Hlavní obsah

Johannes Klæbo. Muž, který si dělá ve stopě, co chce

Foto: FB JHK, Seznam Zprávy

Johannes Høsflot Klæbo s přítelkyní Pernille Døsvikovou. Nejlepší běžec na lyžích a král sociálních sítí.

Reklama

Dominoval právě ukončené zimní sezoně. Je mu teprve 26 let a už můžete říct, že je jedním ze tří nejlepších běžců na lyžích všech dob. To, co dosud dokázal v obří konkurenci norských i zahraničních běžců, nemá obdoby.

Článek

Nor Klaebo je prototypem moderního úspěšného norského sportovce, idolem sociálních sítí. Ve stopě pak svým stylem i výkonností přivádí soupeře k šílenství.

Je držitelem mnoha rekordů – jako nejmladší muž v historii, který vyhrál Světový pohár v běhu na lyžích, prestižní Tour de Ski, mistrovství světa i olympiádu.

Stal se nejúspěšnějším mužským sprinterem v historii Světového poháru a vytvořil nový rekord největším počtem celkových titulů ve sprintu - 4. Zároveň už teď má nejvíc vítězství v historii Světového poháru – 68, čímž překonal další dva fenomenální běžce, krajana Bjorna Dahlieho i Švéda Gunde Svana.

Ze dvou olympiád už přivezl pět zlatých, stříbro a bronz. Ze čtyř MS dokonce devět zlatých, dvě stříbra a bronz.

Skvěle se orientuje v běžeckém balíku, je nedostižný v rozhodujících trhácích a konečně bezkonkurenční v samotném cílovém sprintu. Přitom je mu jedno, zda bruslí, nebo jede klasicky. Obě techniky ovládá stejně dobře.

Jinak svojí postavou, tváří, vždy perfektním střihem vlasů působí spíš jako manekýn, který dobývá sociální sítě a oslňuje dívky.

Ve Světovém poháru debutoval v 19 letech v sezoně 2015/16, kdy naznačil svůj potenciál. Za rok už třikrát vyhrál závod světového poháru i celkové pořadí ve sprintu. Od té doby má za sebou nekonečnou řadu vítězství a pódií.

Jeho životopis je ukázkový, téměř bez poskvrny. Klaebo, to je sport, rodina a zase sport. Narodil se v Oslu a už ve dvou letech dostal od dědečka Kåreho k Vánocům běžky. V pěti letech se přestěhoval do Trondheimu, kde žije dodnes v těsném vztahu s širokou rodinou. Otec Haakon je jeho manažerem a dědeček Kåre trenérem. Mladík dlouho koketoval s fotbalem, ale nakonec zvítězily běžky.

Už jsme psali, že výborně ovládá i sociální sítě. S mladším bratrem Olou má kanál YouTube, kam nahrávají videa o každodenním životě jako sportovce. Chtěl, aby lidé viděli, co dělají běžkaři mimo soutěže a mimo sezonu. Videa na kanálu, s kterými občas pomáhá i sestra Ane, mají miliony zhlédnutí. Mimořádný úspěch mělo například video, kde Klaebo paroduje Forresta Gumpa.

Na sítích se dnes hodně objevuje i se svoji norskou přítelkyní. Dlouho se nechtěl vázat, ale po úspěchu na olympiádě 2018, kdy vybojoval tři zlaté, si našel o rok mladší Norku Pernille Døsvikovou, která pochází z Trondheimu.

A teď ty skvrnky…

V březnu 2019 dostal od okresního soudu Sør-Trøndelag podmíněný trest odnětí svobody na 16 dnů a pokutu v přepočtu přes 20 tisíc korun za dopravní nehodu na kruhovém objezdu, kdy se srazil se stojícím autem. Při nehodě se totiž zranila 12letá dívka. Klaebo byl střízlivý, přesto ještě přišel na devět měsíců o řidičský průkaz.

Za rok v únoru si pak nechtěně zkrátil běžeckou sezonu, když po bowlingu s přáteli praštil do boxerského automatu tak nešikovně, že si zlomil prst. Kvůli zranění musel vynechat čtyři závody Světového poháru, což ho přinejmenším vyřadilo z boje o celkové prvenství ve Světovém poháru s Rusem Alexanderem Bolšunovem.

Ale jinak: mistr na lyžích.

Reklama

Doporučované