Hlavní obsah

Génius šišatého míče udolal San Francisco a stal se legendou

Foto: Getty Images, Getty Images

Patrick Mahomes slaví svůj třetí Super Bowl.

Reklama

Kdyby Kansas City Chiefs neměli Patricka Mahomese, tak by Super Bowl LVIII nad San Francisco 49ers nevyhráli a neobhájili titul. Tušilo se to už předem, že tenhle chlapík je nejlepší. Jenže realita nakonec zas překonala očekávání.

Článek

Miliony lidí budou ještě pár dní spekulovat o tom, jaké mysterium zapříčinilo, že Chiefs dvakrát zázračně otočili už téměř ztracený zápas. Zda pouhá přítomnost popové superdivy Taylor Swift, která spěchala do Las Vegas na poslední chvíli soukromým tryskáčem z koncertu v Tokiu. Nebo její inspirativní románek s dalším hrdinou kansaského týmu Travisem Kelcem, který zdramatizoval náboj letošního Super Bowlu.

Možná to tak bylo, ale odborníci na americký fotbal mají jasno. Tím posledním a rozhodujícím zrnkem na misce vah vyrovnaného zápasu byl 28letý rozehrávač Chiefs Patrick Mahomes.

Možná vždycky nebyl úplně geniální, ale od začátku až do samého konce zápasu házel míč jak o život, běhal, přemýšlel, byl kreativní, klamal soupeře, burcoval spoluhráče, improvizoval, byl dokonalým tvůrcem hry. Hlavně to nevzdal ani tehdy, kdy se nedařilo… A že se tedy Kansasu dlouho nedařilo.

Mahomes nejprve pomohl poslat zápas do prodloužení. Pak po velkém tlaku mužstva našel Mecole Hardmana, vyslal na něj pas, který znovu a už definitivně otočil utkání pro Chiefs.

Kansas City tak vyhrálo svůj druhý Super Bowl v řadě a zároveň třetí za pět let. Chiefs se stávají prvním týmem, který získal tituly „back-to-back“ od doby, kdy New England Patriots dosáhli tohoto úspěchu v letech 2003 a 2004.

„Celá hra byla jen mikrokosmem naší sezony,“ řekl Mahomes, jenž se stal teprve šestým quarterbackem v historii, který vyhrál tři nebo více Super Bowlů. Byla to přitom hra s převahou obrany, obrovský kontrast proti vítězství Chiefs v roce 2023, kdy v zápase proti Philadelphia Eagles vynikaly především útoky obou týmů.

188 cm vysoký a 102 kg těžký Mahomes určitě neohromí muskulaturou jako 90 % jeho spoluhráčů. Nedávno dokonce odhalil na fotce menší špeky. Jenže umí to, co ostatní ne. Je pohyblivý, hbitý, nápaditý, klame tělem, skvěle najde spoluhráče v poli a vyšle na něj svoji „střelu s plochou dráhou letu“.

+12

Jeden úspěch za druhým

Tady jsou jeho dosavadní ocenění:

Je třikrát šampionem Super Bowlu (LIV, LVII a LVIII), třikrát Super Bowl MVP (LIV, LVII a LVIII), dvakrát nejužitečnějším hráčem NFL (2018, 2022), ofenzivním hráčem roku NFL (2018) a také sportovcem Sports Illustrated pro rok 2020. Časopis Time ho zařadil do seznamu nejvlivnějších lidí roku 2020 a 2023.

Narodil se v polovině devadesátých let ve Whitehouse v Texasu. Jeho otec Pat je bývalým nadhazovačem MLB. Mladší bratr Jackson influencerem na sociálních sítích a nevlastní bratr Graham Walker hraje americký fotbal v Brownu.

Už na high school hrál Patrick nejen americký fotbal, ale i baseball a basketbal. Dnes věří, že trénink v nadhazování a hraní basketbalu právě zlepšily jeho dovednosti rozehrávače. V roce 2016 vystudoval techniku na Texas Tech, kde hrál vysokoškolský fotbal a baseball. Po druhém ročníku ale skončil s baseballem, aby se mohl soustředit pouze na americký fotbal. Ve svém juniorském ročníku vedl v NCAA Division I FBS v několika kategoriích včetně přihrávek (5052) a celkových touchdownů (53). Pak ho v roce 2017 draftovali Kansas City Chiefs celkově na desátém místě.

Svou nováčkovskou sezonu si prožil jako záloha hlavního rozehrávače Alexe Smithe. Když ho v roce 2018 Chiefs vyměnili do Washingtonu, Mahomes nastoupil jako hlavní. Hned to byla naprostá paráda. Bilance? 5097 yardů a 50 touchdownů. Stal se jediným quarterbackem v historii, který hodil více než 5000 yardů za jedinou sezonu jak na univerzitě, tak v NFL. Hned přišla ocenění, byl jmenován do Pro Bowl, do prvního týmu All-Pro a získal ocenění NFL Offensive Player of the Year a NFL Most Valuable Player.

Smlouva na 503 milionů

Další podrobné úspěchy už nemá smysl vypočítávat. V roce 2020 podepsal prodloužení smlouvy o deset let v hodnotě celkem 503 milionů dolarů i s bonusy, což byla čtvrtá nejvyšší známá smlouva ve sportovní historii.

Dnes je považován za jednoho z nejlepších quarterbacků v historii NFL. Inspirace stylem hraní baseballu je jasná a Mahomes se s ní netají.

Jeho osobní život je podobný mnoha americkým sportovcům jeho doby. V roce 2020 požádal o ruku středoškolskou lásku Brittany Matthewsovou. Bylo to v den, kdy obdržel mistrovský prsten Super Bowl LIV. Mimochodem, Brittany byla také docela úspěšnou sportovkyní, hrála fotbal (ten náš, evropský) a později se stala osobní trenérkou. Zároveň je spolumajitelkou Kansas City Current, ženského profesionálního fotbalového týmu. Pár se vzal 12. března 2022 a dnes má dcerku a syna.

Famózní sportovec milující svou rodinu je i správným křesťanem, a tudíž skvělým vzorem pro miliony Afroameričanů. „Víra je pro mě obrovská… Před každým zápasem chodím po hřišti a modlím se u mantinelu. Děkuji Bohu za tyto příležitosti, děkuji mu, že mě nechal být na jevišti, kde mohu oslavovat, cokoliv se stane, vítězství nebo prohru, úspěch nebo neúspěch.“

Muž byznysu

Když není sezona, rád hraje golf. Zúčastnil se několika turnajů celebrit, hrál třeba s Tomem Bradym, spoluhráčem z Chiefs Travisem Kelcem či s basketbalistou Stephenem Currym.

Po vraždě George Floyda s dalšími hráči NFL odsoudil policejní brutalitu a násilí vůči černochům. Zároveň zahájil projekt registrace voličů v Kansas City, který vyzval obyvatele, aby se zaregistrovali k hlasování v prezidentských volbách v roce 2020.

Podobně jako další slavní bohatí sportovci USA Mahomes investuje do různých sportovních projektů, zejména do vlastnické skupiny Major League Soccer franšízy Sporting Kansas City. V roce 2021 se stal investorem ve skupině, která rozšířila franšízu restaurací rychlého občerstvení Whataburger do Missouri a Kansasu.​

Reklama

Doporučované