Hlavní obsah

Pražský rodák Filip Nguyen vyhrál vietnamskou ligu

Foto: Klub Cong An Ha Noi

Brankář z Prahy Filip Nguyen (vpravo na snímku, na kterém je ještě další posila hanojského klubu, útočník Quang Hai).

Reklama

aktualizováno •

Vietnamská fotbalová liga se vzmáhá, touží se stát jednou z nejlepších v Asii. K navýšení kvality vábí i hráče, kteří mají vietnamské kořeny. Jedním z nich je i pražský rodák, brankář Filip Nguyen, jenž prošel více českými kluby.

Článek

Aktualizovali jsme text o výsledek vietnamské nejvyšší soutěže, která skončila o víkendu.

Asijský fotbal je na nebývalém vzestupu, kluby ze Saúdské Arábie a dalších států z Arabského poloostrova vykupují drahé světové hvězdy. Přičinlivá je rovněž Indonésie, což poznali i čeští fotbalisté.

Mezi tyto dravce se chce vedrat i Vietnam. „Podmínky včetně finančních jsou tam vysoké,“ přikyvuje hráčský agent Pavel Zika, jenž nyní působí ve společnosti Global Sports.

O víkendu skončila skupina o titul, který ve Vietnamu získal hanojský klub Cong An, jehož barvy hájí pražský rodák, brankář Filip Nguyen. Stal se prvním fotbalistou s českými kořeny, kterému se to povedlo.

Filip Nguyen, Zikův "svěřenec, přestoupil na počátku léta do hanojského policejního klubu a stal se ve vlasti předků velkou celebritou. Odhalil tak nový trh, který může být pro české hráče hodně zajímavý.

Přivítání se nekonalo

Možnost, že by se brankář, jenž začínal kariéru v pražském Braníku, objevil ve vlasti svých předků, se probírala už léta. Na zkoušce byl ještě jako hráč druholigové Vlašimi, loni měl o něj zájem Binh Dinh FC, ale přestup se nakonec zadrhl na úřednických formalitách.

V lednu si ho vyhlédl Cong An, známý jako Hanoi Police, policejní klub patřící pod ministerstvo vnitra. Zájem byl veliký, ale nepodařilo se dohodu vyladit na české straně. „Předpokladem k Filipově odchodu bylo, že se vrátí ze Sparty do Slovácka odchovanec Milan Heča, aby měl moravský tým vedle Tomáše Fryštáka dva využitelné brankáře,“ prozrazuje Zika.

Jenomže Heča měl na jaře ve Spartě ještě smlouvu, přičemž její finanční stránka byla pro něj mnohem působivější, Slovácko by ji nebylo schopno dorovnat.

Nguyen se však ve Vietnamu už stal tak mediálně probíranou postavou, že bylo nachystáno aspoň představení budoucí letní posily. Měl se setkat s předsedou klubu, vysokým policejním důstojníkem v hodnosti generála, na obrazovce před soutěžním zápasem měl pozdravit fanoušky. „Měl už i letenku,“ prozrazuje Zika. Jenže odlet na druhý konec zeměkoule by narušil klubový program, nakonec se divadlo neuskutečnilo.

Vše se povedlo až v létě.

Šikovný obchodník Milan

Ani jednání s vietnamským klubem nebylo ovšem jednoduché, byť o českého brankáře od začátku usiloval. „I když Filip je tzv. půlčík, tedy má jednoho z rodičů Vietnamce a berou ho v této asijské zemi za svého, překonat oficiality nebylo snadné,“ naznačuje Zika.

Našel však při realizaci transferu významného spojence. „Hodně pomohl Filipův otec Minh, obchodník původem ze Saigonu, který žije v Česku dlouho a mluví oběma jazyky, kdežto Filip se teprve učí,“ přiznává Zika. „Osobně za přestupem šel a hodně vše urychlil,“ dodává agent, který například zastupoval brankáře Petra Čecha v jeho kariéře včetně přestupu do anglické Premier League.

Fotbalové legendy na Seznam Zprávách

Vzniklo mezi nimi dokonce přátelství. „Pro lepší komunikaci mu říkám Milan, sám mi to nabídl,“ odkrývá vztahy.

Důležité však bylo, že se všechno podařilo dotáhnout do konce.

Federální souboj mezi tyčemi

Pikantní je, že o místo jedničky mezi třemi tyčemi se měl sparťanský odchovanec utkat s Patrickem Le Giangem, slovenským brankářem, který prošel více českými kluby, nejvyšší českou soutěž poznal v Karviné a především v Bohemians Praha.

Rovněž ‚půlčík‘, otec Nam potkal slovenskou dívku Katarínu při studiích v Bratislavě. Rodák z Lučence se přes slovenské mládežnické výběry propracoval až do jedenadvacítky, při návštěvě Vietnamu dostal nabídku tuto zemi reprezentovat, ale rozhodl se pokračovat ve slovenském dresu.

Do hanojského klubu přišel v zimě jako volný hráč, kdežto jeho federální kolega v létě za odstupné ve výši 400 tisíc eur (asi 10 milionů korun), což je za jednatřicetiletého brankáře hodně vysoká suma. Jelikož v brance může stát jen jeden, došlo by k zajímavému federálnímu souboji, kdo zaujme pozici vyvoleného mezi třemi tyčemi.

Navíc by se přetlačovali o jedno místo povoleného limitu legionářů, kteří mohou být jen čtyři. „Od nové sezony může každý klub přijmout jednoho hráče z Evropy bez nutnosti vietnamského občanství. Stačí, pokud má jednoho z rodičů Vietnamce,“ upozorňuje česká posila na čerstvou výjimku s poukázáním na otce ‚Milana‘.

Druhý by ovšem byl už nad limit a obsadit luxusní post brankářem by byl pro klub dosti velký přepych. „Ty jsou určeny pro ofenzívní a tvůrčí hráče, kteří dodávají hře spád,“ zdůrazňuje Zika. V kádru jsou brazilští legionáři Gustavo Henrique a Jhon Cley, portugalský obránce Elton Monteiro a Juvhel Tsoumou z Conga.

Vše se však vyřešilo, slovenský gólman odešel na hostování do klubu Ho Chi Minh City FC.

Reprezentace na obzoru

Brankář se zkušenostmi z evropské ligy, vyzkoušel si dokonce evropské klubové soutěže. Dosti odpovídající kvalifikace, aby se o něm uvažovalo i v souvislosti s reprezentačním týmem. Ostatně k tomuto pokusu už došlo.

V červenci 2019 bylo oznámeno, že Nguyen je v procesu získání vietnamského občanství, což by mu umožnilo reprezentovat asijskou zemi v kvalifikaci na mistrovství světa 2022. V září 2020 však dostal pozvánku do českého týmu na zápas Ligy národů proti Skotsku. K jeho povolání napomohla i nucená karanténa prvního týmu, který odehrál zápas se Slovenskem.

Filip Nguyen

  • Narozen 14. 9. 1992, Praha
  • Hráčská kariéra: ABC Braník (2001-2009), Sparta Praha (2009-2011), LokoVltavín (2011-2012), Sparta Praha (2012-2014), Cidlina Nový Bydžov (2014-2016), FC Sellier & Bellot Vlašim (2016-2018), Slovan Liberec (2018-2021), 1.FC Slovácko (2021-2023), Cong An Ha Noi FC/Vietnam (2023)

V březnu 2021 byl dodatečně povolán na utkání kvalifikace na MS 2022 proti Belgii. Z důvodu zranění chyběl Ondřej Kolář a na sraz nepřicestoval ani Jiří Pavlenka, který byl v Německu v povinné čtrnáctidenní karanténě. Nguyen zůstal ovšem pouze na lavičce, utkání odchytal Tomáš Vaclík.

Dveře do vietnamské reprezentace se tak nepřibouchly. „Protože nenastoupil za český tým v oficiálním zápase ani na minutu, může reprezentovat novou vlast,“ potvrzuje pravidlo FIFA agent Zika.

Vytoužená Liga mistrů

Nguyenův klub si po zisku titulu má šanci zahrát asijskou Ligu mistrů.

„Podmínky v klubu jsou skvělé, přirovnal bych je ke střední části německé bundesligy,“ prohlašuje Zika. „Má zázemí na špičkové úrovni, včetně rehabilitace, tréninkových ploch, stravování, všechno moderní,“ přibližuje zázemí.

Foto: Klub Cong An Ha Noi

Posilovna Cong An Ha Noi.

A hráče platí dobře. Podle informací si český legionář přijde přibližně na milion korun měsíčně, k dispozici má byt a auto. „Nejde jenom o to, že klub financuje ministerstvo vnitra, ale má i dosti silné sponzory,“ odhaluje Zika.

Zkušený český brankář se zkušenostmi z evropských kontinentálních soutěží (za Slovácko chytal loni na podzim Konferenční ligu) přináší naději na rychlé úspěšné výsledky. Stal se okamžitě celebritou. „Jsem tu známější než v Česku,“ hlásí z objevené vlasti předků Nguyen.

Reklama

Doporučované