Hlavní obsah

Přehnal to, ale není rasista. Říkají o Radovi ti, co ho dobře znají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Trenér Petr Rada je známý bouřlivák.

Reklama

Trenér druholigové Dukly Petr Rada dostal za rasistické urážky zákaz činnosti na osm měsíců a pokutu osmdesát tisíc korun. Proti verdiktu disciplinární komise se odvolal, případ tak bude posouzen znovu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za urážky s rasistickým podtextem byl Petr Rada, trenér druholigové Dukly Praha, potrestán zákazem činnosti na osm měsíců a pokutou osmdesáti tisíc korun. Exemplární postih, který nemá v českém prostředí obdoby, vyvolal mnoho reakcí, většinou zamítavých. Rada není rasista, zní nejdůraznější argument.

Předně trest není pravomocný, ve dvoustupňovém disciplinárním řízení má právo se proti němu odvolat. Což také učinil. Až do konečného rozhodnutí zastavenou činnost nemá. Proto mohl vést pražský tým, který usiluje o návrat mezi elitu a po 22 kolech FORTUNA:Národní ligy má na čele dvoubodový náskok před druhým Vyškovem, do vítězného utkání s Viktorií Žižkov, překvapivé domácí prohry s Příbramí i remízy v Líšni.

Čeká, jak všechno dopadne. Kdyby zůstala navrhovaná výše trestu, v případě velké slávy návratu Dukly do nejvyšší soutěže na proslulou pražskou Julisku by u toho být nemohl.

A kdo ví, zda by se po dlouhé pauze k trenérskému řemeslu ještě občanský důchodce vrátil. V srpnu mu bude šestašedesát let. Konec kariéry v případě negativního verdiktu odvolací komise ostatně sám připustil.

Impulzivní povaha

Přísný trest vyvolal velkou odezvu, málokdo skrýval nad jeho výší údiv. „Naprosto nechápu,“ diví se bývalý internacionál Václav Němeček. „Radič je sice impulsivní, horkokrevný a při zápase nechodí pro ostřejší výraz daleko,“ rozebírá bývalého protihráče z české i československé ligy. „Ale rasista není,“ praví rozhodně.

V duelu proti Zbrojovce Brno se Rada obořil na trenérského kolegu Tomáše Polácha slovy „Zoufalče cikánskej“. „Jako rasistickou urážku to podle mého nebral ani Tomáš,“ noří se do případu bývalý ligový obránce a později trenér více klubů Pavel Hoftych, jenž, ač rodák z Ústí nad Labem, prožil skoro celou hráčskou kariéru na Moravě a našel na ní i nový domov.

Polácha zná velmi dlouho. „Vždycky se mu tak říkalo,“ vyvrací nařčení, že by se to poškozeného mohlo více dotknout. Radův čin nijak ovšem neschvaluje. „Je impulzivní, ale není v tom chuť někoho urazit, spíše v zápalu zápasu někoho rozhodit,“ objasňuje Hoftych.

Jakmile utkání skončí, Rada se podle něj uklidní. Usměje, podá soupeři ruku, kamarádi na věky. Ostatně se Poláchovi za svůj výrok omluvil.

Vízka trest uráží

Přímo pohoršený je trestem pro bývalého spoluhráče z Dukly Praha a československé reprezentace Ladislav Vízek. „Uráží mě víc než jeho,“ prohlašuje. „Petr je dráček, vznětlivá povaha, ale jinak fajn chlap, veselý kluk, co má rád legraci a lidi,“ hájí někdejšího kolegu.

A především Vízkovi vadí, za co se vynášejí drakonické tresty. „Pořád někomu něco vadí, zkoumá se, kdo koho urazil, přikazují nám, jak máme mluvit. Určitě si tihle mocipáni plní řečí o korektnosti oddechnou, až naše generace vymizí,“ nebojí se ani ostřejších slov.

Ani on se Rady nezastává do všech důsledků. „Udělal chybu, musí za ni pykat,“ vyžaduje po něm odpovědnost. „Ale osm měsíců a pokuta ve výši, kterou jsme si nevydělali za celou reprezentační kariéru?“ kroutí hlavou. „Naprosto nepřijatelné,“ zdůrazňuje Vízek.

A přihazuje Radův lidský přístup. „Omluvil se, ale s tím nikdy problém neměl,“ upozorňuje. „Chlapi si podají ruce a všechno zlé je pryč,“ uvádí olympijský vítěz 1980 z Moskvy.

Zastání u klubu

Zastání se Radovi dostalo i od klubu Dukly Praha. „Znám ho dobře jako hráče i trenéra,“ říká předseda představenstva Bohumil Paukner. „Je emotivní, vznětlivý, ale naprosto odmítám, že by byl rasista, že by trpěl nějakými předsudky,“ brání z tohoto pohledu podřízeného.

Ani on si nemyslí, že by se Rada zachoval v Brně dobře. „Měl by se ovládat, navíc je vzorem pro mládež,“ odkrývá další okolnost. Trest komentovat nechce, ani by to nebylo vhodné vzhledem k tomu, že probíhá odvolací řízení, ale má jasno o jeho působnosti. „Měl by být výchovný a hlavně přiměřený,“ uvádí.

To ostatně uvedl pražský klub ve své reakci po vyhlášení verdiktu. „FK Dukla Praha obecně odsuzuje jakékoli projevy vulgárního chování, včetně urážek, které mohou mít, nebo by jim mohl být přisuzován rasistický podtext. Trest uložený Petru Radovi však považuje klub za bezprecedentní a nepřiměřený,“ informoval na svých webových stránkách.

Chytrý verdikt

Radův přečin není násilný, nýbrž morální – urážel etnikum. Proto by nezasvěcenému připadalo prozíravější, kdyby ho projednávala Etická komise FAČR, která i svým složením, nesedí v ní pouze právníci, je na tyto společenské přešlapy lépe připravená.

To však nešlo. „Nepřísluší nám to,“ sděluje její předseda Jan Eisenreich. „Událo se to během zápasu profesionální soutěže, proto to patří disciplinární komisi ligové asociace,“ předává případ kolegům.

Urážky romského etnika nikdy jeho sbor neprojednával, ale nedávno řešil kauzu Daniela Turyny (nyní FK Čáslav), který velice hrubě napadal židovské etnikum. Komise mu namísto vysokého finančního postihu a zastavení činnosti vyměřila neobvyklý, ale ze společenského pohledu velice výchovný a účinný trest: pečovat o židovské pamětní kameny, tzv. stolpersteiny, které připomínají holokaust.

Představa, že by bývalý reprezentační trenér v rámci uložených veřejně prospěšných prací připravoval například tým Roma Děčín, je sice hodně úsměvná, ale možná by to jeho slovník umravnilo.

Recidivista

Při projednávání případu Radovi dosti uškodilo, že nejde zdaleka o jeho první přestupek, před fotbalovou stolicí stál už vícekrát. Jelikož jsou jeho prohřešky opakované, jde o přitěžující okolnost.

Naposledy na podzim dostal pokutu třicet tisíc korun a zákaz činnosti na tři utkání, protože v 11. kole při utkání s Chrudimí vyhrožoval asistentovi rozhodčího.

Podle protokolu na něj řval: „Až tě potkám, tak ti naflákám. Ty už jsi toho v lize zk…vil dost. Já si to zjistím, kde bydlíš. Ty to víš, že na tebe mám pifku.“ Nejvyšší představitel Dukly Praha se ho nezastává. „Skutečně jeho chování je někdy za hranou,“ připouští Paukner. „Ale rasista není!“ opakuje.

Disciplinární komise ho nyní projednávala podle paragrafu 67a s názvem „zákaz projevů hanobících příslušnost k rase nebo etnickému původu, barvy pleti, sexuální orientaci, národnost, náboženství či politickou příslušnost“.

Maximální sazba je pět let a pokuta sto tisíc korun. „Shodli jsme se s kolegy, že použijeme trest spíš na spodní hranici,“ vysvětloval předseda disciplinární komise Richard Baček. „Peněžitý trest jsme naopak volili na vyšší hranici, protože v profesionální soutěži symbolické tresty nejsou namístě,“ odůvodnil finanční sankci.

Obranu, že Rada rasista není, nepřijímal. „Já se pak musím ptát, proč taková slova říká?“ obhajoval svůj postoj Baček.

Může se stát a veřejnost to i očekává, že mu po procesním postupu trest bude výrazně snížen. Může být ovšem i potvrzen.

Každopádně už zůstane v českém fotbale nepříjemná pachuť, že ze správné snahy postihovat důsledně rasistické projevy zůstane jen nevydařený pokus s inkviziční přípojkou.

Komuniké Disciplinární komise LFA ze dne 21. 3. 2024

Disciplinární komise potrestala trenéra FK Dukla Praha pana Petra Radu za rasistické pokřiky směrem k lavičce hostů v utkání 17. kola F:NL proti FC Zbrojovka Brno zákazem výkonu všech funkcí na osm měsíců a peněžitou pokutou ve výši 80 tisíc korun. Komentář předsedy DK Richarda Bačka: „Disciplinární komise LFA tomuto případu věnovala značnou pozornost a snažila se zajistit veškeré potřebné důkazní materiály, aby byla schopna objektivně rozhodnout. Na základě zprávy technického delegáta LFA a také dle záznamu z kamer bylo prokázáno, že kouč Dukly Praha Petr Rada skutečně směřoval směrem k lavičce Zbrojovky Brno urážku s rasistickým podtextem, a DK LFA ho proto potrestala zákazem činnosti na osm měsíců a pokutou 80 tisíc korun. Rozhodnutí není pravomocné a pan Rada má možnost se proti němu odvolat.

Reklama

Doporučované