Hlavní obsah

Proč se hrál fotbal, když venku vraždil terorista? Policie volila známou taktiku

Foto: Profimedia.cz

Policie a vyšetřovatelé na místě pondělní střelby v Bruselu.

Reklama

Po pondělním bruselském teroru vychází na světlo šokující skutečnosti. Policie věděla o útoku na švédské fanoušky dlouho před výkopem. Mohla dát pokyn, aby se utkání vůbec nehrálo. Neudělala to však zcela záměrně.

Článek

Kvalifikační zápas Belgie-Švédsko o Euro 2024 byl v Bruselu přerušen až po skončení prvního poločasu. Tou dobou už byly první dvě oběti šíleného teroristy hodinu a půl mrtvé.

Jak známo, teprve po skončení prvních pětačtyřiceti minut fotbalu byli o celé situaci všichni - včetně hráčů - informováni. Byl to policejní plán.

Bezpečnostní složky neznaly přesně situaci a možný rozsah teroristického útoku. Proto se rozhodly, že nechají odehrát část utkání. Umožnilo jim to získat víc informací a hlavně čas připravit se na to, co mělo následovat.

Belgická policie si netroufla v panice rozpustit ještě před výkopem davy fanoušků do městských ulic za situace, kdy nikdo nevěděl, co je tam čeká. Raději tak získala čas připravit se na organizovanou evakuaci švédských fanoušků do hotelů.

Nešlo o tisícovky lidí, Švédů bylo „jen“ cca 400. Přesto to byl vysoký počet lidí, který nešlo rozpustit bez kontroly. Během poločasu tak bylo možné vše připravit, zabránit panice a v klidu a relativně bezpečně se připravit na evakuaci a přepravu do hotelů. Jak upozornila BBC, všichni fanoušci nakonec strávili noc v hotelech pod policejní ochranou.

Noční evakuace

Musela to být náročná bezpečnostní operace. Evakuace stadionu krále Baudouina totiž začala asi až ve 23:45 místního času, přičemž poslední fanoušci a zaměstnanci odcházeli dokonce až ve 4:00 místního času.

Hráči Švédska mezitím odletěli domů a v úterý ráno policie v Bruselu útočníka zastřelila.

Švédská fotbalová asociace (SvFF) potvrdila, že obdržela zprávy o vraždách těsně před zápasem, ale vše začalo podle plánu, protože belgické úřady a policie považovaly stadion vzdálený pět kilometrů od místa střelby za nejbezpečnější místo.

Hráči a funkcionáři byli informováni o poločase za stavu 1:1. Kapitán Švédska a obránce Manchesteru United Victor Lindelof řekl, že se tím situace kolem týmu uklidnila. „Vysvětlili, že toto je nejbezpečnější místo v Bruselu,“ řekl o stadionu.

To, zda zastřelení fanoušci šli skutečně na zápas, nebylo oficiálně potvrzeno. Předseda SvFF Fredrik Reinfeldt však střelbu označil za nechutný útok na nevinné lidi, kteří mířili na fotbalový stadion.

Státní zástupce v případu uvedl, že pravděpodobným motivem byla národnost obětí. V paměti jsou ještě incidenty, kdy byly i ve Švédsku na protest proti islámskému extremismu páleny korány.

Bruselská tragédie samozřejmě vyvolává v Evropě vlnu opatření.

Anglie se například dnes od 20:45 střetne ve Wembley v kvalifikaci o Euro 2024 s Itálií. Metropolitní policie k tomu uvedla, že vzhledem k pondělním událostem si účastníci zápasu mohou být jisti, že budou svědky vysoce viditelné přítomnost policie. „Důstojníci jsou tu, aby zajistili bezpečný průběh akce a poskytli bezpečnost účastníkům,“ uvedla.

Reklama

Doporučované