Hlavní obsah

Giro d’Italia zachvátil covidový chaos. K tomu šílené počasí

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

A je to tu znovu. Hrozba covidu vrátila do pelotonu roušky. Má ji i nový lídr Gira Brit Geraint Thomas.

Reklama

Situace kolem covidu na Giru 2023 vůbec není dobrá. Odstupuje jeden jezdec za druhým včetně superfavorita Evenepoela. Zdá se, že vše od počátku hodně podcenili sami pořadatelé a UCI. Navíc udeřilo i špatné počasí.

Článek

Odpočinkový den na Giru byl ve znamení všeobecného poplachu. Po náhlém odstoupení Remka Evenepoela z prvního místa v neděli večer si stáje začaly naplno uvědomovat, že se ocitají ve světě chaosu, kdy nikdo neví, co bude zítra. Nařízení pořadatelů zavést znovu roušky ve společných prostorách tak možná přišlo pozdě.

Giro už opustilo nejméně 25 závodníků a jen do 10. etapy nebo během ní jich odstoupilo jedenáct. Ne všichni kvůli covidu, ale značná část. Jsou mezi nimi Domenico Pozzovivo (Israel-Premier Tech), Calum Scotson (Jayco AlUla) nebo Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Circus-Wanty). Uprostřed etapy pro silné nachlazení skončil i šestý jezdec celkového pořadí Alexander Vlasov (Bora Hansgrohe). Covid měl na svědomí zatím deset jezdců.

Hlavní problémy jsou dva. Pořadatelé na nebezpečí nereagovali včas. S tím souvisí i druhý bod –⁠ absence jasných covidových pravidel. Vypadá to, že pořadatelé pustili dohled nad zrádným virem příliš z otěží. Neexistuje pravidlo, které by říkalo, že pozitivní test znamená pro cyklistu automaticky stopku. Místo toho je zcela na uvážení týmů, zda pozitivní jezdci odstoupí nebo ne. Proto nikdo neví, kolik cyklistů jede v pelotonu i s pozitivními testy. Vtip je v tom, že různé stáje na situaci reagují po svém. Někdo přijal přísnější opatření někdo naopak žádná.

Typickým příkladem byla situace kolem již zmíněného norského jezdce Bystrøma, kterou popsal web cyclingweekly.com. Všechno začalo v pondělí během volného dne, kdy lékaři zjistili v jeho těle přítomnost viru. Jenže nyní se řeší hladina virové zátěže a subjektivní pocity cyklisty. Závodníkův tým Intermarché proto nejdříve sdělil, že jezdec bude pokračovat v závodě. „Bystrøm podstoupil vícenásobná lékařská vyšetření, která neprokázala žádné symptomy. Proto po konzultaci s naším lékařským personálem a hlavním lékařem RCS a UCI v souladu s lékařským protokolem UCI bude pokračovat v Giru a v úterý odstartuje do 10. etapy.“

Sám Nor to komentoval s tím, že kdyby všichni s pozitivním testem skončili závod, pak by do Říma nedorazili téměř žádní jezdci. Přes noc však začal pociťovat příznaky, v úterý ráno onemocněl, a tak ho stáj nakonec stáhla ze závodu.

Z neexistujících pravidel nelze vinit jen pořadatele. Protokol Mezinárodní cyklistické federace (UCI) říká, že pro jezdce již není povinné odstoupit ze závodů po pozitivním testu, přičemž rozhodnutí přijímají „kolegiálním způsobem“ lékaři z týmu, organizace závodu a UCI.

Bez pravidel

I proto měl Bystrøm nejprve naději, že bude pokračovat v závodě, zatímco Evenepoela poslali lékaři domů hned. Je na týmu, zda jeho jezdec bude pokračovat, přestože má covid, podobně jako u jakékoli jiné nemoci. Jenže v tom je nikoli nepodstatný rozdíl –⁠ covid je virulentnější než běžné nachlazení. Některé stáje jako Jumbo-Visma, Soudal Quick-Step a Ineos Grenadiers –⁠ testují pravidelněji a nosí i víc respirátory, zatímco jiné ne.

Ozývá se ostrá kritika. Lékař Soudal Quick-Step Yvan Vanmol obvinil z odstoupení Evenepoela právě částečně špatná zdravotní opatření a bezpečnostní protokoly. V rozhovoru pro Sporza řekl, že se mělo pro zdraví cyklistů udělat více už v okamžiku, kdy se před začátkem Gira objevila řada covidových případů.

„Remco je velmi nešťastný. Přinášíte tolik obětí, ale kvůli nedbalosti a nedostatku profesionality organizace musíte Giro opustit jako lídr,“ řekl Vanmol v rozhlasovém rozhovoru. „Když jste viděli v prvních dnech tiskové konference v malých místnostech plných lidí, to přeci není možné. Ano, to mě rozčiluje. Tohle je jak kronika ohlášené smrti, protože před Girem zasáhla infekce tým Jumbo-Visma. Neříkám, že infekcím Remka a Ganny se dalo předejít, ale to nebezpečí se mohlo výrazně snížit,“ zlobil se lékař.

Doplnil, že obavy z covidu se přenesou i na Tour de France a Vueltu a España. „Tyto problémy se v budoucnu vyskytnou také na Tour a Vueltě. Musejí existovat jasná pravidla.“

Špatné počasí

Aby toho nebylo málo, chaos ještě umocnilo špatné počasí. Pocítili to jezdci už při úterní etapě, která hodně propršela, cyklisty sužovala zima a hrozivé pády.

Sníh a zima ovlivnily i nejvyšší bod Giro d’Italia, kterým mělo být páteční stoupání na Gran-Saint-Bernard (2469 m). Kvůli hrozbě lavin organizátoři povedou etapu na italských a francouzských hranicích raději tunelem. A letošním ikonickým vrcholem, tzv. Cima Coppi, se v pátek stane nižší Tre Cime di Lavaredo (2304 m).

Reklama

Doporučované