Hlavní obsah

Do hokejové síně slávy vstoupí tři brankáři, mezi nimi král Henrik

Foto: Getty Images

Henrik Lundqvist jako host festivalu Tribeca 2023 v divadle BMCC v New Yorku.

Reklama

Nejslavnější ze slavných hokejistů přijmou nové členy. Torontská Síň slávy se rozšíří o tři brankáře, hokejistku, trenéra a manažera.

Článek

Henrik Lundqvist dokáže, co málokterý hráč z nejlepší hokejové ligy světa – do Síně slávy v Torontu ho přijmou hned v prvním možném roce.

Švédský gólman proslul zejména v barvách New York Rangers, a ačkoliv nikdy nevyhrál Stanley Cup, je počítán mezi legendární brankáře.

Ukazují na to už jen jeho čísla. Oficiální stránky NHL uvádějí, že Lundqvist je se 459 výhrami na šestém místě historie NHL, s 887 odchytanými duely je devátý a se 64 čistými konty 17. Třikrát pomohl New York Rangers do finále Východní konference (2012, 2014, 2015), v roce 2014 se s týmem dostal do finále Stanley Cupu – to byl nejblíže svému snu.

V sezoně 2011/12 vyhrál Vezina Trophy, tedy ocenění pro nejlepšího brankáře v dané sezoně.

Dařilo se mu i v národním týmu. V roce 2006 vychytal Švédsku olympijské zlato, v roce 2014 stříbro a v roce 2017 titul mistrů světa.

O tom, kdo vstoupí do Síně slávy v Torontu, rozhoduje volební výbor a nový člen musí dostat alespoň tři čtvrtiny hlasů v tomto osmnáctičlenném výboru.

Letos kromě Lundqvista do Síně slávy vstoupí další dva gólmani Tom Barrasso a Mike Vernon a dále Pierre Turgeon, kanadská hokejistka Caroline Ouelletteová, trenér Ken Hitchcock a generální manažer Pierre Lacroix.

Mezi členy Síně slávy v Torontu patří stále jen dva Češi. V roce 2014 byl vybrán Dominik Hašek, o pět let později Václav Nedomanský. Další dva hokejisté mají v příštích letech reálnou šanci se do ní dostat – Patrik Eliáš a Jaromír Jágr.

Torontská Síň slávy vstoupila letos do povědomí i českých příznivců hokeje – to když se vedení Českého hokeje rozhodlo zrušit místní síň slávy v budově nákupního centra Galerie Harfa v těsné blízkosti pražské O2 areny. Svou výstroj z Nagana si tam přijel vyzvednout Dominik Hašek a torontská Síň slávy nabídla, že alespoň některé části jeho vítězných artefaktů převezme a stanou se součástí torontské expozice.

Reklama

Související témata:
Henrik Lundqvist

Doporučované