Nezmar v komunikaci označoval emotikonem motýla, patrně jeho šifru inspirovala pohádka O makové panence a motýlu Emanuelovi.

Co ten Motýl? (Do zprávy zde byl vložen emotikon motýla.) Bude v pohodě?“ ptal se Nezmar.

„Já už s ním náhodou mluvil. I Kulturista a Policajtka,“ reagoval Rogoz. Tápajícímu Nezmarovi vzápětí vysvětlil, že tím mínil na utkání nominované asistenty rozhodčího, a to Jaroslava Kubra a Lucii Ratajovou.

„Já doufám, že ty zprávy, co ke mně chodí, co dělá Západ (míněna nejspíš Viktoria Plzeň) jsou nesmysl, ale i tak to nebude prdel,“ obával se Nezmar.

Rogoz: "Každej kecá nesmysly a hovno. Řeknu Pepovi (míněn Jozef Chovanec), ať mu zavolá, pro jistotu.

Nezmar reagoval třemi emotikony sepjatých rukou a přidal i zdvižený palec.

„To je jasný, šéfe,“ napsal Rogoz.

Po utkání, které skončilo 0:0, se však Jan Nezmar zlobil, že rozhodčí Emanuel Marek nedal Slavii ani deko podpory.

Nezmar: „My se trápili a potřebovali helfnout.“

Rogoz: „Já to tátovi říkal a on, že to zařídí.“

Nezmar: „Áda (šéf Viktorie Plzeň Adolf Šádek) taky maká.“

Rogoz: „Já to tátovi (Roman Berbr) říkal, že musí víc tlačit. Cejtil jsem to tak.“

Je nutné zdůraznit, že zatím nejsou veřejně známy důkazy nebo záznamy, které by podezření plynoucí z uvedené komunikace rozvíjely. Nejsou k dispozici žádné záznamy o finančních transakcích, které by debaty o rozhodčích doprovázely, anebo odposlechy, ve kterých by někdo úkoloval rozhodčí, aby na hřišti pomáhali Slavii.

Je tu jen výše zmíněná a známá komunikace mezi Janem Nezmarem a Romanem Berbrem, k níž Jaroslav Tvrdík říká, že Berbrovi nikdy žádné finanční prostředky neposkytl. Zároveň ale boss Slavie nikdy neposkytl ani žádné vysvětlení toho, jaký nárok to tedy Berbr u Nezmara uplatňoval. „Pro vás pracovat je šílený,“ zlobil se přitom.

Samotný Jan Nezmar v minulých vyjádřeních připustil, že ho poměry v českém fotbale nutily pohybovat se „v šedé zóně“ a jet možná někdy „na oranžovou“. Za příklad označil svoji debatu s Romanem Berbrem, zda je pro řízení zápasu Slavie s Olomoucí vhodný rozhodčí Petr Ardeleanu, u kterého se Nezmar obával náklonnosti k Viktorii Plzeň.

Stručné dějiny boje o vliv na rozhodčí

Aféra Křetínského tašky

Září 2012. Daniel Křetínský, majitel Sparty, přijíždí předsedu asociace Peltu informovat o svých poznatcích, které se týkají ovlivňování soutěží rozhodčími. V ruce má přitom černou tašku, která dá aféře jméno. Křetínský tak rozdmýchal debatu o podpoře Viktorie Plzeň ze strany rozhodčích. Otevřeně se v této věci spekuluje o podílu Romana Berbra a jeho manželky Dagmar Damkové, tehdy předsedkyně Komise rozhodčích.

Listkiewiczův příchod a Peltův pád

Sezony 2016–2018. Do čela Komise rozhodčích prosadí předseda Pelta na dvě sezony polského experta Michaela Listkiewicze. Sám Pelta je ale v roce 2017 obviněn v aféře manipulování dotací, v čele asociace končí, reálnou absolutní moc získává místopředseda Berbr.

Loutka jménem Chovanec

Sezony 2018–2020. V čele Komise rozhodčích se ocitá bývalý reprezentant Jozef Chovanec. Jak se ukáže, plní do puntíku všechny Berbrovy a Rogozovy pokyny. Začátkem zimy 2019 se šíří zákulisím zpráva, že Berbr nově podporuje Slavii. Po utkání Slavia–Teplice se debatuje o penaltě nařízené pro domáci a média ji spekulativně spojí s Rogozovým vlivem. Tvrdík reaguje slovy, že jde o vrchol absurdity. Krátce nato přijde v utkání Bohemians–Slavia bizarní moment, kdy sudí s pomocí VAR ruší gól „klokanů“ a vracejí hru na druhou stranu hřiště, kde je naopak nařízen pokutový kop pro Slavii.

Kvůli sporným situacím ze zápasů s Teplicemi či Bohemians (viz infobox) se na Slavii upíná mediální pozornost a objevují se stále častěji i spekulace o spojenectví s Rogozem a Berbrem.

To vše se odráží i v rozhovorech, které tehdy spolu vedou Rogoz s Nezmarem. Slávistický ředitel si stěžuje, že (novinář) Mádl do nich tluče a šéf (Tvrdík) je z toho špatnej. „Holt to musíte vydržet. Anebo budete prohrávat,“ nabízí mu Rogoz alternativu „Radši to první,“ vybere si Nezmar.

Jindy si stěžuje na slovní útoky plzeňského ředitele Adolfa Šádka. „A co pořád Áda chce. Jste před ním v žebříčku,“ říká Rogoz. I tuto poznámku lze interpretovat tak, že zákulisní strahovská mafie dávala v danou chvíli Slavii přednost před Plzní.

A také před Spartou. Dne 11. února 2019 píše Nezmar Rogozovi, že její šéf Daniel Křetínský svolává ofenzivu, obvolává majitele a představitele ligových klubů a domlouvá si s nimi schůzky. Jeho cílem je prý změna vedení fotbalu a zejména Komise rozhodčích, protože ji podle něj ovládá Slavia Praha.

Nakonec Slavia v této sezoně získává titul, ale vztahy mezi Tvrdíkem a Nezmarem se začnou zhoršovat. Nejspíš i proto, že se Tvrdíkovi nechce proplatit peníze, které Berbr u Nezmara neustále urguje.

Na úspěších Slavie se Jan Nezmar podílel jako erudovaný sportovní odborník. Poznatky ze spisu naznačují, že paralelně zároveň fungoval jako spojka směrem k lidem, kteří výsledky zápasů zařizují jinak než na hřišti.

O Nezmarově odchodu z klubu se hlasitě spekuluje už v prosinci 2019. A baví se o něm s Rogozem i Nezmarův budoucí nástupce v klubu.

„Máš pravdu, bez něj by to byl konec SKS (Slavie),“ glosoval Jiří Bílek, tehdy šéf slávistického B-týmu. A Rogoz k varianě Slavie bez Nezmara prohodil: „Neměli by tátu (Berbra) ani ostatní.“

Nezmar ve Slavii skončil 31. srpna 2020. O pár týdnů později, 16. října 2020, byli Roman Berbr a Roman Rogoz zatčeni.

Reklama

Doporučované