Hlavní obsah

Vinícius v zemi rasistů. Španělskem otřásá případ hvězdy, která řekla dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vinícius Júnior reaguje na rasistické urážky, které na jeho adresu křičeli fanoušci Valencie.

Reklama

Rasismus je ve fotbale stále přítomný. To platí hlavně o španělské LaLize, kde se terčem rasových urážek v neděli opět stal Vinícius Júnior, hráč Realu Madrid. Incident vyvolal reakce v celém světě, zejména v jeho rodné Brazílii.

Článek

Brazilský křídelník Vinícius Júnior, známý jako Vini Jr., se při víkendovém zápasu svého klubu Real Madrid proti Valencii stal terčem rasismu. A nebylo to zdaleka poprvé. Ani poprvé v letošní sezoně.

Tentokrát se však ohradil veřejně. Měl toho dost.

Ozval se během zápasu. I po zápase. A s omluvou, že ho bolí takovou věc říkat, označil Španělsko za rasistickou zemi.

Tím, čemu všemu musel Vinícius čelit, se aktuálně zabývá policie. Slavné kluby mluví o nutnosti věc „prošetřit“. Na druhou stranu se hráči, jednomu z nejlepších v současnosti, dostalo i poučení z nejvyšších pater, jak se má chovat.

A na pozadí toho všeho je reálná možnost, že Vini Jr. vyhodnotí ovzduší v nejvyšší španělské fotbalové soutěži jako příliš toxické. Opustí LaLigu, opustí svůj Real.

Pojďme si celý příběh projít pěkně popořádku.

Jak to celé začalo

Začalo to ještě před tím, než mohl v neděli Vinícius Júnior vůbec vběhnout na trávník. Už před zápasem na něj fanoušci Valencie pokřikovali „Eres un mon!“, zkrátka – označili jej za opici.

Klub to zpětně komentoval tak, že šlo o členy skupiny Ultra Yomus, která je mnohými považována za fašistickou. Na stadion Mestalla, kde Valencie hraje, mají příslušníci této nacionalistické skupiny zakázaný vstup již několik let.

Ještě více se situace vyhrotila na samotném stadionu, při zápase.

Incident byl popsán v oficiální zprávě rozhodčího ze zápasu takto: „V 73. minutě se divák z jižní tribuny zaměřil na hráče týmu Real Madrid CF Vinícia Josého De Oliveiru Do Nascimiento a křičel na něj: ‚Opice, opice.‘“

Zlomový moment ale přišel ve druhém poločase, kdy po přerušení hry rozvášněný Vinícius ukázal na fanouška na tribuně, který mu podle jeho slov rasisticky nadával, a poté se do příznivců v příslušné části publika verbálně opřel.

Celý zápas se pak dohrával ve značně napjaté atmosféře. Fanoušků Valencie na Vinícia pokřikovaly desítky až stovky, což hráče dostalo pod viditelný tlak. Nakonec, v posledních minutách, se Vinícius dostal do potyčky s hráčem Valencie Hugem Durou, za což obdržel červenou kartu.

Co napsal Vinícius

Po zápase se Vinícius na sociálních sítích nedržel zpátky. Napsal, jak jej opakované rasistické urážky frustrují čím dál víc. A že rasismu byl v této sezoně vystaven nejméně pětkrát.

„Nebylo to poprvé ani podruhé ani potřetí. Rasismus je v LaLize normální. Soutěž si myslí, že je to normální, federace také a soupeři to podporují. Je mi to moc líto. Liga, která kdysi patřila Ronaldinhovi, Ronaldovi, Cristianovi a Messimu, dnes patří rasistům. Krásný národ, který mě vítal a který miluji, ale který přijal za své vyvážet do světa obraz rasistické země,“ stálo v jednom z jeho vzkazů.

V jiném zas: „Omlouvám se Španělům, kteří s tím nesouhlasí, ale Španělsko je dnes v Brazílii známé jako země rasistů. A bohužel při tom všem, co se děje každý týden, nemám možnost (Španělsko) bránit. Bohužel s tím souhlasím. Ale jsem silný a půjdu proti rasistům až do konce, i kdybych měl být daleko odsud.“

Vinícius v pondělí také zveřejnil video, v němž shromáždil všechny důkazy o rasismu, s nímž se v této sezoně v LaLize potýkal.

Slova, slova, slova

Za hvězdného hráče se postavil jeho trenér i klub.

„To, co jsme viděli, je nepřijatelné. Celý stadion skandoval rasistické urážky,“ řekl po zápase trenér Realu Madrid Carlo Ancelotti. „Dnešek byl smutným dnem na Mestalle, kde skupina fanoušků ukázala svou nejhorší verzi. Je čas přestat mluvit a jednat rázně. Rasismus nemá mít místo ani ve fotbale, ani ve společnosti,“ napsal dále na twitter.

Real Madrid v pondělí dodal, že „důrazně odsuzuje události, ke kterým došlo vůči Viníciovi“. A dále, že podal příslušnou stížnost na Úřad státního zástupce pro boj proti trestným činům z nenávisti a diskriminaci, aby „mohly být tyto skutečnosti prošetřeny a vyjasněna odpovědnost“.

Také protivník, klub Valencia, útoky veřejně odsoudil. Vzápětí ho fotbaloví fanoušci nařkli z pokrytectví.

Nejprve tedy prohlášení klubu: „Ačkoli se jednalo o ojedinělý incident, urážky jakéhokoli hráče soupeřova týmu nemají ve fotbale místo a neodpovídají hodnotám a identitě klubu Valencia CF.“

A fanoušci? Začali dokládat, že se v žádném případě nejednalo o „ojedinělé incidenty“. I z videí, která kolují po sociálních sítích, je jasně vidět, že se do pokřiků zapojují celé sektory skandujících diváků.

Co dělala policie?

Kvůli podezření, že se podíleli na rasistických urážkách na adresu Brazilce během nedělního zápasu s Valencií, byli zatčeni tři muži. Podezřelí jsou ve věku 18 až 21 let, citovala CNN z tiskového prohlášení policie.

Všem třem fanouškům, jimž byly rasistické výkřiky díky videu připsány, Valencia zakázala budoucí vstup na stadion. Lze očekávat, že takové tresty čekají ještě další osoby.

Mimo to pak španělská policie zveřejnila, že zadržela čtyři mladíky za to, že z mostu v Madridu pověsili vedle šestnáctimetrového červenobílého transparentu s nápisem „Madrid nenávidí Real“ i podobiznu Vinícia.

To se mělo stát už v lednu, ale možní pachatelé tohoto „zločinu z nenávisti“ byli podle CNN zadrženi až v úterý – v reakci na obrovské pnutí, které vyvolala aktuální kauza.

Slova podpory, kritika prezidenta LaLigy

Fotbalový svět se s rasismem pere dlouhodobě. Koneckonců heslo No to Racism je nedílnou součástí takřka každého fotbalového zápasu.

Na podporu Viniho se objevily reakce takřka z celého světa, od bývalýchsoučasných světově proslulých fotbalistů přes nadaci nedávno zesnulého legendárního Brazilce Pelého až k nejvyšším oficiálním činitelům organizací FIFA a UEFA.

LaLiga v prohlášení potvrdila, že záběry, na nichž byly „údajně na stadionu Mestalla adresovány rasistické urážky Viníciovi“, prošetří.

Jedna důležitá postava se ale k incidentu postavila víc než vlažně.

Prezident španělské LaLigy Javier Tebas na to, že Vini Jr. označil Španělsko za „národ rasistů“, kontroval tvrzením, že se brazilský fotbalista nedostavil na schůzku, kde se diskutovalo o tom, co LaLiga „může dělat v případech rasismu“. Nepřímo mu tak celý incident vyčetl.

„Než začnete kritizovat a pomlouvat LaLigu, musíte se pořádně informovat,“ napsal Tebas na twitteru na adresu brazilského fotbalisty. „Španělsko ani LaLiga nejsou rasistické, je velmi nespravedlivé to tvrdit. (…) Nemůžeme dopustit, aby byla pošpiněna image soutěže, která je především symbolem spojení mezi národy, kde se více než 200 hráčům černé pleti ve 42 klubech dostává každý den úcty a náklonnosti všech fanoušků, přičemž k rasismu dochází jen v mimořádně specifických případech, které hodláme vymýtit.“

Svými výroky ovšem prezident LaLigy ničemu nepomohl. A Viníciovi podle všeho přetekl pohár trpělivosti.

„Opět se na sociálních sítích objevuje prezident LaLigy, který místo kritiky rasistů útočí na mě… Nejsem váš přítel, abychom spolu mluvili o rasismu,“ vzkázal mu.

Přijde Real o svou hvězdu?

Ve sportovních médiích se v reakci na stále neutichající konflikt objevují spekulace, že by Vinícius mohl kvůli rasismu a nečinnosti španělských sportovních orgánů udělat nepředstavitelné. Opustit španělskou ligu a Real Madrid – klub, kde dostal v pouhých 17 letech svou první opravdovou příležitost.

Zdroje z hráčova okolí, které si nepřály být jmenovány, aby chránily své postavení, pro web The Athletic nepřímo potvrdily, že odchod ze Španělska je jednou z pravděpodobných variant dalšího postupu mladého fotbalisty.

Pokud by se Vinícius Júnior rozhodl kvůli pravidelným rasistickým urážkám a nedostatečné podpoře z Madridu skutečně odejít, španělský fotbal by přišel o jeden z nejlepších talentů. Už teď je považován za jednoho z nejlepších hráčů světa.

„Pro klub z Bernabeu by to byla obrovská rána. Pro LaLigu by to bylo obrovské zklamání. Byla by to škoda pro španělskou společnost. Ale nikdo by z toho neměl vinit samotného hráče,“ napsal The Athletic.

Nosiči vody

Kdo je hlavním strůjcem dalšího titulu pro Manchester City? Leckdo řekne Erling Haaland s jeho 36 góly. Nejdůležitější personou ve struktuře klubu ale podle Nosičů vody jednoznačně zůstává kouč a manažer týmu Pep Guardiola.

Brazílie stojí za Viníciem

Případ neotřásá jen Španělskem, řeší ho i nejvyšší kruhy brazilské politiky.

Veřejnou podporu hráči poslal i prezident země Luiz Inácio Lula da Silva. „Není možné, aby téměř v polovině 21. století rasové předsudky nabývaly na síle na několika stadionech v Evropě. Doufám, že FIFA a další úřady přijmou opatření, která zabrání tomu, aby rasismus ovládl fotbal,“ citoval jeho slova portugalský deník Sic Notícias.

Brazilská vláda pak vydala k incidentu oficiální prohlášení. Stojí v něm: „Brazilská vláda hluboce lituje, že dosud nebyla přijata žádná účinná opatření, která by zabránila opakování těchto rasistických činů. Naléhavě vyzýváme španělské vládní a sportovní úřady, aby přijaly nezbytná opatření k potrestání pachatelů a zabránily opakování takových činů. Vyzýváme také FIFU, španělskou fotbalovou federaci a LaLigu.“

Ministryně pro rasovou rovnost Anielle Francová pak na pondělní tiskové konferenci oznámila, že brazilská vláda podala podnět ke španělskému státnímu zastupitelství právě proti LaLize a předvolání k vysvětlení incidentu dostala také španělská velvyslankyně Mar Fernandez-Palaciosová, uvádí agentura Reuters.

Kristus ve tmě

Viniho Jr. podpořilo v pondělí i brazilské Rio de Janeiro. V solidaritě s ním zahalilo ikonickou sochu Krista Spasitele do tmy. Arcidiecézní svatyně, která památník spravuje, na instagramu uvedla, že osvětlení bylo vypnuto „jako symbol kolektivního boje proti rasismu a na znamení solidarity s hráčem a všemi, kdo na celém světě trpí předsudky“, napsala agentura Reuters.

„Černá a impozantní. Kristus Vykupitel byl právě takový. Akce solidarity, která mě dojímá. Ale především chci inspirovat a vnést více světla do našeho boje. Jsem velmi vděčný za veškerou náklonnost a podporu, které se mi v posledních měsících dostalo… Mám v tomhle smysl života, a pokud budu muset trpět víc a víc, aby budoucí generace neprošly podobnou situací, jsem připraven“ reagoval na toto gesto Vinícius Júnior.

Reklama

Související témata:

Doporučované