Hlavní obsah

V Kataru korzují placení falešní fanoušci

Angličtí příznivci v ulicích Dauhá.Video: tiktok/qatarliving

 

Reklama

Pořadatelská země letošního fotbalového šampionátu čelí četné kritice. Teď jsou navíc katarské úřady podezřelé z toho, že si platí falešné fanoušky, aby vytvářeli atmosféru.

Článek

Blížící se fotbalový šampionát v Kataru čelí další kontroverzi. Necelý týden před začátkem nejprestižnějšího fotbalového turnaje se na sociálních sítích objevila četná videa fanoušků defilujících v ulicích hlavního města Dauhá.

Na videích jsou zachyceni fanoušci Francie, Brazílie, Argentiny či Anglie. Natáčeli je za pochodu v dresech a s transparenty. Podle francouzského nedělníku Journal du Dimanche jsou však tito lidé podezřelí, že se stali falešnými fanoušky, které zaplatily katarské úřady.

V záběrech na příznivce Francie totiž žádný z nich nemluví francouzsky. To samé platí například i pro Brazilce. Podle webu RMC sport jsou všichni takzvaní fanoušci povětšinou Indové. Někteří uživatelé na sociálních sítích si rovněž všimli drobných nesrovnalostí, když se na videích vyskytovali stejní lidé v různých dresech nebo že mezi fanoušky nebyly žádné ženy.

Videa se objevila převážně na katarských účtech na různých sociálních sítích. Podle některých médií je pravděpodobné, že tito lidé byli zaplaceni za „vytváření“ či propagaci atmosféry v Kataru a zviditelnění akce, tuto informaci je však stále obtížné potvrdit.

Šampionát se prozatím setkal s celkem vlažnou zahraniční podporou a podle webu RMC sport je jisté, že necelý týden před začátkem soutěže dorazilo do Kataru ze zahraničí jen velmi málo skutečných příznivců.

Fotbalový šampionát v Kataru provázejí kontroverze

Kvůli klimatickým podmínkám v dějišti se letos mistrovství světa ve fotbale koná v netradičním termínu. Pořadatelství Kataru je ale zpochybňované i kvůli četným úmrtím dělníků nebo příchuti korupce.

Bude to však první šampionát, který se odehraje v některé z arabských zemích, a zároveň proběhne kvůli podnebí v jiném termínu. Katar ale čelí palbě kritiky třeba za to, že přidělení pořadatelství podle řady indicií získal díky korupci.

Západ, zastoupený třeba neziskovou organizací Transparency International, nicméně také Kataru vyčítal zacházení se zahraničními dělníky, bez kterých by stavba okázalých stadionů a dalšího zázemí nebyla možná. Podle médií jako Deutsche Welle nebo The Guardian tito lidé žili v nedůstojných podmínkách, měsíce nedostávali zaplaceno, a někteří dokonce na stavbách umírali.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované