Hlavní obsah

Jmenuje se Livakovič. „Neznámý“ brankář, který vymazal Brazílii

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Dominik Livakovič, chorvatský génius mezi tyčemi.

Reklama

S nadsázkou můžeme říct, že kdyby Chorvatsko nemělo v brance Dominika Livakoviče, tak by nepostoupilo do semifinále MS v Kataru. Jenže ho má. Brankář Dinama Záhřeb předvádí jeden fantastický zákrok za druhým, hlavně při penaltách.

Článek

Před Katarem byste si na něj těžko vsadili.

Před šampionátem málo známý brankář Chorvatska Livakovič ale oslnil už v osmifinále proti Japoncům. V pátek, ve čtvrtfinále proti silné Brazílii, pak předvedl hned několik skvělých zákroků. V 90. minutě vykryl Neymara, poté Paquetu. V prodloužení Freda.

V penaltovém rozstřelu zastavil i pokus Rodryga, čímž vlastně poslal největší favority MS domů.

Jak významnou roli sehrál, ukazuje i to, že je prvním brankářem, který na MS 2022 předvedl v jediném zápase 10 zákroků. Jenže má to svou logiku. Chorvat má dobrou školu a dobré vzory. Jeho tým je dnes největším specialistou na výhry na MS po pokutových kopech.

Livakovič ovšem nepatřil před šampionátem k elitním světovým brankářům. Trochu nenápadný a nevýrazný Chorvat až dosud nijak výjimečně nevyčníval. Má i úplně normální běžnou brankářskou výšku – 187 cm. Nic proti Dinamu Záhřeb, ale nemůžete srovnávat chorvatskou ligu s Anglií, se Španělskem, Německem nebo Itálií.

Narozen v Zadaru, hráč Záhřebu

Ačkoli se narodil v Zadaru, nikdy jako profík nechytal jinde než v Záhřebu. V sezoně 2012-13 začínal jako dvojka v tehdy prvoligovém NK Záhřeb. Debut si odbyl ještě ten první rok, kdy odehrál celý zápas s HNK Cibalia. Pustil jeden gól, a jeho mužstvo tak prohrálo 0:1. Livakovič se brzy stal klubovou jedničkou a během čtyř sezon odehrál celkem 104 ligových utkání.

Na začátku sezony 2016-17 už přešel do prémiového choravatského klubu Dinamo Záhřeb. Hned na podzim se pak objevil v Lize mistrů UEFA při porážce 1:0 doma se Sevillou. Tehdy v reprezentaci při utkání s Chile poprvé a na dlouho naposledy při penaltách pohořel.

Velmi brzy se ale na něj začalo pohlížet jako na penaltového specialistu. Pokutový kop Livakovič chytil v kvalifikaci Ligy mistrů 2020 proti CFR Cluj. V následujícím penaltovém rozstřelu pak zlikvidoval další pokutový kop a Dinamo díky tomu postoupilo do třetího kvalifikačního kola.

Chválen byl i za výkony ve skupinové fázi Evropské ligy 2020–21, kdy v pěti zápasech inkasoval pouze jediný gól a dovedl Dinamo na první místo ve skupině.

Penaltový šéf

Ty penalty se mu asi zamlouvaly víc a víc. Pozoruhodně totiž zachránil i pokutový kop Stevena Berghuise při remíze Dinama 0:0 s Feyenoordem na podzim 2020. V březnu 2021 pak v osmifinále Evropské ligy proti Tottenhamu Hotspur Livaković vykryl střelu Harryho Kanea. Zachránil tím skóre 3:0 pro Dinamo, což dovedlo klub k celkovému vítězství 3:2 a prvnímu čtvrtfinále Evropské ligy v jeho historii.

Na mezinárodní úrovni se poprvé jeho jméno začalo skloňovat, když byl v květnu 2018 jmenován do předběžného chorvatského 32členného týmu pro mistrovství světa v Rusku. Nakonec byl i součástí týmu, který skončil na druhém místě poté, co prohrál finále proti Francii. Ale jen součástí.

Tam ještě nenastal jeho čas. Ten přišel až po neuspokojivých výkonech dosavadní chorvatské jedničky Lovre Kaliniće. Livakovič ho zastoupil pro kvalifikační kampaň UEFA Euro 2020.

Z toho všeho vidíte, že Livakovič nebyl špatný, ale mezi opravdovou elitu poskočil až na šampionátu v Kataru. Ne nadarmo se říká, že někteří lidé rostou s úkoly.

Začalo to v osmifinále proti Japonsku. Zachránil tři penalty v rozstřelu, pomohl svému týmu postoupit do čtvrtfinále a byl za to jmenován hráčem zápasu. Po Ricardovi v roce 2006 a krajanovi Danijelovi Subašićovi v roce 2018 se stal třetím brankářem, který dokázal třikrát zasáhnout v rozstřelu MS.

Trochu prominentní chlapec nikdy neměl nouzi. Jeho otec Zdravko byl státním tajemníkem na chorvatském ministerstvu moře, dopravy a infrastruktury. Jeho matka Manuela je pak příbuznou známého jugoslávského fotbalisty Josipa Skoblara, jednoho z nejlepších útočníků té doby.

Mimochodem vzory má Dominik příkladné – krajana Danijela Subašiće, gólmana AC Monaco, který vychytal Chorvatsku stříbro na MS 2018, skvělého Davida de Geu z Manchesteru United a konečně Ikera Casillase, španělského mistra světa z roku 2010.

Možná i jeho teď bude po penaltových kouzlech na MS čekat významný skok v kariéře.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované