Hlavní obsah

Mistři na Staromáku. Hokejisté oslavili s fanoušky zlaté medaile

Čeští fanoušci na Staroměstském náměstí v Praze během finálového zápasu v neděli.Video: ČTK

 
aktualizováno •

Staroměstské náměstí v Praze se stejně jako v neděli zaplnilo hokejovými fanoušky. Vypukla oslava zlatých medailí za účasti celého národního týmu. Přímý přenos nabízíme v úvodním videu v tomto článku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čeští hokejisté si v pondělí druhým dnem užívají oslavy zisku titulu mistrů světa, tentokrát i s fanoušky na Staroměstském náměstí, kam dorazili před 17. hodinou za hlasitého skandování: „Už jsou tady!“

Hokejisté fanouškům přivezli ukázat pohár a medaile.

„Kdo neskáče, není Čech,“ zaskandoval z pódia kapitán Roman Červenka a vzápětí poděkoval fanouškům: „Bez vás bychom to nedokázali!“ Se střelcem finálového gólu Davidem Pastrňákem si pak lidé na náměstí zazpívali popěvek „Tak jsme mistři, no a co“.

„My vám strašně děkujeme,“ přidal se trenér Radim Rulík. Se zpěvákem Vojtou Dykem pak náměstí zazpívalo českou hymnu. Hráči nakonec vydrželi na náměstí skoro dvě hodiny.

Doprovodný program začal už ve 13 hodin s moderátory Terezou Tobiášovou a Liborem Boučkem. Kromě samotné oslavy s reprezentanty byl na programu také sestřih nejlepších momentů boje o první místo nebo hudební vystoupení.

Na akci byly nasazeny desítky policistů.

Úspěch hokejistů, ale i všech, kdo se na organizaci mistrovství podíleli, ocenil v pondělí primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

„Chci jen říct, že Praha je nesmírně pyšná na to, co jste dokázali a že jste to dokázali právě tady. Dovolte mi vám všem poděkovat. Za neuvěřitelný zážitek, za slušnost, za péči a ochranu, kterou nám poskytly složky IZS. Už jsem viděl hodně, ale poslední hokejový víkend nikdy nezapomenu. Ještě jednou díky a užijme si oslavy, když konečně máme co slavit,“ uvedl primátor.

Na zápasech v Praze byli často k vidění politici – prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala a členové vlády nebo zástupci opozice. Zda se zúčastní i večerní akce, Seznam Zprávy zjišťují.

Šéf ANO Andrej Babiš ale dnes do centra Prahy nepřijde. „Bohužel nebudu, mám plánovaný výjezd za občany do Plzně,“ napsal v SMS zprávě expremiér.

Ve středu u premiéra, ve čtvrtek na Hradě

Mluvčí vlády Lucie Ješatková v SMS zprávě informovala Seznam Zprávy, že premiér Petr Fiala (ODS) pozval ve středu ve 13 hodin hokejisty do Kramářovy vily.

Prezident Petr Pavel přijme ve čtvrtek hokejisty na Pražském hradě. Oznámil to na sociální síti X. Už záhy po finále jim ale poděkoval v kabině.

„Tahle země takové vítězství potřebovala jako sůl. Nejenom náš hokej, ale celá země. Chybělo nám zase nové Nagano. A vy jste ho dneska přinesli. Protože tahle země se dokáže bohužel shodnout jenom na tom, když se nám zadaří v nějakém vrcholovém sportu, a to je třeba hokej. A i kdyby to mělo být jen chvilku, že jsme hrdí na to, že jsme Češi, tak to za to stálo. A díky za to,“ řekl jim mimo jiné během krátkého projevu.

MS v hokeji 2024

Jaký je kompletní program turnaje a kdy hrají Češi?

Článek aktualizován o vyjádření mluvčí Úřadu vlády Lucie Ješatkové.

Doporučované