Hlavní obsah

Nejlepší zelenáč v Kataru? Skoro neznámý nizozemský brankář

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Andries Noppert, nejneočekávanější hvězda šampionátu v Kataru.

Reklama

Některého sportovce neustálá smůla a zranění zdeptají. Jiného nakopnou. Andries Noppert patří k těm druhým. Do zahájení MS v Kataru jste to jméno nejspíš neslyšeli. V dospělém fotbale měl odchytáno jen asi 50 zápasů.

Článek

Je mu 28 let, s 203 cm je nejvyšším hráčem šampionátu a po třech utkáních už patří mezi hvězdy. Rychlost, s jakou se mu změnil život, zvládne málokdo. Před měsícem neměl jisté, že v národním dresu vůbec začne. Před dvěma měsíci neměl jistotu, že bude v národním kádru. Před dvěma lety neměl zaručenou fotbalovou kariéru.

Brankář prvoligového Heerenveenu teď výrazně napomohl Nizozemsku postoupit do vyřazovacích bojů šampionátu.

Fanoušci Oranjes před prvním utkáním v Kataru se Senegalem očekávali, že uvidí v bráně zkušené borce - Remka Pasveera z Ajaxu nebo Justina Bijlowa z Feyenoordu. Nestalo se, nizozemský trenér Louis van Gaal se rozhodl pro nejméně pravděpodobného kandidáta z trojice, kterou měl k dispozici. Byla v tom odvaha, aby si vybral muže, který toho během své desetileté profesionální kariéry odehrál tak málo.

Byl ve formě. Byli jsme ohromeni tím, jak hrál v týdnech před mistrovstvím světa.
Louis van Gaal

„Byl ve formě,“ řekl van Gaal o Noppertovi. „Byli jsme ohromeni tím, jak hrál v týdnech před mistrovstvím světa.“

Noppert se mu při svém debutu v národním dresu odvděčil. Vychytal proti Senegalu čisté konto a Nizozemce neskutečně podržel. Pak už nastupoval jako jednička a v dalších dvou utkáních s Ekvádorem a Katarem inkasoval jen jednou.

Vypadá to fantasticky, ale kdo zná jeho celý příběh, těžko mu může závidět. Málokdo se k takovým výšinám propracovával tak dlouho a tak neuvěřitelně klopotně. Skoro ze samého dna.

Nezaměstnaný podprůměrný brankář

Před dvěma roky byl totiž Noppert nezaměstnaným druholigovým brankářem. Navíc kariéru málem skončil kvůli složitému zranění vazů v koleni. Jeho rodiče a manželka mu jednou při společném obědě dokonce jemně navrhli, aby se přihlásil o místo důstojníka místní policie v Heerenveenu. Asi to nebyl špatný nápad, se svojí výškou by odstrašil kdejakého narušitele pořádku. A mladá rodina by měla jistý příjem.

V Noppertovi se ten den něco obrátilo. Nechtěl se vzdát fotbalu za žádnou cenu. Řekl si, že to ještě jednou zkusí. Po roce bez týmu a bez chytání (kvůli vážnosti zranění měl pauzu od června 2020 do července 2021) nakonec nastoupil do řad Go Ahead Eagles, týmu z Deventeru, který se právě vrátil do první nizozemské ligy – Eredivisie. Měl trochu štěstí, pomohl mu jeho přítel Harmen Kuperus, který tam působil jako trenér brankářů.

V novém klubu zaujal trenéra Keese van Wonderena, který si ho brzy vzal s sebou do prestižnějšího Heerenveenu. A tam si jej hned všiml národní trenér Louis van Gaal. Zbytek už znáte.

Kopec smůly

Jenže za pozornost stojí i to předchozí období. Je spíš neuvěřitelné. Ve zmíněném Heerenveenu shodou okolností Noppert v roce 2014, když mu bylo 20 let, začal profesionální kariéru. Jenže moc šancí mu nedávali – odehrál tam nula zápasů. A tak si hledal práci jinde. Od roku 2014 do roku 2018 působil v týmu NAC Breda. Ani tam mu osud nepřál. Za celou tu dobu odehrál pouze šest utkání. A tak odešel z Nizozemska úplně pryč, do italské Foggie, která hrála druhou ligu.

Jenže smůla pokračovala. Foggie se vůbec nedařilo, až úplně vypadla z profesionálního italského fotbalu. A Noppertova hráčská bilance? Za celou tu dobu jen osm utkání. Tak se vrátil domů do Nizozemska a podepsal s druholigovým FC Dordrecht. Řeknete si, že už je to jak z nějakého špatného filmu o největším fotbalovém loserovi. Ale v Dodrechtu si zahrál jen dva zápasy, protože si hned poranil to koleno. Dostal se úplně na dno.

Za tři roky v Go Ahead Eagles a v Heerenveenu pak odehrál Noppert stejně zápasů jako za celých předchozích sedm let.

Možná za ten zlom může i jeho původ. Říct mu Holanďan, tak se asi trochu urazí. Je totiž Frís, ze severní části Nizozemska. A Frísové, tenhle starý národ, který mluví jazykem hodně podobným staré angličtině, jsou jiní. Jsou přímí, zvyklí otevřeně říkat, co si myslí.

„Kvůli tomu, co se stalo, je tak uvolněný,“ řekl Skysports jeho kamarád Harmen Kuperus. „Protože v jednu chvíli neměl ani tým, uvědomil si, že si musí užít každou dobrou chvilku. Samozřejmě je nervózní. Ale také si to užívá. To je dobrá věc,“ dodal.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované