Hlavní obsah

Plzeň vyzve tým, který se ničeho nebojí. Remíza přinese zlom pro český fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Viktorie Plzeň se radují poté, co v penaltovém rozstřelu vyřadili Servette.

Reklama

aktualizováno •

Poprvé v historii se Viktoria Plzeň probojovala do čtvrtfinále evropské soutěže. Navíc má odpovědnost i za celý český fotbal, jediný získaný bod stačí, aby v ročníku 2025/2026 měl přímého účastníka Ligy mistrů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V západočeské metropoli se chystá velká fotbalová sláva. Místní Viktoria Plzeň se poprvé v historii probojovala do čtvrtfinále evropské soutěže, v němž v Konferenční lize ve čtvrtek přivítá slavný a úspěšný italský klub AFC Fiorentina.

Natěšení je veliké. „Itálie, za mě krásné,“ pochvaluje si los střelec plzeňského týmu Tomáš Chorý. „Můžeme se na to těšit celá kabina, celé město. Takže super,“ netají radost.

Duely s italskou chloubou mají navíc velkou přidanou hodnotu: Pokud český zástupce z nich získá jediný bod, poskočí český klubový fotbal v koeficientu úspěšnosti do elitní desítky, což přináší přímého účastníka Ligy mistrů pro ročník 2025/2026.

Před Viktorií Plzeň stojí velká výzva.

Plzeňští si věří

Postup do semifinále, mezi čtyři nejlepší týmy Evropy ve třetí nejhodnotnější kontinentální soutěži Konferenční lize. Kdo by po takovém úspěchu netoužil? A je jedno, kdo proti mužstvu stojí, jakou má sílu, historii. Je třeba se o to porvat.

A plzeňští fotbalisté si věří. „Co se týče šancí, určitě máme o co bojovat,“ prohlašuje směle pro klubovou televizi asistent trenéra Marek Bakoš. „Bude to velmi těžký dvojzápas, ale věřím, že to může dopadnout dobře pro nás,“ připojuje se čiperný záložník a střelec Pavel Šulc.

Optimismus a odhodlání jim nesebral ani sled zápasů, pro mnohé spíš nevýhodný, kdy Viktoria začíná doma. „Pro mě je asi lepší začínat venku a pak to na domácím stadionu dotáhnout do vítězného konce,“ přemítá Chorý. „Teď to bude naopak,“ přijímá osud. „Tak si naženeme náskok doma a venku to potvrdíme,“ burcuje ostatní.

Průchozí střed obrany

Neztratit odvahu a víru ve vlastní schopnosti je důležité, ale proti Plzni stojí hodně silný soupeř. „Čeká nás zkušený tým, který se pravidelně pohybuje na evropském fóru,“ rozebírá Bakoš. „Fiorentina každý rok atakuje pohárové příčky v italské Serii A, která patří mezi top pět lig v Evropě. My víme, kdo je momentálně favorit a kdo v této pozici do dvojzápasu vstoupí,“ uvědomuje si dobře.

Je proto třeba odkrýt slabiny italského týmu a využít je. „Bude to však těžké,“ zdůrazňuje český internacionál Tomáš Ujfaluši, který v období 2004-2008 fialový dres Fiorentiny oblékal. „Vysněné angažmá,“ vzpomíná na něj až láskyplně.

AFC Fiorentina

Založena: 29. srpen 1926

Klubové barvy: fialová

Přezdívky: I Viola (fialky), I Gigliati (zlatí)

Stadion: Stadio Artemio Franchi (43 147 míst)

Úspěchy: vítěz Poháru vítězů pohárů 1960/1961, finalista Poháru mistrů 1956/1957, vítěz Středoevropského poháru 1966, dvojnásobný italský mistr 1955/1956 a 1968/1969, šestinásobný vítěz italského poháru 1939/1940, 1960/1961, 1965/1966, 1974/1975, 1995/1996 a 2000/2001

Co může krajanům doporučit? „Slabší místo má v obraně, především v jejím středu,“ odhaluje zkušený český zadák, jenž kromě italské ligy prošel i německou (Hamburger SV), španělskou (Atlético Madrid) či tureckou (Galatasaray Istanbul). Má tedy na toto téma co říci.

Dvojici stoperů většinou ve složení Nikola Malenković, srbský rodák, a klubový odchovanec Luca Ranieri, v případě nutnosti nejvíce zaskakuje argentinský legionář Lucas Martínez, nepovažuje za neprůchozí.

Naopak varuje před velkou technickou vyspělostí členů florentského kádru. „V držení míče patří v Serii A mezi nejlepší, vlastně jsou nejlepší,“ podotýká Ujfaluši.

Záhy však odkrývá další slabinu. „Mužstvo nemá klasického střelce, na kterého se může spolehnout,“ rozkrývá držitel bronzové medaile z mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku. A opírá se o statistiky. Po 31 kolech italské nejvyšší soutěže nejvíce gólů za Fiorentinu vstřelil argentinský útočník Nicolás Gonzáles - sedm, což jej řadí na 23. místo v tabulce střelců. Stejný počet má pak i záložník Giacomo Bonaventura.

Tedy žádná kanonáda. „Ale bude to těžké, Fiorentina je dobrý tým,“ končí vzkazem k respektu Ujfaluši.

Favorit zaváhat nechce

Italský tým je ve dvojutkání jasným favoritem, o tom svědčí i postavení na žebříčku klubové úspěšnosti UEFA: Fiorentina na 55. pozici, Viktoria na 66. místě. Navíc jsou „fialoví“ loňským finalistou Konferenční ligy, kdy v Praze v Edenu podlehli londýnskému West Ham United. „A budou ji chtít letos vyhrát,“ upozorňuje Ujfaluši. „Zvláště když přes domácí soutěž cesta do Evropy moc nevede,“ poukazuje na ne moc lichotivé desáté místo v tabulce.

Cíl tu je, kvalita rovněž, mohlo by to vést k podcenění soupeře. „Může se to stát,“ připouští Ujfaluši. „Ale moc bych na to nespoléhal,“ nabádá k soustředěnosti.

Po losu odezva z italské strany byla hodně chladná, vypadalo to, že nějaká Viktoria Plzeň ani místní dony nezajímá. „Na Plzeň vůbec nemyslíme, čeká nás doma AC Milan, pak semifinále poháru s Atalantou, kde chceme postoupit do finále, neboť to je cesta do Evropy, následuje Juventus Turín. Domácí soutěže mají přednost,“ sdělil na dotaz ohledně českého soupeře v Konferenční lize tiskový mluvčí Luca di Francisco.

V Serii A s místními giganty zaznamenala Fiorentina dvě porážky: AC Milan 1:2 a s Juventusem Turín 0:1, naopak první semifinálový zápas v poháru s Atalantou Bergamo mužstvo zvládlo výhru 1:0.

Teď je na řadě Plzeň. „Předně jsme rádi, že jsme nedostali anglickou Aston Villa,“ blahořečí tiskový mluvčí losu. Trenér Vicenzo Italiano nyní mužstvo pečlivě připravuje. „Víme toho o Plzni dost, máme v Česku svoje zdroje. Dobrý gólman, nebezpečný Chorý, jsou tam i další zdatní chlapíci,“ rozebírá Luca di Francisco.

Taktika je podle jeho vyjádření jasná – útočit, střílet, skórovat. „Nikoho se nebojíme a do Plzně si jedeme pro body,“ posílá depeši do Česka. „Chceme v Konferenční lize zase do finále,“ potvrzuje.

Navíc reprezentační pauza pomohla některým hráčům uzdravit neduhy, k týmu se po operaci menisku připojil dánský brankář Oliver Christensen, po tříměsíční pauze se vrací útočník Christian Kouamé z Pobřeží slonoviny. „Věříme si,“ uzavírá tiskový mluvčí Luca di Francisco.

Zápas proti italskému protivníkovi bude mít další libou příchuť z toho důvodu, že v mužstvu se prosazuje český reprezentant Antonín Barák, který se stal jeho výraznou tváří. „Moc se na souboje s ním těším,“ prohlašuje Chorý.

Čeští hráči ve Fiorentině

Luboš Kubík (20. 1. 1964, záložník)

1989-1991: Serie A 50 zápasů/8 gólů

Tomáš Řepka (2. 1. 1974, obránce)

1998-2001: Serie A 89 zápasů/0 gólů

Tomáš Ujfaluši (24. 3. 1978, obránce)

2004-2008: Serie A 123 zápasů/2 góly

Ondřej Mazuch (15. 3. 1989, obránce)

2007-2009: Serie A 2 zápasy/0 gólů

Jan Hable (4.1. 1989, záložník)

2007-2009: Serie A 0 zápasů

Martin Graiciar (11.43. 1999, útočník)

2017-2022: Serie A 0 zápasů

Antonín Barák (3. 12. 1994, záložník)

2022-2024: Serie A 44 zápasů/3 góly

Reklama

Doporučované