Hlavní obsah

Šokující odstoupení favorita převrátilo vše naruby. Je tu nové Giro

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Remco Evenepoel s matkou po dojezdu nedělní časovky. Tady už věděl, že něco asi není v pořádku.

Reklama

Asi už dlouho nenastala situace, že by hlavní favorit závodu musel odstoupit po devíti etapách ze závodu kvůli nemoci, když zcela suverénně vedl. Jako by se covid nechtěl vzdát a zasadil ještě jednu ránu.

Článek

Karty před Girem a během prvního týdne závodu byly jasně rozdány. Hlavním favoritem měl být belgický jezdec stáje Soudal Quick-Step Remco Evenepoel a s ním měl bojovat o růžový trikot lídra Slovinec Primož Roglič (Jumbo Visma).

Pokud se nic nestane a Evenepoel ukáže na této Grand Tour ozvláštněné hned třemi časovkami svou sílu, prakticky nemůže být poražen, shodovali se odborníci. Hned první den, kdy v úvodní časovce rozdrtil zbytek pelotonu, jim dal za pravdu. Najednou se mnozí začali bát, že to může být ještě nuda.

Tak nuda to tedy určitě není. Evenepoel je kvůli covidu ze hry a najednou tu stojí na startu 10. etapy noví favorité a nejsou zdaleka jen dva. Na začátku druhého týdne závodu proti sobě bojuje nová trojice - Roglič a Britové Geraint Thomas a Tao Geoghegan Hart ze stáje Ineos Grenadiers. Za nimi pak s malým odstupem číhá čtvrtý Portugalec João Almeida (UAE Team Emirates).

Přitom jsme mysleli, že covid je už za námi a po třech letech problémů se není čeho bát. Jak naivní. První náznaky problémů se mimochodem objevily už před závodem. Covid výrazně zasáhl do sestavy favorizovaného týmu Jumbo Visma. Na poslední chvíli museli kvůli nemoci zrušit účast dva jezdci nizozemské sestavy, norský časovkář Tobias Foss a Rogličův pomocník do hor Robert Gesink.

Během závodu pak odstupovali další. Mistr časovky Ital Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education Easy-Post), Clément Russo (Arkéa Samsic), Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe) a Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck).

Nyní je jasné, proč časovkářský fenomén Evenepoel jel nedělní časovku tak „špatně“, když vyhrál jen o jednu vteřinu (zatímco v první časovce zvítězil o 22 sekund). Jeho slabé nohy ve druhé části trasy i ucpaný nos byly jasným příznakem nastupující nemoci. Možná se to ukázalo už den před tím, kdy Belgičanovi ujel v kopci na konci 8. etapy Roglič a stáhl 14 vteřin náskoku. Oby tyto dny přitom měnily dynamiku Gira a fanoušci se radovali, že to nakonec bude drama. Teď už víme, co se stalo.

Někdo se možná ptá, jak je to vlastně s testováním na covid-19 na letošních Grand Tours. Už nejsou povinná a Evenepoel tedy mohl zůstat na Giru i po pozitivním testu. Nepochybně nezůstal proto, že ukazatele poklesu jeho výkonu byly tak zřejmé, že pro stáj Soudal Quick-Step nemělo smysl ho dál trápit.

Poprask v stáji

Musela to být v Soudal Quick-Step hned po závodě pěkná mela.

Hned po dojezdu Remco Evenepoel odevzdává lékaři a sportovnímu řediteli svůj počítač a ti hned začínají analyzovat data. Zatímco si slavný Belgičan obléká na pódiu růžový dres, šéfové už možná vidí ty nesrovnalosti v datech. Pokles wattového výkonu, vyšší tepovou frekvenci atd.

Jakmile se Remco vrátil, musel zákonitě přijít test na covid. A bylo jasno. O všem hned věděl i šéf týmu Patrick Lefevere a po krátké poradě s lékařem a sportovními řediteli celkem rychle vynesl ortel, aniž by čekal na volné pondělí, zda se jejich hvězda z nemoci náhodou nevzpamatuje. Ještě v neděli večer bylo rozhodnuto - konec, dál to nemá smysl.

Noviny L’Equipe citovaly týmového lékaře, který řekl, že potenciál viru zanechat dlouhodobé následky a nedostatek hloubkových znalostí znamená, že je lepší se stáhnout než litovat. „Neznáme důsledky pro srdeční systém cyklistů, naším úkolem jako lékařů je zabránit jezdcům s covidem-19 závodit. Nemáme dostatek (dlouhodobé) perspektivy, abychom si byli jisti, že to nebude mít vliv na jejich zdraví. Je to preventivní opatření,“ řekl lékař.

Jak připomíná odborný web cyclingnews.com, podivně to celé připomíná situaci, kdy musel z Gira odstoupit před 54 lety Remkův vzor, supercyklista Eddy Merckx. Jenže božský Merckx tehdy nebyl nemocný, ale z Gira byl vyloučen, protože měl pozitivní test na doping.

Nová situace nemění rázem jen Giro, ale i prognózy kolem Tour de France. Evenepoel by totiž mohl zkusit hlavní Grand Tour roku. Ale na tyto úvahy je možná ještě příliš brzy.

Hlavní nyní je, že Giro ve světle nových událostí bude možná dramatičtější, než jsme tušili. Nyní se může stát cokoliv a můžeme jen doufat, že covid snad složil v pelotonu zbraně.

Češi budou mít šanci

A ještě jsou tu dvě zprávy, jedna špatná a druhá dobrá. Ta špatná je, že to je katastrofální situace pro stáj Soudal Quick-Step. Tak moc se začala orientovat na Remka Evenepoela a jeho ambice na Grand Tours. Projevilo se to okamžitě na tradičních klasikách, kde belgický tým ztratil předchozí páru a má letos mnohem méně vítězství než v minulosti.

Ale pak je tu dobrá zpráva, která může těšit české fanoušky. Po odstoupení Evenepoela už Soudal Quick-Step nemůže myslet na celkové pořadí. To je ztraceno. Dva čeští jezdci v modrobílých dresech Jan Hirt a Josef Černý proto budou moci zkusit štěstí v nadcházejících etapách. Zejména Jan Hirt, mistr dlouhých kopců, by mohl po loňském úspěchu (1. v 16. etapě) usilovat v Alpách o další prvenství.

Reklama

Doporučované