Hlavní obsah

Odveta pod dohledem policie. Pobodaný fanoušek popisuje, co se stalo v Římě

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

V Edenu hraje AS Řím. Na Staroměstském náměstí se sešly desítky italských fotbalových fanoušků, hlásí reportér Seznam Zpráv. Policie je u toho.

Reklama

aktualizováno •

Do Prahy míří stovky italských fanoušků na fotbalový zápas Evropské ligy mezi Slavií a AS Řím. V ulicích Prahy a hlavně v okolí Edenu budou stovky policistů.

Článek

Je to odveta se vším všudy. Na Slavii přijíždí slavný AS Řím a v hledišti stadionu určitě budou stovky, možná tisíce fanoušků, kteří zažili první zápas obou týmů před dvěma týdny v italské metropoli.

Fanoušci Říma se už odpoledne scházeli na Staroměstském náměstí, kde jsou na každém rohu policejní auta. Reportér Seznam Zpráv jich jen na náměstí napočítal 17. Policisté budou italské fanoušky doprovázet až k Edenu.

Slovo odveta je tu třeba brát doslovně, a také proto policie připravila početnější nasazení než obvykle.

Před dvěma týdny byl totiž pobodán v Římě slávistický příznivec. Redakce Seznam Zpráv získala jeho výpověď, co se tehdy v Itálii, kde Slavia prohrála 2:0, vlastně stalo. Mladý muž si přál zůstat v anonymitě.

„S přáteli jsme vystoupili na konečné stanici tramvaje a šli směrem ke stadionu. Tam jsme zahlédli skupinku 15, možná 20 Čechů, kterou už doprovázela italská policie,“ líčí jeho dosud nejméně příjemný zážitek spojený s fotbalem. „Řekli jsme si, že bude dobrý nápad se k nim přidat, díky větší bezpečnosti. A vlastně to naopak byla chyba. S tou skupinou jsme ušli sto metrů a pak zničehonic za námi vznikl povyk. Pak mne něco štíplo do zadku,“ popisuje napadení nožem.

Pobodaný fanoušek

Nejdříve si myslel, že to je taser, elektrický paralyzér. Že prostě dostal ránu proudem.

Všechno se odehrálo bleskově. Pár vteřin, nic víc. Všiml si, že útočila skupina asi pěti Italů.

„Během deseti vteřin bylo po všem. Když jsem se na světle podíval na ruku, měl jsem ji od krve. Začali jsme urgovat policii, aby zavolala sanitku a chránila nás. To se zpočátku stalo, přišlo pět těžkooděnců, ti během dvou minut ale odešli zpět a zůstali s námi pouze dva civilisté,“ kritizuje postup italské policie.

Na něj si později oficiálně stěžovala i Slavia.

Fanoušek Slavie popsal, že na sobě neměl ani žádné oblečení svého fotbalového klubu. Na zápas si oblékl džíny a bundu. Až po několikáté urgenci policisté zavolali sanitku, která přijela po 40 minutách.

„Po příjezdu sanitky zjistili, že to byly dvě bodné rány. Tu jednu jsem cítil a byla hlubší, spravilo to šest stehů. Přijeli jsme do nemocnice, nikdo z nich prakticky neuměl anglicky. S překladem mi pomáhala jedna pacientka. Nechápu, jak toto mohli dopustit, když viděli, že nějaká banda chuligánů nabíhá, a nezajímalo je, co se tam děje, a nechtěli pomoct,“ uzavírá fanoušek zkušenost z Itálie.

Opatření hodnotíme jako rizikové a pražská policie připravila adekvátní bezpečnostní opatření, na kterém se budou podílet stovky policistů a kolegové z antikonfliktního týmu.
Jan Daněk, mluvčí pražské policie

Napadení fanouška bylo nejviditelnějším problémem prvního zápasu mezi Římem a Slavií. Pražané také kritizovali zacházení s jejich příznivci v hledišti a po zápase.

I proto je před čtvrtečním podvečerem nervozita patrnější než jindy. Ani česká policie nebere utkání na lehkou váhu. O napadení fanouška v Itálii samozřejmě ví.

„Utkání jsme vyhodnotili jako rizikové a pražská policie připravila adekvátní bezpečnostní opatření, na kterém se budou podílet stovky policistů a kolegové z antikonfliktního týmu, jejichž úkolem bude předcházet případným konfliktům,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Stovky policistů v ulicích

Dodal také, že policie bude dohlížet na pořádek v pražských ulicích už před zápasem.

„Policisté budou dohlížet na veřejný pořádek v ulicích metropole již v průběhu dne a monitorovat pohyb fotbalových příznivců v ulicích a na náměstích.“

Čtvrteční zápas začne v Edenu v 18:45 a je vyprodaný.

Slavia doporučuje na svých webových stránkách, aby fanoušci využili k cestě MHD. Buď metrem s výstupem ve stanici Želivského či Strašnická, nebo vlakem.

Po skočení zápasu zhruba od 21 hodin bude posílena hromadná doprava.

Reklama

Doporučované