Hlavní obsah

Vyšehrad jde k soudu. Komplikuje tak plán, aby jeho místo zabral tým z Ukrajiny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek zachytil příznivce Vyšehradu v roce 2019 na utkání s Duklou Praha.

Reklama

Za korupci spojenou s činností Romana Rogoze byl klub Slavoj Vyšehrad potrestán fotbalovými orgány okamžitým vyřazením ze třetí ligy a pádem o dvě patra soutěží níž. Klub se obrátil na soud, žádá, aby ho hned vrátil do 3. ligy.

Článek

Jarní část třetí nejvyšší soutěže v Čechách, tzv. ČFL, už byla dvěma koly rozehrána. Ve skupině A po vyloučení Slavoje Vyšehrad s lichým počtem účastníků.

Objevily se návrhy, že by tým, na nějž teď o víkendu nevychází soupeř, mohl vždy nastupovat v přátelském duelu proti ukrajinskému druholigovému týmu Polissja Žytomyr, který se vyskytuje na českém území a na cestu domů se kvůli válce, již rozpoutal ruský agresor, zatím nechystá.

Existuje ovšem také varianta, že se Slavoj Vyšehrad za týden do soutěže vrátí. Klub totiž oslovil soud s žádostí, aby vydal předběžné rozhodnutí, kterým by Fotbalové asociaci ČR nařídil vrátit Vyšehrad do ČFL.

„Rozhodnutí orgánů FAČR napadl Slavoj Vyšehrad žalobou, kterou doplnil i touto žádostí o vydání předběžného opatření,“ řekl Jan Rösler, právní zástupce klubu.

Vyšehrad byl potrestán za celkem 8 utkání, která byla podle policie „cinklá“, tedy korupčně zmanipulovaná. Úplatkářství se měl v letech 2018–2020 dopouštět Roman Rogoz, tehdy sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad.

Ten je v trestněprávní rovině obviněn z trestných činů souvisejících s korupcí, stíhán je i Slavoj Vyšehrad jako právnická osoba. Policejní vyšetřování aféry, jejíž hlavní figurou je Roman Berbr, někdejší místopředseda FAČR, stále ještě neskončilo, proto ještě nebyla sepsána ani obžaloba.

Fotbalové orgány v tomto ohledu policii a soudy předběhly. A v rámci disciplinárního řízení nejprve Etická komise Fotbalové asociace ČR a následně pak Odvolací komise FAČR seznaly klub Slavoj Vyšehrad vinným z úplatkářství a narušení regulérnosti soutěží.

Obě fotbalové komise se shodly i na trestu pro Slavoj – vyloučení z jarní části třetí ligy, tzv. ČFL. A od léta přeřazení do pražského přeboru, tedy o dvě patra níže v pyramidě fotbalových soutěží.

Vraťte nás zpátky, požaduje Vyšehrad

„Klub s tresty, které mu FAČR udělila, nesouhlasí. Proto jsme se obrátili na soud,“ říká Jaroslav Klíma, majitel klubu a na podzim i trenér A-týmu. Pokud zůstanou tresty FAČR v platnosti, pak má vyšehradské áčko na jaře volno, nesmí se účastnit žádných soutěží, velká část hráčů už také odešla.

Přesto se klub domáhá toho, aby soud vydal předběžné opatření a vrátil Slavoj Vyšehrad do jarních bojů v ČFL. Po podzimu si Vyšehrad držel v tabulce umístění, které by mu umožňovalo útočit na jaře na návrat do druhé ligy. Samozřejmě, pokud by do hry nevstoupily sankce plynoucí z disciplinárního řízení FAČR.

„Pokud bychom od soudu dostali nějaké vyrozumění, že se ve věci Slavoje Vyšehrad něco mění, samozřejmě bychom na to nějak reagovali. Ale v tuto chvíli nic takového v ruce nemáme,“ říká David Anděl, sekretář Řídící komise Čechy, úseku FAČR, který řídí právě ČFL a české divize.

Žalobu a žádost o vydání předběžného opatření podal právní zástupce Vyšehradu k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 v pátek 18. března. K žádosti o vydání tzv. „předběžka“ by se měl soud vyjádřit do 7 pracovních dnů.

Situaci komplikuje fakt, že Odvolací komise FAČR, která ve věci rozhodla v půlce února, zatím nedodala potrestanému klubu písemné odůvodnění svého rozhodnutí. Kvůli čekání na něj Slavoj své podání k soudu odkládal. Nyní se tedy na soud obrátil, ačkoli odůvodnění svého trestu stále v ruce nemá.

Dvě české varianty pro borce ze Žytomyru

Berbrovská korupční aféra nachází v České fotbalové lize (ČFL) nečekaný průsečík s důsledky válečného konfliktu, který na Ukrajině rozpoutala ruská armáda.

Účastník ukrajinské druholigové soutěže Polissja Žytomyr se totiž době, kdy válka začala, nacházel ve Španělsku na soustředění. Fotbalisté se rozhodli, že se zatím domů nevrátí, fotbalové soutěže jsou v jejich zemi stejně přerušeny či zrušeny.

Žytomyrští nyní pobývají na Královehradecku. A řeší se, co s nimi. Dnes měli na programu přátelské utkání s Náchodem, na zápas se ohlásil mimo jiné hejtman hradeckého kraje Martin Červíček. Pro Ukrajince se ale hledá fotbalové uplatnění i pro další jarní týdny.

„Jsou v zásadě dvě možnosti. Buď zůstanou pohromadě jako tým. A mohou nastupovat například proti týmům z ČFL, které po vyloučení Vyšehradu nemají na víkend soupeře,“ říká Jiří Šidliák, místopředseda FAČR. „Anebo se tým Žytomyru rozpustí a jeho jednotlivé hráče si pro jarní část soutěží rozeberou zdejší kluby, přestupní řád to ještě umožňuje.“

V souladu s nařízením FIFA ale žádný klub nesmí angažovat více než 2 hráče, které by nyní získal z ruských či ukrajinských soutěží.

Reklama

Doporučované